Keva har beviljat arbetslivsutvecklingspengar på 300 000 euro till sina kunders arbetslivsprojekt. Summan delades mellan nio sökanden. De projekt som finansieras följs upp och resultaten utnyttjas i den offentliga sektorn.
Arbetslivsutvecklingspengar är en del av de arbetslivstjänster som Keva erbjuder sina kunder.
Polkka – Pohjois-Karjalan tukipalvelut oy och Keski-Suomen liitto fick de största beloppen
Polkka – Pohjois-Karjalan tukipalvelut oy beviljades 50 000 euro till ett projekt som utvecklar ledningen av organisationer i social- och hälsovårdssektorn. De konkreta målen med projektet är att minska sjukskrivningar och invalidpensioner och att förbättra arbetshälsan.
Verkställande direktör Hannele Portman från Polkka – Pohjois-Karjalan tukipalvelut oy berättar att projektet bidrar till att förbättra chefernas färdigheter i det utmanande arbetet.
- I samband med en fusion följde rutinerna i de tidigare organisationerna med till Polkka, och nu är målet att skapa nya enhetliga verksamhetssätt. Med stöd av projektet får cheferna bättre färdigheter och de gemensamma målen utkristalliserar sig. Detta gynnar alla som jobbar på Polkka, vilket leder till bättre arbetshälsa, säger Portman.
Keski-Suomen liittos projekt ”Muutos tehdään yhdessä - esimiehen johdolla” (förändring tillsammans, under ledning av chefen) beviljades också 50 000 euro. Målgruppen för projektet är alla chefer som berörs av vård- och landskapsreformen. Genom planmässigt stöd i förändringen av chefsarbetet säkerställer man att arbetet löper samt personalens förändringsberedskap och arbetsförmåga i samband med vård- och landskapsreformen.
Personaldirektör Arja Aroheinä från Jyväskylä stad säger att projektet på ett nytt sätt stöder den psykologiska aspekten i förändringsledning.
- Vi kan ändra på strukturerna men det är svårare att leda känslor och att inspirera och motivera de anställda att delta i förändringen och att arbeta på ett nytt sätt. I projektet nätverkar cheferna och bygger tillsammans kärnan i förändringen. Därtill får de konkreta verktyg för att stöda personalens arbetsförmåga i förändringssituationer.
- Jag ansvarar för HR-ärenden i samband med vård- och landskapsreformen och är jätteglad att vi kan utveckla projektet med hjälp av Kevas utvecklingspengar, säger Arja Aroheinä.
Keva erbjuder stöd vid förändring
Hela den offentliga sektorn är föremål för stora förändringar. Den största enskilda orsaken är vård- och landskapsreformen som leder till betydande utmaningar i fråga om arbetshälsa och ledning av arbetsförmågan.
- Keva vill hjälpa sina kunder att uppnå de mål som ställts för reformen och sörja för personalens arbetsförmåga och arbetshälsa mitt i förändringen, säger Kevas vice verkställande direktör Tapani Hellstén.
Temat för de projekt som beviljades finansiering var stöd vid förändringar speciellt i anslutning till vård- och landskapsreformen. Alla Kevas medlemssamfund och organisationerna inom den evangelisk-lutherska kyrkan kunde söka finansiering. Sökandena förutsattes också ha en självfinansieringsandel för projekten.
Villkoren för finansieringen var det budgeterade beloppet (300 000 euro) och olika kriterier som fastställts på förhand. Kriterierna hänförde sig bland annat till förväntad effektivitet, projektets tillämplighet för det valda temat och resultatens allmängiltighet. Besluten fattades också utgående från att olika typer av projekt och organisationer ska beviljas finansiering.
Resultaten av projekten utnyttjas i den offentliga sektorn
Keva följer upp hur projekten framskrider och de utnyttjas i Kevas arbetslivsverksamhet.
- Kevas mål är att de projekt som finansieras ska fungera som exempel på hur man kan främja ledning av arbetsförmågan och arbetshälsan mitt i förändringen. Resultatet av projekten utnyttjas vid kommunikation och nätverkande och dessutom utnyttjas projekten i Kevas arbetslivsverksamhet, säger Eija-Maria Gerlander, direktör för arbetslivstjänster (vid sidan av sin egen tjänst).
Alla projekt som finansieras
Ansökningsprocessen var indelad i två skeden i år. I det första skedet fick Keva 42 ansökningar varav 25 valdes med i det andra skedet.
Beslutsförslaget gavs av ett expertråd i vilket också externa sakkunniga ingick. Finansieringsbeslutet fattades av vice verkställande direktör Tapani Hellstén.
- Carea/Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä (20 000 euro): Minä työntekijänä oman muutokseni ohjaajana
- HNS-Servis affärsverk (från 1.9 HNS Stödtjänster) (30 000 euro): Muutoksen tuki HUS Servisissä
- Jämsä stad (20 000 euro): Jämsän kaupungin tulevaisuusosaamisen mallin kehittämishanke
- Keski-Suomen liitto (50 000 euro): Muutos tehdään yhdessä - esimiehen johdolla
- Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä/PSSHP (30 000 euro): Rakenteet eivät rajoita - sujuvaa ja rajatonta työurien jatkamista yliopistosairaalassa
- Polkka - Pohjois-Karjalan tukipalvelut oy (50 000 euro): Yhtä Polkkaa - sotekonsernin tukipalveluyhtiön johtamisen kehittäminen fuusiosta kohti yhteisiä toimintatapoja
- Björneborgs stad (30 000 euro): YHTEENSÄ SATA - Satakunnan sote- ja maku uudistuksen muutoksen tuen kehittämishanke
- Tammerfors stad (40 000 euro): Yhdyspinnat ja henkilöstön yhdyspintaosaamisen kehittäminen
- Vasa stad (30 000 euro): Henkilöstölähtöisellä johtamisella onnistuneeseen muutokseen
Ytterligare information
Vice verkställande direktör Tapani Hellstén, tfn 020 614 2204
Direktör för arbetslivstjänster (vid sidan av sin egen tjänst) Eija-Maria Gerlander, tfn 020 614 2505