Keva har utvecklat åtgärder som bottnar i yrkeskarriärtänk i samarbete med två arbetsgivare – Kuopio och Åbo städer. I bägge städer arrangerades under den gångna våren ett pilotprojekt där intresserade arbetstagare fick delta i testning av tjänster. Målet är att skapa en verktygsback i enlighet med modellen för yrkeskarriärtänk för att stödja personalens arbetsförmåga.
Juho Räsänen som jobbat som sjukskötare i olika enheter hos Kuopio stad sedan början av 2017 och Aija Taskinen som verkar som handledare vid en specialskola hos Åbo stad deltog fördomsfritt i testningen av tjänster.
Det behövdes inte mycket tid för att väcka motivationen att delta och att väcka tankar kring den egna yrkeskarriären. Räsänen har upplevt utbrändhet i jobbet och funderat på olika lösningar, sin egen ork och sina egna värderingar också tidigare.
Också Taskinens decennier långa karriär inrymmer utmaningar med arbetsförmågan och med utbrändhet. I sitt nuvarande arbete ansvarar Taskinen också för högstadiets morgon- och eftermiddagsverksamhet. – Arbetsmiljön bland unga och specialbarn är krävande. Till exempel har den större arbetsmängden och hotet om våld känts som en mental belastning. Orken är inte längre på samma nivå som i början av yrkeskarriären, säger Taskinen.
Hjälp att klarlägga sitt eget tänkande
Yrkeskarriärtänket grundar sig på stödjande av de anställdas motivation, kompetens och självstyrning under hela yrkeskarriären. I testningen av tjänster strävade man efter att hitta hållbara verksamhetssätt som också andra organisationer kan dra nytta av.
Under testningen utförde Juho Räsänen bland annat självständigt olika nätuppgifter. Han berättar att han via dem fått hjälp speciellt med att klarlägga sitt eget tänkande och sina mål. Räsänen deltog samtidigt i yrkesvägledn
ing via arbetskraftsbyrån och upplevde att dessa stödde varandra.
– Jag fick stöd för mina egna tankar om vilka mina styrkor är och i vilket slag av arbete jag kunde uppleva meningsfullhet och uppskattning.
Aija Taskinen hade under testningen personliga diskussioner med ett proffs. Hon upplevde att redan under de första diskussionerna hade testningen av tjänster börjat bra.
– Jag upplevde att det var lättare att diskutera med en främmande människa. Det var lätt och enkelt i synnerhet som jag kunde delta i diskussionerna i en för mig trygg omgivning, i mitt eget hem.
Testningen av tjänster gav också konkreta verktyg för att bearbeta sakerna i fortsättningen. – I och med testningen har jag bättre kommit på gemensamma tankar med min chef om vilket slag av uppgifter i mitt nuvarande arbete som stöder min ork. Därtill har andra alternativ för vad jag kunde jobba med klarnat. I den närmaste framtiden kunde jag kanske söka till en utbildning inom en bransch som intresserar mig, berättar Räsänen.
Taskinen betonar också betydelsen av den egna attityden med tanke på hur man orkar. – Jag har alltid haft chefer som har berömt mig men varje dag borde man också själv komma ihåg att sätta värde på sitt eget arbete och påminna sig själv om att man är bra och att man räcker till.
Motivation påverkar arbetsförmågan
Utöver hälsan påverkas arbetsförmågan också av många andra faktorer. Bland annat professionell kompetens, möjligheter att utveckla kompetensen och motivation är viktiga för att upprätthålla arbetsförmågan och minska risken för arbetsoförmåga.
Juha Räsänen underskriver motivationens betydelse för orken i arbetet.
– Det lönar sig att våga stanna upp för att lyssna på hur det känns för en själv och lyssna till hur det känns just i den stunden. Om allting inte stämmer ska man stanna upp i situationen och fundera på vad som gör en lycklig. En kartläggning av de egna styrkorna och de egna specifika intressena är inledningen till allt.
Både Räsänen och Taskinen betonar också betydelsen av att ta emot hjälp i ett tillräckligt tidigt skede. – Det lönar sig absolut att utnyttja all sorts hjälp, till exempel testning av tjänster sådan som denna.