Oroväckande många arbetstagare i den offentliga sektorn drabbas av så svår depression att de måste lämna arbetslivet. Antalet invalidpensioner till följd av depression har ökat.
Pensionsåldern för arbetstagarna i den offentliga sektorn har stigit men allt fler arbetstagare avbryter sin yrkeskarriär och går i invalidpension på grund av en mental störning.
Närmare tusen kommunarbetstagare gick i invalidpension 2018 eftersom de inte kunde fortsätta att arbeta på grund av depression. Arbetstagarna i kommunsektorn är till exempel närvårdare, sjukskötare, lärare, barnvårdare och kontorssekreterare.
– Utvecklingen är oroväckande, säger Kevas pensionsdirektör Merja Paananen som är insatt i invalidpensionslösningar.
- Stöd för arbetsförmågan behövs helt uppenbart, säger Kevas pensionsdirektör Merja Paananen.
Arbetsoförmåga leder till enorma kostnader för samhället. Enbart i kommunsektorn uppgår kostnaderna för arbetsoförmåga till följd av sjukfrånvaro och pensioner till ca 2 miljarder euro per år.
För den enskilda arbetstagaren betyder arbetsoförmåga en kris – ofta både psykisk och ekonomisk. Arbetet utgör en del av identiteten för många och dessutom sjunker inkomsterna rejält på invalidpension.
Skäl att satsa också på medelålders arbetstagare
Antalet invalidpensioner sjönk länge i den offentliga sektorn. Arbetstagarna har ofta gått i delinvalidpension i stället för att lämna arbetslivet helt.
Antalet invalidpensioner sjönk i nästan tio år. Under de tre senaste åren har antalet börjat öka igen. Samma fenomen gäller hela arbetspensionssektorn.
Ökningen hänger inte ihop med åldern: risken för arbetsoförmåga är högst bland arbetstagare över 55 år men invalidpensionering blir allt vanligare bland människor i alla åldrar.
Orsakerna till att man slutar jobba är många, till exempel sjukdomar i rörelseapparaten. Depression eller recidiverande depression är den vanligaste orsaken bland enskilda sjukdomar.
– Det är oroväckande när i synnerhet unga och 40–49-åringar får invalidpension på grund av depression, säger Merja Paananen.
Bland unga arbetstagare är mentala störningar såsom depression den vanligaste orsaken till invalidpension. Det beror på att de ännu inte har hunnit få andra sjukdomar som inverkar på arbetsförmågan.
Bland åldersgrupperna är det 40–49-åringarna vars sjukskrivningar ökat mest.
– Det lönar sig faktiskt att satsa på deras arbetsförmåga. Det är viktigt att de inte hamnar utanför arbetslivet. Kommunsektorn hotas redan nu av brist på arbetskraft när pensionsavgången under de närmaste åren ökar kraftigt.
Arbetet belastar – och fungerar som terapi
Depression beror alltid på flera orsaker. Ofta triggas sjukdomen av någon svår händelse i livet. Man kan alltså inte direkt säga att folk blir deprimerade eftersom arbetslivet har blivit hårdare.
Arbetet har ändå en tydlig inverkan på det psykiska välbefinnandet. De ansökningar om invalidpension som inkommit till Keva tyder på att belastningen i arbetet har ökat. Till exempel vårdarna belastas av att de inte kan göra sitt jobb så bra som de önskade. Om belastningen håller i sig ökar risken för depression.
Trots att kraven inom arbetslivet blir stramare borde arbetet inte demoniseras.
– Tvärtom, arbetet kan vara mycket terapeutiskt och stödja tillfrisknandet efter en depression. Om funktionsförmågan tillåter det och arbetslivet är flexibelt är det för den deprimerade bättre att fortsätta att arbeta åtminstone deltid snarare än att sjukskriva sig helt, säger Merja Paananen.
Grip in i symtomen direkt
I kommunerna har man insett att man måste fästa allt mer uppmärksamhet på arbetsförmågan. Keva kontaktas ofta av arbetsgivare som önskar få stöd för att förbättra arbetstagarnas arbetsförmåga och minska kostnaderna för arbetsoförmåga.
– Keva tillhandahåller verktyg och berättar vilka satsningar som kunde göras. Det är tydligt att stöd behövs, säger Paananen.
Till exempel med hjälp av tjänsten Nyckeluppgifter får arbetsgivaren viktig information om hurdana kostnader arbetsoförmåga förorsakar organisationen. Tjänsten hjälper också att bedöma hur den strategiska arbetsmiljöledningen kunde utvecklas.
Ju tidigare man griper in i arbetstagarnas psykiska symtom desto större är sannolikheten för att den eventuella depressionen ska diagnosticeras och behandlas. Och desto sannolikare är det att arbetstagaren förblir arbetsför.
– När Keva får en ansökan om invalidpension har problemen redan existerat sedan länge. Man gör klokt i att inte låta problemen eskalera på arbetsplatsen.
Arbetet är viktigt men belastande
- Av de anställda i kommunsektorn upplever 61 procent, inom kyrkan 52 procent och i statens ämbetsverk 46 procent psykisk belastning i sitt arbete.
- En tredjedel av alla de anställda i den offentliga sektorn anser att de inte har tillräckligt med tid för att utföra arbetet.
- Ändå anser nästan alla anställda att deras arbete är viktigt. Nästan fyra av fem anställda är entusiastiska över sitt arbete och upplever arbetsglädje.
- Varannan anställd är nöjd med sin chef.
- Yrke och ålder är viktigare orsaker till invalidpensionering till följd av depression än kön.
- Också antalet sjukskrivningar ökar i den offentliga sektorn. Sjukfrånvaro orsakar merparten av kostnaderna för arbetsoförmåga.