Yrkesinriktad rehabilitering hjälpte Katja återgå till arbete som farmaceut

Arbetsförmåga Kunderna berättar
Arbetsförmåga Kunderna berättar

Katja Tuuri återgick till arbete som farmaceut efter mer än 10 år genom Kevas yrkesinriktad rehabilitering. Hennes rehabiliteringsprocess började med möten med Anna Mari Ojanen, arbetsförmågecoach på Terveystalo. Under mötena kartlades vilket slags arbete som skulle passa Katja bäst. Katja hittade en arbetsprövningsplats på Lielax apotek och blev sysselsatt där som farmaceut.

Katja hade en gång i tiden utexaminerats som farmaceut och arbetat som farmaceut i Kuusamo. Hon var emellertid tvungen att flytta bort därifrån på grund av familjeskäl och samtidigt bytte hon yrke. Hon behövde dagarbete på grund av barnvård. Hon arbetade i olika yrken, senast i skolvärlden i fem år, men upplevde arbetet som psykiskt belastande.

- Som en känslig person kände jag mig otillräcklig i en stor grupp när jag inte kunde hjälpa alla. Det inverkade på min ork i arbetet, berättar Katja.

I april 2023 vägledde företagshälsoläkaren på Terveystalo Katja till arbetsförmågecoach Anna Mari Ojanen för karriär- och rehabiliteringshandledning.

- Jag visste ingenting förut om arbetsförmågecoachning. Men den var den bästa möjliga som har hänt under min karriär, berättar Katja.

Först gick dem igenom vilket slags arbete som skulle passa Katja

I början hade Katja och Anna Mari tre konsultationsmöten hos företagshälsovården.

- På mötena gick vi igenom Katjas utbildnings- och arbetserfarenhet. Vi utredde också vad som inspirerar henne, vilka slags arbetsuppgifter som skulle vara lämpliga med tanke på hennes kompetens, hälsa och intressen. Arbetsförmågecoachning gav Katja tydlighet om vad det är som hon vill och vad som passar i hennes livssituation, berättar Anna Mari.

Under konsultationsmötena märkte Anna Mari att kriterierna för yrkesinriktad rehabilitering sannolikt uppfylls. Katja sökte och fick ett förhandsbeslut om yrkesinriktad rehabilitering sommaren 2023 och genast efter det ett uppdrag om rehabiliteringshandledarens tjänst.

Det är möjligt att anlita en rehabiliteringshandledare via Keva om man behöver hjälp med att upprätta en rehabiliteringsplan. Rehabiliteringshandledarens tjänst tillhandahålls på uppdrag av Keva av Kevas samarbetsföretag, som finns på olika håll i Finland. Keva har också ett avtal med Terveystalo, och Katja och Anna Mari fick fortsätta samarbeta utifrån det som de hade utrett under konsultationsmötena.

Under möten med en rehabiliteringshandledare håller man diskussion, kartlägger styrkor och beskriver sin egen kompetens med hjälp av olika uppgifter, uppdaterar sitt CV och kartlägger vilka arbetsuppgifter och karriärer som är lämpliga med tanke på hälsan. Målet är att göra upp en individuell rehabiliteringsplan med hjälp av vilken rehabiliteringsklienten kan fortsätta i arbetslivet i ett meningsfullt arbete som är lämpligt med tanke på hälsan. Planen kan till exempel vara en arbetsprövnings-, arbetstränings- eller utbildningsplan.

Anna Mari jämför rehabiliteringshandledarens roll med att köra bil.

- Jag säkerställer att vi kör i väg i lugn och ro och på ett säkert sätt. Jag hjälper klienten med att gasa framåt. Vi förutser risker. Ibland måste man också bromsa, om farten ökar för mycket.

Först planerade Katja att hon kunde söka handlednings- eller rådgivningsarbete, men återgång till apoteksarbete var hennes dröm.

- Jag hade sist arbetat på ett apotek år 2011 och jag tänkte att jag inte skulle ha någon möjlighet alls att återvända till det, eftersom arbetet hade förändrats så pass mycket på grund av digitalisering, berättar Katja.

Slutligen började emellertid återgång till arbete som farmaceut kännas som det bästa alternativet.

- Jag vill vara i hjälparbete. Kunderna på apotek är vuxna och det är lättare att begränsa arbetsmängden. Det passar bättre för mitt temperament, säger Katja om sitt beslut.

Arbetsprövnings- och träningsplats hittades på Lielax apotek

Rehabiliteringshandledaren gjorde tillsammans med Katja ett förslag till rehabiliteringsplanen till Keva. Keva bedömde att arbetsprövning på ett apotek kunde stödjas som yrkesinriktad rehabilitering, och därmed började Katja söka en lämplig arbetsprövningsplats.

Hennes första önskemål var att få arbete hos Lielax apotek. Hon skickade ansökan och apotekare Markku Ylinen ringde till Katja redan efter ett par dagar.

Markku ringde också till Anna Mari, som berättade om praxis kring arbetsprövning.

- Yrkesinriktad rehabilitering som metod var någonting nytt för oss. Tidigare har vi till exempel haft studerande på läroavtal som byter karriär. Jag tycker att det viktigaste är att båda parter har rätt attityd. Arbetstagaren måste vara villig att arbeta och arbetsgivaren måste vara villig att ta emot praktikanter, berättar Markku.

Arbetsprövningens längd diskuterades med Lielax apotek och det kom fram att tre månader är för kort tid för introduktion, eftersom så mycket har förändrats i apoteksarbetet på 13 år. Till exempel digitaliseringen har gått mycket framåt under den tiden. Därför presenterades en plan till Keva att tre månaders arbetsträning skulle ännu behövas. Keva tog preliminärt ställning att om arbetsprövningen skulle gå bra och det skulle finnas möjligheter till att anställa Katja, kunde arbetsträning vara möjlig.

När man hade kommit överens om detaljerna kring arbetsprövningen, skickade Katja ansökan om rehabiliteringsplan med detaljerade uppgifter om arbetsprövningen till Keva, och hon fick ett positivt beslut om arbetsprövning. Efter det inleddes arbetsprövningen.

Anna_Mari_Katja_Johanna_600x400.jpg

Anna Mari Ojanen, Katja Tuuri och Johanna Kaasinen.

Apoteket planerade en noggrann introduktion för arbetsprövningstiden. Provisor Johanna Kaasinen var huvudansvarig för den. Hon tog hela apoteksteamet till hjälp, och mottagandet på apoteket var varmt.

Grunderna gicks igenom med tid. Katja började med kassaarbete, där hon blev bekant med de nya produkterna.

- Katja började genast lära sig på egen hand. Jag var tvungen att ibland bromsa henne lite, eftersom Katjas vilja att lära sig var enorm, berättar Johanna.

Katja fick väldigt bra respons på hennes inlärningsförmåga och -vilja, flit och samvetsgrannhet. Arbetet verkade lämpligt. Det ledde till att Keva gav ett beslut om arbetsträning som fortsättning till arbetsprövningen.

Så småningom fördjupades Katjas kompetens. Katja arbetade först som arbetspar till en erfaren farmaceut. Efter det övergick hon till mer självstående arbete. Utöver den praktiska arbetspraktiken avlade Katja många nätkurser inom apoteksbranschen.

Samtidigt testades arbetstiden. Först arbetade Katja 20 timmar i veckan i en månad, sedan 30 timmar och slutligen arbetade hon på heltid. Det visade sig emellertid vara belastande. I våras konstaterades det att 30–32 timmar i veckan skulle vara den lämpligaste arbetstiden för Katja för närvarande.

Rehabiliteringen gick bra och Katja blev anställd hos Lielax apotek

Efter den yrkesinriktade rehabiliteringen var över ingick Katja ett tillsvidaregällande avtal med Lielax apotek.

Katja berättar att allting gick bra under rehabiliteringen. Besluten kom från Keva snabbt. Samarbetet med arbetsförmågecoachen och apoteket gick bra.

- Här finns en underbar arbetsgemenskap. Att man trivs i arbetet är ännu viktigare än lönen. Man lär sig nya saker hela tiden här också.

Katja_Tuuri_600x400.jpg

- Det här är en av de mest underbara sakerna som har hänt i mitt liv. Jag kan rekommendera yrkesinriktad rehabilitering åt alla som än överväger den. Det är viktigt att hitta ett sådant arbete som man tycker är meningsfullt och lämpligt, berättar Katja.

Apotekare Markku Ylinen och provisor Johanna Kaasinen på Lielax apotek också berättar att processen har varit positiv.

- Verksamheten har varit smidig med alla parter, allting har ordnat sig snabbt. En stor faktor var också det att Katja var så motiverad.

Anna Mari konstaterar att hon beundrar Katjas frimodighet att ta emot utmaningar och dristighet att pröva apoteksbranschen efter många års paus.

- Lielax apotek har haft en av de bästa introduktionerna jag har någonsin sett. Apoteket har också visat fint samhälleligt ansvar när de gav Katja en chans. Den här processen har varit väldigt flexibel. Utdragna sjukskrivningar har diskuterats mycket i samhällsdebatten och det är fint att vi nu fick en ny karriär i gång, säger Anna Mari.