Keva har beviljat arbetslivsutvecklingspengar till sju organisationer i den offentliga sektorn i vårens ansökningsomgång. Totalt beviljades 181 000 euro i finansiering.
Temana i de projekt som beviljades arbetslivsutvecklingspengar varierar från strategisk arbetsmiljöledning till utveckling av konkreta åtgärder som stöder arbetsförmågan.
- Arbetsmiljöledning och utveckling av tillhörande verksamhetsmodeller, verktyg och kompetens har tydligt stått i fokus. I projektplanerna innebär utveckling av arbetsmiljöledningen utveckling av ledarskap och den genomsyrar hela organisationen, säger kundchef Eeva-Liisa Nurmi.
Ansökningarna omfattar aktuella teman som syftar till att minska risken för arbetsoförmåga, såsom stärkning av förändringsförmågan samt utveckling av arbetsmiljöledning för såväl individen som för hela arbetsgemenskapens del.
– Organisationernas förändringssituationer är å ena sidan bra tillfällen att utveckla arbetsmiljöledningen, men å andra sidan har man också noterat att god arbetsmiljöledning kan stödja genomförandet av förändringar, säger Nurmi.
I ansökningarna betonades också utvecklingen av organisationskulturen, vilket tacklas bland annat genom psykologisk säkerhet och uppskattning och vikten av teamarbete. Arbetsgemenskapens roll granskas på ett nytt sätt, och utvecklingen av teamarbete ses i ett nytt ljus och man vill investera i den.
Dessutom fokuserar projektfinansieringen på karriärledning som kräver ny kompetens och praxis.
– Det är glädjande att se hur projekten fokuserar på grundläggande saker. Arbetsmiljöledning har visat sig minska risken för arbetsoförmåga och stärka personalens arbetsförmåga. Keva stöder sina kunder i detta arbete med stöd av lag, säger Tapani Hellstén, Kevas vice verkställande direktör.
- Särskilt när den ekonomiska situationen är utmanande är det viktigt att utnyttja tillgänglig information om vilka åtgärder som kan vidtas för att påverka risken för arbetsoförmåga. Man bör inte heller bortse från de betydande kostnadsbesparingar som arbetsmiljöledning kan leda till, också mot bakgrund av forskning, påpekar Hellstén.
Enligt Kevas kalkyler kan man enbart i kommunsektorn spara cirka 500 miljoner euro i kostnader för arbetsoförmåga genom att ta i bruk bästa praxis för arbetsmiljöledning.
Höstens ansökningsomgång för arbetslivsutvecklingspengar börjar den 3 juni och går ut den 20 september 2024 kl. 16.00. Information om de projekt som beviljats finansiering offentliggörs i november.
Ytterligare information:
Eeva-Liisa Nurmi, produktägare för arbetslivsutvecklingspengar, kundchef, tfn 020 614 2272
Tapani Hellstén, vice verkställande direktör, tfn 020 614 2204
Projekt som fått arbetslivsutvecklingspengar i ansökningsomgången våren 2024
Enontekis kommun (16 000 euro)
Yhtenäinen johtamiskulttuuri arjen avuksi
Esbo stad (71 000 euro)
Hyvinvoiva opettaja Espoossa (HOPE) - Kaupunkitasoisen koulutus- ja toimintamallin kehittäminen opettajien työhyvinvoinnin tueksi
Tavastehus stad (11 000 euro)
Rakenna urasi kuin mestariteos
Kärkölä kommun (39 000 euro)
Työkykyjohtaminen muutoksen mahdollistaja
Koulutuskuntayhtymä Tavastia (19 000 euro)
TiiTY - tiimiohjautuvuudella työkykyä
Pohjois-Pohjanmaan liitto (15 000 euro)
Valmentavalla johtamisella kohti tulevaisuuskyvykästä organisaatiota
Urjala kommun (10 000 euro)
Arvostus osana työhyvinvointia
Arbetslivsutvecklingspengar
Kevas arbetslivsutvecklingspengar beviljas årligen arbetsgivare i kommunsektorn, välfärdsområdena och kyrkan som stöd för åtgärder för att utveckla arbetslivet. Finansieringen är avsedd att stödja innovativa och genomslagskraftiga projekt som stärker strategisk arbetsmiljöledning och arbetstagarnas arbetshälsa och främjar resultat- och reforminriktningen på arbetsplatserna. Det centrala målet för utvecklingsverksamheten är att minska risken för arbetsoförmåga. Arbetslivsutvecklingspengar beviljas efter konkurrens. Arbetslivsutvecklingspengar är en öppen och transparent finansiering: kriterierna har publicerats på Kevas webbplats och resultaten av projekten offentliggörs på bred basis.