”Arbetsrotation har blivit praxis i S:t Karins”, säger stadens rekryteringsplanerare Niina Alho. På grund av coronapandemin flyttade anställda under våren från en sektor till en annan och man delade i omfattande grad med sig av sina kunskaper mellan olika yrkesgrupper. De positiva effekterna på personalen och hela arbetsplatsen syns redan på många sätt.
Inom många av stadens sektorer minskade arbetet märkbart samtidigt som trycket på tillräckligheten hos personalen inom hälsovården och äldreomsorgen ökade. – Vi sökte aktivt ersättande jobb under hela våren. Vi flyttade arbetskraft till de ställen där det mest behövdes, förklarar Alho.
Utöver en omfattande enkät- och utbildningskartläggning i stadens enheter gjordes också en telefonrunda. På detta sätt ville man reda ut personalens kunskaper gällande social- och hälsovårdstjänster samt beredskap och vilja att temporärt övergå till andra uppgifter. – Alla överföringar grundade sig hos oss på frivillighet, poängterar Alho.
Under några månader flyttade kunnig personal bland annat från daghemmen och från uppgifter inom barnavården till äldreomsorgen. – Stegvis gjorde vi överföringar till de enheter där de största behoven fanns.
Det bildades också nya slag av arbetsuppgifter i stadens arbetsfält: Bland annat att dela ut skolmatskassar och att sy skyddsmasker sysselsatte stadens personal under våren. – På det här sättet fick vi den arbetskraft vi behövde till alla våra enheter och de permitteringar som hade legat bakom hörnet behövde vi knappast alls genomföra, säger Alho.
Positiv stämning syns i sjukskrivningarna
Sjukskrivningarna har minskat i S:t Karins under de gångna månaderna. Alho anser att åtminstone en delorsak återfinns i de tilläggsresurser som arrangerades genom överföringar mellan enheterna och å andra sidan att en del arbete minskade.
Det fanns också andra förklarande faktorer: när kompetenskartläggningen gjordes fick man värdefull information om personalens arbetsförmåga. Iakttagelserna hade annars inte nödvändigtvis kommit arbetsgivaren för kännedom i ett så tidigt skede.
Nu har de varit till hjälp vid stödjandet av av personalens arbetshälsa. – I diskussionerna kom det fram bekymmer av olika slag och sådana potentiella utmaningar gällande arbetsförmågan som vi kan ta tag i genast. Vi har aktivt styrt anställda till fortsatta diskussioner med sina närmaste chefer och företagshälsovården. – För många är det en lättnad bara att få tala om sina egna bekymmer med någon, säger Alho.
Erfarenheterna hos de anställda som deltagit i arbetsrotationen har varit uppmuntrande också med tanke på fortsättningen: – Att kompetensen utvidgats utanför den egna rollen har för många fört med sig en alldeles ny sorts motivation. Många har redan frågat om det är möjligt att fortsätta i de nya uppgifterna, säger Alho.