Enkäter – utvärdera och utveckla arbetshälsan
Du kan utnyttja Kevas enkäter när du utvärderar och utvecklar verksamhetsmodellerna för stöd för arbetshälsan och arbetsförmågan:
- Arbetshälsoenkät
- Pulsenkät
- Enkät för utvärdering av företagshälsovårdssamarbetet
- Enkät till chefer
- Enkät till förtroendevalda
- Kartläggning av arbetshälsoledning
Så här får du tillgång till tjänsten Enkäter
Logga in i webbtjänsten för arbetsgivare: Du hittar enkäterna, inklusive Pulstjänsten, i avsnittet Nyckeluppgifter under ”Enkäter”.
När du för första gången ska börja använda enkäterna måste du först godkänna användningsvillkoren för tjänsten med Suomi.fi-fullmakten Registrering i pensionsförsäkrarens tjänster.
Efter detta kan tjänsten Enkäter också användas med fullmakten Användning av statistik om arbetsoförmåga.
Mer information om Kevas Suomi.fi-fullmakter finns på Kevas webbplats:
Varför en arbetshälsoenkät?
Med hjälp av arbetshälsoenkäten kan du genomföra en högklassig och tillförlitlig utredning av personalens arbetshälsa självständigt och flexibelt när det bäst passar dig. Arbetshälsoenkäten är ett stöd i att bedöma, utvärdera och utveckla
- ledningen av arbetshälsa och arbetsförmåga
- personalens arbetshälsa
- effektiviteten i arbetet.
I arbetshälsoenkäten ingår:
- en elektronisk enkät till personalen
- enkätrapporter och distribution av rapporter
- omfattande jämförelsematerial
- möjlighet till uppföljningsenkäter och
- instruktioner och stödmaterial.
Var kommer jag in i arbetshälsoenkäten?
Du kommer till arbetshälsoenkäten genom att logga in i webbtjänsten för arbetsgivare – enkäten finns i punkten Nyckeluppgifter och enkäter.
Utnyttja Kevas tjänst Inlärningsmiljö i arbetshälsoenkäten
Du har också tillgång till Kevas tjänst Inlärningsmiljö. Där finns bl.a. en videoworkshop som Kevas erfarna experter har planerat. I workshoppen kan du tillsammans med ditt team och din arbetsenhet diskutera hur resultaten av arbetshälsoenkäten kan utnyttjas för att utveckla teamets verksamhet och välbefinnandet i arbetet.
- Ta del av den videobaserade workshoppen på presentationssidan i tjänsten Inlärningsmiljö eller genom att logga in i inlärningsmiljön om du redan har koder till tjänsten. Tjänsten är på finska.
Jämför resultaten av arbetshälsoenkäterna med Kevas webbverktyg
I Kevas webbaserade undersökningsverktyg kan du granska resultaten för de organisationer som sedan 2017 har deltagit i Kevas arbetshälsoenkäter inom de centrala ämnesområdena för arbetshälsan:
- hur arbetet löper
- arbetsuppgifterna och de egna resurserna
- chefens och arbetsgivarens verksamhet.
Resultaten baserar sig alltid på en helhet med flera organisationer och variabler utifrån frågorna i Kevas arbetshälsoenkät. Du kan granska resultaten enligt tidpunkt för enkäten, typ av organisation, kön, yrkesklass, åldersgrupp eller region.
Ta del av webbverktyget Keva tutkii (på finska)
Pulsenkät
Pulsenkäten är en enkel och snabb undersökning som ger realtidsinformation om arbetsgemenskapens stämning och inspirerar hela personalen att delta i utvecklingen av arbetsförmågan.
- Pulsenkäten ger cheferna aktuell information om arbetstagarupplevelsen samt diskussionsämnen och studiematerial för daglig arbetsmiljöledning.
- Pulsenkäten erbjuder personalen en lågtröskelkanal att påverka arbetshälsan på sin egen arbetsplats.
Arbetstagarna och cheferna svarar på Pulsenkäten med överenskomna intervaller, till exempel varje månad. Man svarar anonymt. Frågorna gäller ett begränsat antal ämnen åt gången och både den egna och arbetsgemenskapens situation. Svarspersonerna kan också ge fri respons och utvecklingsidéer.
Resultaten sammanställs och uppdateras automatiskt i en form som är lätt att tolka och utnyttja vid arbetsmiljöledning. Du kan leda arbetsförmågan proaktivt genom att ta tag i de tidiga signaler som Pulsenkäten pekar på och rikta stödåtgärderna till rätta saker. Svaren i Pulsenkäten bidrar också till att upptäcka lokala problem i arbetsgemenskapen, såväl som framgångar och styrkor. Med Pulsenkäten samlas informationen om situationen i arbetsgemenskapen på ett ställe.
Läs våra kunders erfarenheter av Pulsenkäten och hur den har utnyttjats som verktyg för arbetsmiljöledningen.
- Åbo stads småbarnspedagogik var med och utvecklade Pulsenkäten
- Pulsenkäten stöder utvecklingen av personalupplevelsen i Satakunta och Vanda
Kevas Pulsenkät har utvecklats som en del av Kevas projekt Hållbart arbetsliv. Projektet har beviljats statsbidrag från Finlands program för hållbar tillväxt som finansieras ur EU:s facilitet för återhämtning och resiliens.
Enkät till chefer
Chefsarbetet och stödet för det samt chefernas arbetshälsa har diskuterats mycket under coronapandemin. Vi har tagit fram en enkät med 35 frågor för att kartlägga dessa frågor. Enkäten kan också användas som hjälp vid utveckling av dem. Enkäten är avsedd för de personer som arbetar som chef.
Chefsenkäten har publicerats i juni 2021.
Du kommer till chefsenkäten genom att logga in i webbtjänsten för arbetsgivare – enkäten finns i tjänsten Nyckeluppgifter i punkten Enkäter.
Ytterligare information
Intresserad? Om du vill ha mer information om arbetshälsoenkäten eller Kevas övriga enkäter, kontakta din egen kundchef eller arbetsgivarnas telefonrådgivning.
Enkät till förtroendevalda
Syftet med enkäten är att öka de förtroendevaldas intresse för personalens arbetshälsa samt att uppmuntra dem att fundera över sin egen roll vid utvecklingen av arbetshälsan och effektiviteten.
Enkäten till förtroendevalda omfattar totalt 13 frågor om strategisk arbetshälsoledning. Man kan komplettera enkäten med 1–3 egna tilläggsfrågor. Rapporterna om enkäten bildas automatiskt efter att enkäten har stängts och de kan skickas till mottagarna direkt från tjänsten.
Kartläggning av arbetshälsoledning
I kartläggningen av arbetshälsoledningen kan olika grupper inom organisationen – ledningen, cheferna, personaltjänsterna eller personalförvaltningen, förtroendevalda och personalens representanter – själva utvärdera läget för arbetshälsoledningen i sin egen organisation.
I enkäten undersöks svarspersonernas erfarenheter av de åtgärder som stöder arbetshälsan och den strategiska karaktären hos personalledningen på ett mångsidigt sätt. Erfarenheterna hos de olika grupperna bidrar till att utveckla organisationens arbetshälsoledning ur många olika perspektiv.