En undersökning utredde vilken typ av arbetstagare som mest sannolikt byter arbetsplats inom kommun- och välfärdssektorerna

Arbetsförmåga Arbetsliv Undersökningar och statistik Hållbart arbetsliv
Arbetsförmåga Arbetsliv Undersökningar och statistik Hållbart arbetsliv

En ny undersökning som förutser omsättningsrisken berättar för ledningen och beslutsfattarna inom kommun- och välfärdssektorerna vilka typer av arbetstagare som mer sannolikt än andra byter arbetsplats: unga, arbetsarbetstagare som har varit i arbetsgivarens tjänst en kort tid och arbetstagare som av olika skäl har planer på att byta arbetsplats. Det lönar sig att fästa särskild uppmärksamhet vid dessa arbetstagargruppers engagemang och trivsel i arbetet, särskilt i branscher som lider av brist på arbetskraft.

Ungefär var femte arbetstagare inom kommun- och välfärdssektorn lämnade sin arbetsgivares tjänst under två års uppföljning. De som bytte arbetsplats förenades framför allt av tre olika faktorer: yngre ålder, kortare tid i arbetsgivarens tjänst och avsikter att byta arbetsgivare. Den sammanlagda betydelsen av dessa faktorer i prognostiseringen av omsättningsrisken var över 70 procent.

Andra faktorer framkom också, men betydelsen av var och en av dem var endast 1–4 procent. Sannolikheten för att byta arbetsplats ökade något på grund av kort tid i den nuvarande arbetsuppgiften och deltidsarbete. Av de faktorer som är förknippade med själva arbetet är osäkerhet om huruvida arbetsuppgifterna fortsätter och missnöjdhet med arbetets utmaningar de viktigaste faktorerna som förutser ett byte av arbetsplats.

– Vår prognosmodell för omsättningsrisk visar de egenskaper, erfarenheter och åsikter som är gemensamma för dem som byter arbetsplats. Modellens noggrannhet var också ganska bra, dvs. med hjälp av de 15 variabler som ingår i modellen kunde man förutsäga sannolikheten att en arbetstagare lämnar sin tjänst med 75 procents noggrannhet, berättar ledande forskare Jenni Ervasti från Arbetshälsoinstitutet.

Prognosmodellen berättar om arbetsförhållandena innan arbetstagaren lämnar sin tjänst och individuella egenskaper

Det kan finnas många egentliga orsaker till att byta arbetsplats, och dem kan arbetsgivaren reda ut till exempel med hjälp av avgångsenkäter. De variabler som inkluderades i modellen berättade om arbetsförhållandena innan arbetstagaren lämnade sin tjänst samt individernas egenskaper, men inte om de attraktionsfaktorer som den nya arbetsgivaren eventuellt hade att erbjuda.

– Prognosmodellen visar emellertid vem man bör fästa uppmärksamhet vid på arbetsplatsen och vilka frågor man bör samla in information om från arbetstagarna, särskilt inom branscher som lider av brist på arbetskraft, sammanfattar Jenni Ervasti.

– Det är glädjande att chefernas eller arbetsgemenskapernas bristande funktion knappt framkom som faktorer som fick arbetstagare att lämna arbetsplatsen. Både chefsarbetet och arbetsgemenskapernas verksamhet har förbättrats ständigt i våra uppföljningsundersökningar, och de ligger på en bra nivå både i kommunerna och i välfärdsområdena, konstaterar specialsakkunnig Risto Nikunlaakso från Arbetshälsoinstitutet.

Keva följer upp arbetshälsan och arbetsförmågan inom kommun- och välfärdssektorerna och förutspår regelbundet personalens pensionering.

– En undersökning som genomförts i samarbete mellan Arbetshälsoinstitutet och Keva kompletterar informationen om personalomsättningen. Inom kommunsektorn och välfärdsområdena pensioneras var tredje arbetstagare under de kommande tio åren. Eftersom pensionsavgången är stor finns det skäl att trygga goda arbetsförhållanden på arbetsplatserna som binder den nuvarande personalen i arbetsför ålder. Detta är särskilt viktigt för arbetstagare i början av arbetskarriären, påminner Laura Pekkarinen, forskningsdirektör på Keva.

Mer information

Laura Pekkarinen, forskningsdirektör, Keva, laura.pekkarinen@keva.fi, +358 20 614 2748

Jenni Ervasti, ledande forskare, Arbetshälsoinstitutet, jenni.ervasti@ttl.fi, +358 30 474 2806

Risto Nikunlaakso, specialsakkunnig, Arbetshälsoinstitutet, risto.nikunlaakso@ttl.fi, +358 30 474 2505


Mer information om prognostisering av omsättningsrisken

  • Prognosmodellen för omsättningsrisken har skapats med hjälp av material från Arbetshälsoinstitutets Uppföljningsundersökning om personalen i offentliga sektorn in Finland, som omfattade över 61 000 arbetstagare.

  • Modellen berättar hur sannolikt det är att respondenterna som deltog i Kommun10-undersökningen 2018 var anställda av samma arbetsgivare när enkäten genomfördes 2020. Alla variabler i enkäten om arbetshälsa, sammanlagt 158 frågor eller påståenden, togs med i modellen som potentiella förutsägare av planer på att byta arbetsplats. Modellens funktion säkerställdes med hjälp av material från undersökningen om personalens välbefinnande i sjukvårdsdistrikten från åren 2017 och 2019.

  • Development and validation of a predictive score for personnel turnover: a data-driven analysis of employee survey responses (doi.org)-undersökningen har publicerats i tjänsten SocArXiv pre-print (på engelska).

  • På webbplatsen Arbetstagarnas omsättning inom kommun- och välfärdssektorerna finns en lista över de viktigaste faktorerna som förutsäger omsättningsrisken och tips för att minska omsättningen (på finska).

  • Undersökningen om prognostisering av omsättningsrisk finansierades av Arbetshälsoinstitutet och Kevas projekt Hållbart arbetsliv, som har fått statsbidrag från Finlands program för hållbar tillväxt som finansieras ur EU:s facilitet för återhämtning och resiliens.