Åldern för ålderspension har stigit i den offentliga sektorn men allt fler arbetstagare avbryter sin yrkeskarriär och går i invalidpension på grund av psykisk ohälsa.
Organisationerna har på strateginivå insett betydelsen av psykisk hälsa i arbetslivet. Åtgärderna för att genomföra strategin är dock än så länge bristfälliga. Arbetsplatserna saknar ofta både verksamhetsmodeller och verktyg för att förutse och reagera på utmaningar med den psykiska hälsan.
Också förändringen i kulturen i anslutning till frågor kring psykisk hälsa pågår ännu. De gamla sjukdomsinriktade verksamhetsmodellerna och attityderna dominerar lätt såväl i arbetslivet som i hälsovården. Problemen ses fortfarande mestadels som individens problem även om man så småningom också börjar se på dem ur ett samhällsperspektiv.
Keva stöder utvecklingen av åtgärder som främjar psykisk hälsa
Keva vill vara med om att skapa förändring i kultur där verksamheten i allt högre grad riktas in från åtgärdande av störningar till genomslagskraftiga tjänster som stöder och stärker den psykiska hälsan.
Vi satsar stort på att stärka det stöd som erbjuds arbetsplatserna genom att tillsammans skapa nya och utnyttja befintliga verksamhetsmodeller och verktyg.
- Vi reagerar proaktivt också på de långsiktiga konsekvenser för den offentliga sektorn som orsakats av de stora förändringarna i omvärlden, såsom vårdreformen och coronapandemin, säger Tuula Metsä, Kevas chefsöverläkare.