Det sätt på vilket invalidpensionsavgiften för Kevas medlemssamfund och statliga arbetsgivare bestäms kommer att ändras från och med 2025.
För Kevas medlemssamfund och statliga arbetsgivare bildas den lönebaserade pensionsavgiften av en arbetsinkomstbaserad pensionsavgift som är densamma för alla arbetsgivare och en arbetsgivarspecifik invalidpensionsavgift.
Kevas fullmäktige fastställde 22.11.2024 de ändringar som görs i beräkningsgrunderna för den lönebaserade pensionsavgiften för Kevas medlemssamfund från och med 2025. Finansministeriet har fastställt motsvarande ändringar i beräkningsgrunderna för statens pensionsavgift 22.11.2024.
Målet med invalidpensionsavgiften är att minska risken för arbetsoförmåga
Keva har till lagstadgad uppgift att bedriva verksamhet som syftar till att minska risken för arbetsoförmåga hos personalen i medlemssamfunden och hos statliga arbetsgivare. Syftet med invalidpensionsavgiften är att uppmuntra arbetsgivaren att satsa på upprätthållande av arbetsförmågan och att söka lösningar på att erbjuda arbete till partiellt arbetsföra arbetstagare.
Ändringarna gäller anställning av nya arbetstagare som fyllt 55 år samt anställning av personer i Kevas yrkesinriktade rehabilitering till arbetsprövning eller läroavtalsutbildning. Från ingången av 2025 påverkar anställda arbetstagare i dessa fall inte längre arbetsgivarens invalidpensionsavgift om arbetsförhållandet tolkas som nytt.
I fråga om rehabilitering är ett ytterligare krav att invalidpensionen börjar högst inom sex år från det att arbetsprövningen eller läroavtalsutbildningen började.
Syftet med ändringarna är att sänka tröskeln för anställning av arbetstagare över 55 år och partiellt arbetsföra samt att uppmuntra till rehabilitering vid rätt tidpunkt.
Keva får uppgifterna från sina register och beaktar dem vid beräkningen av de arbetsgivarspecifika avgifterna. Arbetsgivaren behöver inte anmäla uppgifterna i fråga separat till Keva.
Konsekvenser av ändringen för invalidpensionsavgiften
På grund av modellen för invalidpensionsavgiften påverkar ändringarna arbetsgivarnas invalidpensionsavgifter för första gången år 2029.
Hos arbetsgivare med självrisk som har ovannämnda pensionsfall kommer invalidpensionsavgiften sannolikt att sjunka och på motsvarande sätt kommer den att stiga en aning hos andra arbetsgivare med självrisk.
Ändringarna har inga konsekvenser för små arbetsgivares invalidpensionsavgift.
Ändringarna i beräkningsgrunderna motsvarar de ändringar som gjordes i avgiftsklassmodellen i ArPL-systemet i början av 2024.
Däremot anses en gradvis minskning av arbetsgivarens självriskgrad till 60 procent från den nuvarande som görs i ArPL-systemet i detta nu inte vara nödvändig i pensionssystemet för Kevas medlemssamfund eller statens pensionssystem. Detta skulle ha försvagat incitamentseffekten av invalidpensionsavgiften hos andra än små arbetsgivare.
Övriga ändringar i ArPL-systemets avgiftsklassmodell ingår redan till väsentliga delar i invalidpensionsavgiften för Kevas medlemssamfund och statliga arbetsgivare.