Om arbetstagarens arbetsförmåga blir nedsatt
Arbetsförmågan utgörs alltid av flera komponenter. Ibland blir funktionsförmågan och hälsan sämre trots förebyggande åtgärder. Det är viktigt att observera dessa situationer och reagera på dem i tid för att fortsättning i eller återgång till arbetet ska kunna stödjas i rätt tid och med rätta åtgärder.
Keva tillhandahåller information och verktyg för stödet för fortsättning i och återgång till arbetet:
- Ta del av verksamhetsmodellen för aktivt stöd och Kevas stöd
- Sörj för smidigt samarbete med företagshälsovården: Utveckling av företagshälsovårdssamarbetet
- Information och nyttiga anvisningar om stöd för arbetstagarens arbetsförmåga finns också i inlärningshelheterna i Kevas tjänst Inlärningsmiljö, bland annat
- Grunderna för stöd för arbetsförmågan – stöd personalens arbetsförmåga
- Beredning av ersättande arbete
- Depression och utbrändhet.
- Ta del av inlärningsspelet Vägar till arbetsförmåga, som har planerats för HR-aktörer, chefer och företagshälsovårdsenheter. Med hjälp av spelet granskas organisationens egna verksamhetsmodeller som stöder fortsättning i arbetet och återgången till arbetet för partiellt arbetsföra anställda. Inlärningsspelet är ett bra sätt att till exempel gå igenom modellen för aktivt stöd och målen för strategisk arbetsmiljöledning.
- Om det inte är möjligt att fortsätta i det nuvarande arbetet, ta då tillsammans med arbetstagaren reda på möjligheterna till yrkesinriktad rehabilitering.
Yrkesinriktad rehabilitering som stöd för fortsatt arbete
Den yrkesinriktade rehabiliteringen har stor betydelse när det gäller att stödja arbetstagarens arbetsförmåga. Omkring tre av fyra av klienterna hos Kevas yrkesinriktade rehabilitering fortsätter i arbetslivet. Med hjälp av yrkesinriktad rehabilitering kan man minska på sjukskrivningar och de kostnader som de ger upphov till.
Med hjälp av yrkesinriktad rehabilitering, till exempel genom arbetsprövning, arbetsträning eller omskolning, kan arbetstagaren övergå till uppgifter som är mer lämpade med tanke på hälsotillståndet eller har arbetstagaren lättare att återgå till sitt eget arbete efter en lång sjukskrivning. Även om en person på grund av sjukdom inte kan fortsätta i sitt nuvarande arbete finns det i allmänhet andra arbetsuppgifter som motsvarar arbetsförmågan.
Gör så här – tips till cheferna
Om du märker att arbetstagaren har svårt att klara av sitt arbete:
- för saken på tal direkt
- kolla om det aktuella arbetet kan lättas genom arbetsarrangemang
- kartlägg vid behov organisationens möjligheter att ändra arbetsbeskrivningen eller omplacera arbetstagaren i samråd med HR
- för nätverksförhandlingar (pdf) med arbetstagaren, företagshälsovården och vid behov en företrädare för HR, till exempel samordnaren för arbetsförmåga
- fundera när ni utarbetar rehabiliteringsplanen vilka åtgärder inom yrkesinriktad rehabilitering (t.ex. arbetsprövning, arbetsträning, utbildning) som kunde hjälpa arbetstagaren att fortsätta att arbeta.
Från samtal till rehabilitering – så här löper rehabiliteringsprocessen på arbetsplatsen
Ytterligare information
Om du behöver mer information om tjänsten, kontakta då din kundchef eller arbetsgivarnas telefonrådgivning.
- Kontaktuppgifter till rådgivningen för arbetsgivarkunder
- Yrkesinriktad rehabilitering för privatkunder
Nyttan av rehabilitering för arbetsgivaren
Yrkesinriktad rehabilitering medför inga kostnader för arbetsgivaren. När arbetstagarens arbetsförmåga och arbetsuppgifter är i balans, är sjukskrivningarna få, löper arbetet i händerna hos en kunnig arbetstagare, och inga rekryteringskostnader uppstår.
Yrkesinriktad rehabilitering är också ett bra sätt att stödja arbetstagarens återgång till arbetet om hen ska återuppta sitt arbete efter att ha fått rehabiliteringsstöd. När en arbetstagare återgår till arbetet efter en period med rehabiliteringsstöd sparar arbetsgivaren in på de kostnader som föranleds av tidig pensionering upp till ett belopp som motsvarar rehabiliteringsgottgörelsen.
Pensionslösningar i fall av arbetsoförmåga
Om arbetstagaren blir helt eller delvis oförmögen att klara av sitt arbete tryggar invalidpension hens utkomst.
Olika alternativ med delinvalidpension stöder arbetstagarnas ork i arbetet och lösningar med partiellt rehabiliteringsstöd stöder arbetstagarnas återgång till heltidsarbete, vilket betyder att de sparar in på arbetsgivarens kostnader för arbetsoförmåga.
Våra beslutsspecialister bistår både privat- och arbetsgivarkunder med råd om ansökan om pension och i frågor kring återgången till arbetet:
Vi handlägger ansökningarna om invalidpension utan dröjsmål och med expertis. I samband med ansökan om invalidpension prövar vi också arbetstagarens rätt till yrkesinriktad rehabilitering.
Beslutsspecialisterna deltar i arbetsgivarsamarbetet tillsammans med andra sakkunniga på Keva och tar vid behov för arbetsgivarna fram information om hur processen för ansökan om invalidpension fungerar.
Statistikuppgifter om invalidpensioner kan man granska i tjänsten Nyckeluppgifter i webbtjänsten för arbetsgivare. I tjänsten Nyckeluppgifter kan du också jämföra uppgifterna om din egen arbetsplats med andra organisationer.
Ytterligare information
Önskar du få ytterligare information om pensionslösningar vid arbetsoförmåga? Våra rådgivningsnummer och övriga kontaktuppgifter för arbetsgivare finns här: Rådgivningstjänst för arbetsgivarkunder
Processer för arbetsförmågan vid organisationsförändringar
Ska din arbetstagare övergå till ett välfärdsområde men har utmaningar med arbetsförmågan eller med att klara av arbetet? Eller är hen sjukskriven, i rehabilitering eller får rehabiliteringsstöd eller partiellt rehabiliteringsstöd, eller har man gjort arbetsarrangemang för att stödja arbetstagarens arbetsförmåga?
Se våra anvisningar till arbetsgivaren:
Partiellt arbetsföra och organisations_förändring.pdf (4088 kb) Processer för arbetsförmågan och överföring av data vid organisations_förändring.pdf (419 kb)Om arbetstagaren har svårt att klara av sitt arbete
Vi har samlat nedan vanliga frågor som arbetsgivarna ställer om processen för yrkesinriktad rehabilitering och ansökningsprocessen för invalidpensioner.
Har effekten av yrkesinriktad rehabilitering undersökts?
Ja. Omkring tre av fyra av de klienter som deltagit i Kevas rehabilitering kan fortsätta att arbeta efter rehabiliteringen.
Får arbetsgivaren information om arbetstagarens process för yrkesinriktad rehabilitering från Keva?
Om arbetstagaren i rehabiliteringsansökan har gett sitt samtycke till att Keva får lämna uppgifter som behövs för behandlingen av rehabiliteringsärendet till arbetsgivaren, företagshälsovården eller någon annan som deltar i planeringen eller genomförandet av rehabiliteringen så kan rehabiliteringsfrågor också diskuteras med arbetsgivaren.
Det är dock viktigt att komma ihåg att samtycket inte ger tillstånd att diskutera personens hälsotillstånd.
Får arbetsgivaren information om att invalidpension har beviljats?
Om arbetstagaren beviljas invalidpension eller rehabiliteringsstöd skickar Keva uppgift om det till arbetsgivaren för personaladministrativa behov.
Keva lämnar inte uppgift om en pågående pensionsansökan eller avslagsbeslut till arbetsgivaren.
Måste arbetsgivaren alltid lämna blanketten Arbetsgivarens beskrivning som bilaga till ansökan om förmån?
Vi rekommenderar att blanketten Arbetsgivarens beskrivning, dvs. ”Arbetsgivarens beskrivning av arbetstagarens arbete, arbetsförhållanden och hur personen klarar av arbetet”, alltid lämnas till Keva som bilaga till ansökan om pension eller förmån när arbetstagaren söker förmån.
Om blanketten inte har bifogats ansökan kan Keva begära den av arbetsgivaren i de fall då den är nödvändig för att det pågående pensionsärendet ska kunna avgöras.
Hur löper rehabiliteringsprocessen?
Personen kan söka sig till yrkesinriktad rehabilitering när hens arbetsförmåga riskerar att bli nedsatt på grund av sjukdom – ju tidigare desto bättre. För att invalidpension eller rehabiliteringsstöd eventuellt ska kunna beviljas förutsätter det att arbetsförmågan redan är nedsatt på grund av sjukdom. Rätt till yrkesinriktad rehabilitering kan beviljas på grundval av ansökan om yrkesinriktad rehabilitering men också i samband med att en ansökan om invalidpension handläggs. Rätten till rehabilitering prövas varje gång när en person söker invalidpension. Om rätt föreligger meddelas ett positivt beslut om det.