När krafterna tröt i det tidigare arbetet sade Irmeli Toivanen upp sig, sedan gick hon i partiell ålderspension och började studera kort därefter. Hennes mål är att i fortsättningen jobba deltid som sjukskötare.
Irmeli Toivanen har arbetat i olika uppgifter inom vårdsektorn i drygt 40 år. Slutligen kände hon sig psykiskt slut och var tvungen att varva ner.
- Jag har sett många människor som stretar på i jobbet in i det sista. Jag ville inte vara en av dem. Jag beslutade att jag vill jobba deltid och ta hand om mig själv.
På hennes senaste arbetsplats var deltidsarbete inte möjligt och därför sade Irmeli upp sig på sommaren och blev arbetslös. Hon började på partiell förtida ålderspension i början av oktober. Samtidigt inledde hon en utbildning för att kunna ta upp vårdarbetet igen.
Lång karriär inom vårdsektorn
Irmelis första utbildning var hjälpskötare. Hon inledde sin karriär 1984 som grundskötare på hälsocentralen i Tavastehus.
- Jag började studera till sjukskötare 1993 och blev färdig tre år senare. År 2006 bytte jag jobb till missbrukarsidan eftersom jag ville ha ett dagarbete. År 2011 flyttade jag till mentalvården och lite senare började jag i chefsarbete i boendeenheten. År 2017 återvände jag till missbrukararbetet och det sista året där jobbade jag i boendeenheten.
- Min yrkeskarriär har varit intressant och fullödig. Jag tyckte inte att jag kan jobba 40 år på samma ställe utan ville hela tiden utvecklas i mitt yrke. Jag lärde mig nya kunskaper och färdigheter vid sidan av mitt arbete, berättar Irmeli om sin varierande karriär.
Enligt Irmeli var de sista åren som chef och i kundarbete tuffa och hon hade väldigt många olika uppgifter. Dessutom har hon skött sina egna föräldrar vilket har tärt på krafterna. i fjol fyllde hon 60 år och i våras började hälsan vackla.
- Belastningen kom som en överraskning. Mina närmaste började oroa sig för mitt välbefinnande. Hela min fritid gick bara åt till återhämtning. Jag sa till min egen chef att jag vill minska på arbetstiden men det lyckades inte eftersom jag själv var chef. Jag beslöt att säga upp mig, berättar Irmeli.
Partiell ålderspension hjälper att lätta på arbetsbördan
Beslutet att söka partiell förtida ålderspension fattade Irmeli i fjol.
- Jag sökte på nätet information om hur jag skulle kunna minska min arbetstid men ändå få pengar. Alterneringsledighet intresserade mig inte eftersom kriterierna har blivit stramare. Sedan läste jag någonstans att en person hade kunnat minska sitt arbete med hjälp av partiell ålderspension.
- Jag var tvungen att göra någonting. Jag räknade ut pensionsbeloppet och konstaterade att även om min ålderspension minskar på grund av den partiella ålderspensionen så är minskningen ändå inte så stor. Jag kommer att klara mig med det beloppet. Eftersom jag hade tre månaders karens på grund av uppsägningen var jag tvungen att använda en del av mina besparingar. För närvarande får jag en partiell ålderspension på 50 % och dessutom inkomstrelaterad dagpenning, berättar Irmeli.
Pausen gav tid att fundera över framtiden
- Jag hann ladda upp batterierna under sommaren och hösten. Jag var en månad i Lappland och kunde fundera på saker i lugn och ro i höstlandskapet. Jag tillbringade också tid med mina små barnbarn. Jag övade mig närvaro med dem. Jag var bara där, i den stunden, och lekte med lego på golvet.
Slutligen kom Irmeli fram till att hon ännu kunde ha någonting kvar att ge i arbetslivet och hon beslutade att söka sig tillbaka till sitt tidigare yrke som sjukskötare.
Tillbaka till det tidigare yrket efter studier
På arbets- och näringsbyråns webbplats hittade Irmeli en kurs på fyra månader som tränar till vårdarbete. Hon antogs till kursen.
- Jag får aktuell information om vårdarbetet och målet är nu arbete som sjukskötare. Kursen har sysselsättning som mål och praktikplatser ingår i kursens innehåll. Jag har redan en avtalad praktikplats inom hemvården, berättar Irmeli.
- Praktiken visar hur jag orkar och hurdant arbetet är i dag. Numera är det skriande brist på sjukskötare. Det verkar som om yrkesskicklighet skulle värdesättas. Även om jag är 61 år gammal så har jag fått jobberbjudanden vilket stärker min tro på mig själv.
Irmeli har som mål att i fortsättningen ha ett arbete på cirka 50 %. Hon uppskattar att lönen tillsammans med pensionen räcker till för utkomsten.
- Min pensionsålder är 64 år 9 månader. Jag har än så länge inte planerat om jag ska fortsätta att arbeta efter det eller gå i pension helt och hållet.
Partiell ålderspension ger mer fritid
Irmeli har börjat värdesätta saker på ett nytt sätt.
- Jag värdesätter mig själv och min fritid. Jag har varit för samvetsgrann och plikttrogen. Nu måste jag vara lagom samvetsgrann och plikttrogen mot mig själv, säger hon.
Den ökade fritiden använder Irmeli till exempel för att umgås med sina små barnbarn. Hon upprätthåller sitt välmående genom att jogga nu när alla krafter inte går åt till jobbet.
- Jag tycker särskilt mycket om lugna morgnar. Dessutom kan jag koncentrera mig på mina egna saker och behöver inte hela tiden ta hand om andra.
- Bildkonst har alltid varit en stark resurs för mig. Jag har också studerat bildkonst och i viss mån utnyttjat det i mitt arbete. Under de mest hektiska perioderna övergav jag bildkonsten. Nu känns det som om intresset för det kunde börja igen. Jag har redan börjat måla lite med mitt barnbarn på 4 år. På ålderspension kommer konsten säkert att bli en psykisk resurs. Senast när jag är pensionerad skulle jag kunna hålla en egen utställning, planerar Irmeli.
Tips för dig som överväger en förändring i livet och partiell ålderspension
Irmeli uppmanar att lyssna på sig själv när man överväger sina val.
- Andra människor ger nog en massa goda råd. Man gör ändå klokt i att förverkliga sina egna drömmar. Man kan bli tvungen att avstå från en större lön men samtidigt får man så mycket mer om man gör det man vill. Livet är också annat än bara arbete. Men det kräver mod. Välj din egen väg, säger Irmeli.