Arbetslivsutvecklingspengar
Arbetslivsutvecklingspengar är en finansiering som Keva erbjuder för genomslagskraftig utveckling av arbetslivet för att stärka strategisk arbetsmiljöledning och bidra till att minska personalens risk för arbetsoförmåga.
Arbetslivsutvecklingspengar beviljas efter konkurrens och alla projektplaner bedöms enligt vissa bedömningskriterier.
Arbetslivsutvecklingspengar är en finansiering avsedd för projekt för utveckling av arbetslivet som genomförs av arbetsgivare i kommuner, samkommuner, kommunägda aktiebolag, landskap, välfärdsområden och den evangelisk-lutherska kyrkan.
Finansiering kan sökas i två omgångar under året. Anvisningar för ansökan och ytterligare inform-ation om ansökan publiceras på denna webbplats.
Arbetslivsutvecklingspengar 2024
År 2024 delas totalt 600 000 euro ut i arbetslivsutvecklingspengar. År 2024 kan utvecklingspengar sökas i två omgångar.
- Ansökningstiden på våren har gått ut 12.4.2024 kl. 16.00. Besluten meddelades vecka 21.
Kevas nyhet: Keva har beviljat 181 000 euro i arbetslivsutvecklingspengar
- Höstens ansökningsomgång har gått ut ut 20.9.2024 kl. 16.00. Besluten meddelas vecka 45.
Arbetslivsutvecklingspengar 2025
Information om arbetslivsutvecklingspengar 2025 publiceras i januari 2025.
Om du planerar ett utvecklingsprojekt, kan du vid behov kontakta din organisations kundchef på Keva. Du kan också kontakta produktägare Eeva-Liisa Nurmi eller servicespecialist Satu Ijäs. E-postadresserna har formen fornamn.efternamn(snabel-a)keva.fi.
Vem kan få arbetslivsutvecklingspengar?
Mottagaren av arbetslivsutvecklingspengar ska vara Kevas arbetsgivarkund.
Arbetslivsutvecklingspengar kan beviljas arbetsgivarna i
- kommuner
- samkommuner
- kommunala aktiebolag
- landskap
- välfärdsområden och
- den evangelisk-lutherska kyrkan.
Arbetslivsutvecklingspengar kan också beviljas
- för gemensamma projekt. Då är det endast en organisation som söker och får utvecklingspengar för alla medverkande organisationers räkning. Denna ansvarsorganisation avtalar med de andra organisationerna om fördelningen av utvecklingspengar och kostnaderna mellan organisationerna.
- projekt som är en del av ett större projekt men för vilket sökanden inte har fått finansiering av någon annan part. Då ska sökanden tydligt visa för vilken del av projektet Kevas utvecklingspengar söks.
- projekt för vilka Keva inte tidigare har beviljat finansiering.
Arbetslivsutvecklingspengar beviljas för ett projekt som börjar inom tre månader från finansieringsbeslutet och pågår högst 24 månader. Beakta detta när du gör upp projektplanen.
När kan man söka?
Ansökningstiden våren 2024 går ut 12.4.2024 kl. 16.00.
Ansökningstiden på hösten börjar 3.6.2024 och går ut 20.9.2024 kl. 16.00.
Vi behandlar inte ansökningar som inkommer efter ansökningstiden.
Hur mycket arbetslivsutvecklingspengar kan man söka och få?
År 2024 delas totalt 600 000 euro ut i arbetslivsutvecklingspengar. Det lägsta beloppet för beviljade utvecklingspengar är 10 000 euro och det högsta 75 000 euro per projekt. De ar-betslivsutvecklingspengar som Keva beviljar kan utgöra högst 50 procent av projektets totala kostnader. Sökanden ska i projektplanen ange vilken summa som söks hos Keva. I sitt beslut avrundar Keva det sökta beloppet automatiskt neråt till närmaste tusen (1 000) euro.
För hurdana utvecklingsobjekt beviljas arbetslivsutvecklingspengar?
Vi finansierar sådana genomslagskraftiga utvecklingsprojekt som bidrar till att stärka den strategiska arbetsmiljöledningen i en organisation eller sektor och minska personalens risk för arbetsoförmåga. Dessa mål ska stå i fokus vid utvecklingsarbetet.
Ett utvecklingsprojekt är genomslagskraftigt när resultaten av utvecklingsarbetet förankras som praxis också efter projekttiden. Resultaten av ett genomslagskraftigt utvecklingsprojekt kan ofta också utnyttjas i större utsträckning.
Utvecklingsprojektet kan gälla följande:
- ledning, arbetsmiljö- eller karriärledning
- främjande eller förutseende av arbetsförmågan
- arbetsprocesser
- innehållet i arbetet
- minskning av arbetsbelastningen
- kompetensutveckling
- funktion hos arbetsgemenskapen eller samarbetet
- utveckling av mått som beskriver arbetsförmågan som stöd för ledningen
Vi önskar särskilt få sådana projektplaner som gäller utvecklingsarbete där man stärker strategisk arbetsmiljöledning, söker nya metoder att förutse risken för arbetsoförmåga och främjar fortsättning i arbetet i de fall då arbetsförmågan har blivit nedsatt av olika orsaker. Projektplanerna kan också gälla något annat utvecklingsarbete enligt listan ovan.
Utöver att partiell arbetsförmåga kan uppstå av hälsorelaterade orsaker så kan arbetsförmågan variera enligt livssituation och i olika skeden av yrkeskarriären. Vi vill uppmuntra organisationerna att kläcka nya idéer, göra försök eller utveckla lösningar ensamma eller tillsammans med andra organisationer för att främja och stödja arbete med beaktande av ändringar i resurserna. Vårt mål är att stärka en verksamhetskultur och sådant ledarskap som värdesätter partiell arbetsförmåga och stöder fortsättning i arbetet.
Finansieringsvillkor för arbetslivsutvecklingspengar
Innan du ansöker om arbetslivsutvecklingspengar, ta noggrant del av finansierings-villkoren plus bilagor. Vid ansökan om utvecklingspengar ska sökanden i projektplanen godkänna finansieringsvillkoren som ett finansieringsavtal som är förpliktande för projektet.
Den person som utses till ansvarsperson för projektet ska ha tillräckliga befogenheter att fatta beslut om projektet.
Utvecklingspengar beviljas inte till projekt som inletts redan före finansieringsbe-slutet, inte heller sådana projekt som redan har fått någon annan utomstående finansiering.
I finansieringsvillkoren fastställs bland annat följande:
- skyldigheter hos mottagaren av utvecklingspengar
- finansieringsbeslutets bindande karaktär
- ändamål för utvecklingspengar
- rättigheter till projektresultaten.
Vad ska beaktas i fråga om de kostnader som berättigar till utvecklingspengar?
De arbetslivsutvecklingspengar som Keva beviljar kan utgöra högst 50 % av projektets totala kostnader. Detta innebär att projektorganisationens självfinansieringsandel ska vara minst 50 % av de totala kostnaderna.
I projektets totala kostnader räknas med de kostnader som har uppstått efter att finansieringsbeslutet fattats och under den tid då projektet pågått och för vilka finansiering inte fås från annat håll. Kostnader som uppkommit vid planeringen av projektet och före finansieringsbeslutet kan inte inkluderas i den finansiering som Keva beviljar, inte heller i projektets självfinansieringsandel.
Lönekostnader för projektarbetare kan under vissa förutsättningar finansieras med utvecklingspengar. Nedan finns några exempel på användningen av utvecklingspengar och självfinansieringsandelen i fråga om lönekostnader för projektarbetare (Finansieringsvillkoren 262/2022, Bilaga 1).
Projektarbetarens lönekostnader som godkänns i utvecklingspengar och självfinansieringsandelen i ett fall som beskrivs i det följande:
- Projektorganisationen anställer en ny person eller överför en person för viss tid till projektuppgifter inom organisationen och anställer en vikarie för hen.
- Arbetstiden inom ramen för projektet för en ny projektarbetare ska vara minst 50 % av heltidsarbete.
- Arbetstiden inom ramen för projektet för en person som överförts inom organisationen ska vara minst 50 % av ifrågavarande persons arbetstid.
- Andelen arbetslivsutvecklingspengar som Keva beviljar kan utgöra högst 50 % av projektarbetarens lönekostnader.
- Självfinansieringsandelen av projektarbetarens lönekostnader i den ovan beskrivna situation-en är minst 50 % av lönekostnaderna för arbetstiden inom ramen för projektet.
- Om man vill hänföra Kevas utvecklingspengar till lönekostnaderna för projektorganisationens egen projektarbetare ska minst motsvarande summa i självfinansieringsandelen inkluderas i lönekostnaderna.
I bilagan till finansieringsvillkoren beskrivs närmare för vilka ändamål Kevas utvecklingspengar och självfinansieringsandelen kan användas och för vilka inte.
Finansieringsvillkor för Kevas arbetslivutsvecklingspengar.pdf (167 kb)
Arbetslivsutvecklingspengar betraktas inte som försäljning som sker i form av affärsverksamhet (moms 0 %). Till projektorganisationen betalas summan enligt finansieringsbeslutet exklusive moms. Moms räknas inte heller med i projektets totala kostnader.
Hur och när söks arbetslivsutvecklingspengar? Frågorna i projektplanen
Du kan ta del av frågorna i projektplanen som fungerar som ansökningsblankett via länken nedan. Märk väl att den pdf-fil som öppnas via länken inte är själva projektplanen och fungerar alltså inte som ansökan om utvecklingspengar.
Vilka frågor ställs i projektplanen.pdf (148 kb)Den egentliga projektplanen laddas ned från Kevas webbtjänst för arbetsgivare i punkten Arbetslivsutvecklingspengar. Spara den på din dator, fyll i den och skicka in den till Keva via webbtjänsten för arbetsgivare. Vi behandlar endast de projektplaner som kommer in via webbtjänsten för arbetsgivare. Vi tar inte emot bilagor.
Om du inte vet om du har behövlig Suomi.fi-fullmakt till webbtjänsten för arbetsgivare eller om du inte har Kevas Suomi.fi-fullmakter, kontakta då den person på din arbetsplats som har rätt att upprätthålla din organisations Suomi.fi-fullmakter.
Projektplanen kan laddas ned från webbtjänsten för arbetsgivare av personer som har någon av Kevas Suomi.fi-fullmakter. Om du representerar en kyrklig organisation som inte har ett eget pensionsarrangemangnummer, kontakta din organisations kundchef eller någon av de personer som lämnar ytterligare information.
Den som skickar projektplanen ska ha befogenhet att godkänna finansieringsvillkoren för arbetslivsutvecklingspengar som ett finansieringsavtal som är förpliktande för projektet.
Använd gärna programmet Adobe Acrobat Reader när du fyller i projektplanen. På så sätt säkerställs det att alla uppgifter som du skrivit in syns i blanketten. Texten ska skrivas utan tomma rader och list- och specialtecken. Bilder, webbadresser eller grafer kan inte fogas till planen. Om du kopierar text till planen från ett annat dokument lönar det sig att först spara texten i stödprogrammet Anteckningar och sedan överföra den därifrån till projektplanen. Vid frågor med öppna svarsfält i planen anges det högsta tillåtna antalet tecken för respektive fält.
Om du vill ändra en projektplan som du redan har skickat ska du skicka ett e-postmeddelande i vilket du begär att den ska annulleras: kevapalvelu@keva.fi. Utan ett meddelande om att planen ska annulleras kan vi inte radera en projektplan som redan inkommit. Efter att du har skickat meddelandet om annullering kan du skicka in en ny, redigerad projektplan via Kevas webbtjänst för arbetsgivare. Namnge den nya projektplanen så att den skiljer sig från den tidigare.
Du kan återkalla projektplanen helt innan ansökningstiden går ut. Återkalla den genom att skicka e-post till adressen kevapalvelu(snabel-a)keva.fi. Skriv ”Återkallande av projektplan för arbetslivsutvecklingspengar” som rubrik.
Stöd för ansökan om utvecklingspengar
Bra planering främjar ett genomslagskraftigt utvecklingsprojekt. Planeringen går från identifiering och fastställande av utvecklingsbehoven till att beskriva målen, centrala åtgärder, resurser och resultat och sedan utvärdering av konsekvenserna av utvecklingsprojektet. Denna cirkel för genomslagskraftigt utvecklingsarbete är också grunden för projektplanen som fungerar som ansökningsblankett.
Önskar du få skräddarsydd sparring för din organisation?
Kontakta er kundchef på Keva och kom överens om sparring för att kläcka idéer eller precisera projektplanen.
Du kan också boka tid genom att skicka e-post till adressen eeva-liisa.nurmi(snabel-a)keva.fi eller satu.ijas(snabel-a)keva.fi med rubriken ”Työelämän kehittämisraha 2024 sparrausaika”.
Webbinarier med information om arbetslivsutvecklingspengar
I webbinarierna om arbetslivsutvecklingspengar fokuserar vi på hur ett genomslagskraftigt utvecklingsarbete byggs upp och hur detta ska beskrivas i projektplanen. I webbinarierna berättar vi också på allmänt plan för hurdana projekt utvecklingspengar kan beviljas, vilka som är kriterierna, vad projektplanen omfattar och var man laddar ned blanketten. Webbinarierna är avsedda för arbetsgivarorganisationer och de hålls via Teams. Ta del av innehållet i webbinarierna och anmäl dig via länkarna nedan:
Webbinariet på våren: Information om arbetslivsutvecklingspengar 7.2.2024 kl. 9–9.45.
Webbinariet på hösten: Tidpunkten för webbinariet om arbetslivsutvecklingspengar meddelas senare.
Vi skickar en länk till alla anmälda dagen före webbinariet. Webbinarierna ordnas på finska.
På vilka grunder beviljas utvecklingspengarna: bedömningskriterier
Kevas arbetslivsutvecklingspengar beviljas efter konkurrens. Vi gör bedömningen uteslutande på grundval av de uppgifter som finns i projektplanen. Inga bilagor skickas med projektplanen. Vi beaktar inte eventuella bilagor. På så sätt blir bedömningen jämlik. Vi bedömer alla projektplaner samtidigt och enligt samma kriterier. Du ser bedömningskriterierna i bilden nedan och de beskrivs närmare i texten efter bilden.
Bedömningskriterier
1) Utgångsläget har beskrivits
Av beskrivningen framgår att
- de utmaningar med arbetsförmågan som utvecklingsbehovet grundar sig på har identifierats
- nuläget har beskrivits enligt faktiska uppgifter (t.ex. resultat av enkäter om arbetshälsa och sjukfrånvaro) samt genom att bedöma orsakerna till och omfattningen av läget (utmaningen/problemet)
- tidigare åtgärder för att avhjälpa utmaningarna med arbetsförmågan har kartlagts (i den egna organisationen, annanstans)
- rollerna och ansvarsfördelningen i utvecklingsarbetet har fastställts.
2) Målen för utvecklingsprojektet har satts upp
Målen för utvecklingsprojektet
- har beskrivits som konkreta förändringar
- är kopplade till främjande av arbetsmiljöledningen och minskar risken för arbetsoförmåga.
3) Åtgärderna inom utvecklingsprojektet har beskrivits
Av projektplanen framgår
- de centrala åtgärder genom vilka förändringar eftersträvas
- att åtgärderna grundar sig på beskrivna utvecklingsbehov och att målen kan uppnås med hjälp av dem.
4) Resurserna inom utvecklingsprojektet har beskrivits
I projektplanen beskrivs
- att de resurser som förändringen kräver är realistiska i förhållande till målen
- budgeten i enlighet med finansieringsvillkoren.
5) Resultaten har beskrivits i förhållande till målen
I planen beskrivs
- utvecklingsprojektets förväntade resultat och produkter
- de mått som mäter hur förändringsmålen uppnåtts.
6) Konsekvenserna av utvecklingsprojektet har beskrivits
I projektplanen beskrivs
- hållbarheten hos de positiva konsekvenserna av utvecklingsprojektet i den egna organisationen
- hur produkterna kan utnyttjas i större utsträckning i den offentliga sektorn (med beaktande av organisationens storlek och den summa som söks).
Hur och när väljs de finansierade projekten?
Beslut om vilka projekt som ska finansieras fattas av Kevas vice verkställande direktör på framställan av ett expertråd. Expertrådet består av experter från Keva.
Vi skickar beslut om de organisationer som beviljas finansiering med motiveringar till alla sökande. Besluten för ansökningsomgångarna på våren och hösten skickas vecka 21 resp. 45. Vi skickar motiveringar också till de sökande som inte har beviljats finansiering.
Keva betalar den beviljade finansieringen på en gång under 2024. Närmare anvisningar skickas tillsammans med beslutet.
Vad innebär stöd för nätverkande under projektet?
Keva stöder projektorganisationernas inbördes nätverkande. För detta använder vi arbets-plattformen Teams. Där sparar vi alla anvisningar och allt material från projektmötena. Plattformen möjliggör också diskussion mellan projektorganisationerna.
För de organisationer som beviljas finansiering under ansökningsomgången våren 2024 ord-nar vi ett gemensamt startevenemang på Keva 6.6.2024. På startevenemanget behandlar vi bland annat ärenden som gäller administrationen och kommunikationen kring projektet. På hösten ordnas motsvarande evenemang 27.11.2024. Båda evenemangen ordnas som fysiska evenemang på Keva och ansvarspersonerna för projekten kallas till dem.
Hur ska man rapportera om projektet och användningen av pengarna?
I finansieringsvillkoren för arbetslivsutvecklingspengar bestäms hur projektorganisationerna ska rapportera om användningen av pengarna. Närmare rapporteringsanvisningar skickas till de organisationer som beviljats finansiering.
I specialfall skickar projektorganisationerna en mellanrapport på begäran av Keva. Projektorganisationerna ska skicka en slutrapport inom två (2) månader från att projektet avslutats. Slutrapporten fokuserar på de centrala förändringarna, resultaten och produkterna. Därtill beskrivs i slutrapporten till hurdana utgifter kostnaderna hänförs. Projektbokföringen skickas inte som bilaga utan den lämnas in till Keva endast på begäran.
Närmare anvisningar om rapporteringen finns i de anvisningar som lämnas i samband med finansieringsbeslutet.
Vem äger projektresultaten och vad innebär det att sprida dem?
Projektorganisationen äger det resultatmaterial som uppstått under projektet (resultat, produkter och material). Keva har rätt att använda och vidareutveckla det resultatmaterial som tagits fram under projektet på det sätt som Keva finner bäst.
Projektorganisationen gör projektet och dess resultat mer kända i samarbete med Keva. Resultaten kan spridas genom organisationens egen webbplats och egna nätverk. På webbplatsen keva.fi publicerar vi projektbeskrivningar och kontaktuppgifter för alla de projekt som beviljats finansiering. En sammanfattning av respektive projekt publiceras efter att projektet avslutats. Enligt separat överenskommelse sprider vi resultaten också i Kevas tjänst Inlärningsmiljö.
Vi lyfter gärna fram projekten och projektresultaten på våra evenemang och sociala medier.
Den organisation som beviljats arbetslivsutvecklingspengar säkerställer att Keva nämns som finansiär i publikationerna och resultaten av projektet. För detta ändamål används Kevas logotyp som i mån av möjlighet kompletteras med texten ”Keva stöder projektet med arbetslivsutvecklingspengar”. Logotyperna placeras i följande ordning: först logotypen för projektets ägare och Kevas logotyp som sist.
Läs mer om ägande- och immaterialrättigheter i finansieringsvillkoren för arbetslivsutvecklingspengar.
Finansieringsvillkor för Kevas arbetslivutsvecklingspengar.pdf (167 kb)Sekretess
Keva är en i offentlighetslagen avsedd myndighet och den lagen tillämpas på Kevas verksamhet. En ansökan om arbetslivsutvecklingspengar som lämnats in till Keva och slutrapporten är i regel offentliga dokument. Dokumentet blir i allmänhet offentligt när Keva har mottagit det. Ett offentligt dokument kan innehålla sekretessbelagda delar. Sådana dokument är dock inte i sin helhet sekretessbelagda om uppgifterna kan lämnas så att de sekretessbelagda delarna inte blir offentliga. Sekretessgrunderna anges i 24 § i offentlighetslagen. De sekretessbelagda punkterna ska antecknas i ansökningsblanketten.
Arbetslivsutvecklingspengar 2018-2023
Arbetslivsutvecklingspengar 2023
År 2023 finansierar vi projekt för utveckling av arbetslivet som genomförs i kommuner, samkommuner, samkommuner för social- och hälsovård, kommunala aktiebolag, landskap, välfärdsområden och den evangelisk-lutherska kyrkan.
Kevas meddelande (på finska): Keva beviljade nästan 600 000 euro i arbetslivsutvecklingspengar
Anvisningar för ansökan 2023, grunderna för beviljande och finansieringsvillkoren finns nedan:
Ansökan om arbetslivsutvecklingspengar våren 2023.pdf (156 kb) Ansökan om arbetslivsutvecklingspengar under den andra ansökningsomgången 2023.pdf (182 kb)Arbetslivsutvecklingspengar 2022
År 2022 finansierar vi projekt för utveckling av arbetslivet som genomförs i kommuner, samkommuner, samkommuner för social- och hälsovård, kommunala aktiebolag, landskap, välfärdsområden och den evangelisk-lutherska kyrkan.
Ansökningstiden för arbetslivsutvecklingspengar 2022 har gått ut den 3 juni kl. 16.
Kevas meddelande: Keva beviljade 600 000 euro i arbetslivsutvecklingspengar till 22 projekt inom kommunsektorn och kyrkan
Anvisningar för ansökan 2022, grunderna för beviljande och finansieringsvillkoren finns nedan:
arbetslivsutvecklingspengar-2022.pdf (185 kb) Kevas finansieringsvillkor-for-arbetslivsutvecklingspengar-2022.pdf (3180 kb)Projekt som beviljas arbetslivsutvecklingspengar 2022
Esboregionens samkommun för utbildning Omnia (75 000 euro)
Työyhteisötaidoilla työhyvinvointia
Samkommunen för utbildning i Södra Karelen, Saimaan ammattiopisto Sampo (35 000 euro)
TIIMI KANTAA!
Mellersta Nylands social- och hälsovårdssamkommun (40 000 euro)
Henkilöstökokemuksen mittaamisella kohti parempaa työkykyjohtamista
Lakeuden Etappi Oy (15 000 euro)
Kiertotalous muutoksessa: osaamisen varmistaminen muuttuvissa tilanteissa
Villmanstrands stad (17 000 euro)
Lappeenrannan kaupungin työkykyjohtamisen tuotteisto
Laukas kommun (30 000 euro)
POLKU - Ennakoivaa työkyky- ja työurajohtamista Laukaassa
Limingo kommun (33 000 euro)
Meidän Stepit - Ennakoivan työkyvyn havaitsemisen, johtamisen ja tukemisen askelmerkit
S:t Michels stad (11 000 euro)
TYKKI-hanke – tehoa ja uudistusta työkykyjohtamiseen
Muonio kommun (10 000 euro)
Hyvinvoiva työntekijä, hyvinvoiva kuntaorganisaatio – työntekijöiden kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäminen
Pirkanmaan Voimia Oy (40 000 euro)
Voimia työkykyyn
Polkka - Pohjois-Karjalan tukipalvelut oy (55 000 euro)
Polkka 2.0 - työntekijäkokemus ja yhtenäinen yrityskulttuuri hyvinvointialuemuutoksessa
Rautavaara kommun (15 000 euro)
Ennakoivalla työkyvyn ja työuran johtamisella kohti innostavaa työtä!
Rovaniemi stad (18 000 euro)
Sairaspoissaoloista ennakoivaan työkykyjohtamiseen
Savolax samkommun för utbildning, Sakky (12 000 euro)
Sujuvaa aivotyötä Sakkyssa
Nyslotts stad (15 000 euro)
Varhaiskasvatushenkilöstön hyvinvointiosaamisen kehittämishanke
Somero stad (20 000 euro)
Juttu tääl onnistuu - Yhteisöllinen Somero
Taivalkoski kommun (25 000 euro)
Hyvinvointia työhön ratkaisukeskeisen työnohjauksen avulla Taivalkosken kunnassa
Tammerfors stad, sysselsättnings- och tillväxttjänster (45 000 euro)
DOT - dataa, osaamista ja työhyvinvointia
(Nyheten har ändrats 15.9.2022: Tammerfors stad tar inte emot den beviljade projektfinansieringen)
Turun Kaupunginteatteri Oy (27 000 euro)
Turun Kaupunginteatterin työhyvinvointiohjelma
Vanda stad (42 000 euro)
Työkykyjohtamisen avaintekijät Vantaan ja Keravan työllisyyspalveluissa
Vanda kyrkliga samfällighet (10 000 euro)
Johtamisen kehittäminen - hyvinvoiva henkilöstö
Övertorneå kommun (10 000 euro)
Työkyky keskiössä unohtamatta työuran johtamista
Arbetslivsutvecklingspengar 2021
År 2021 finansierar vi projekt för utveckling av arbetslivet i kommuner, samkommuner, samkommuner för social- och hälsovård, kommunala aktiebolag och kommunkoncerner samt kyrkan.
Ansökningstiden har gått ut 28.5.2021 kl. 16. Vi har meddelat finansieringsbesluten på 18 augusti 2021.
Kevas meddelande: Keva beviljade 500 000 euro i arbetslivsutvecklingspengar till 21 projekt i kommunsektorn och kyrkan
Anvisningar för ansökan 2021, grunderna för beviljande och finansieringsvillkoren finns nedan:
Arbetslivsutvecklingspengar 2021.pdf (150 kb) Kevas finansieringsvillkor för arbetslivsutvecklingspengar.pdf (3180 kb)Projekt som beviljas arbetslivsutvecklingspengar 2021
Asikkala kommun (10 000 euro)
Asikkalan työhyvinvoinnin sankarit -hanke
Karlö kommun (15 000 euro)
Yhteisölliseksi osaajaksi vahvuuksien voimalla
Hollola kommun (20 000 euro)
Hybridityöllä hyvinvointia
Kajaanin Ammattikorkeakoulu Oy (40 000 euro)
KAMKn voittamisen polku - Coaching kulttuurin rakentaminen ammattikorkeakouluun
Kauhajoki stad (20 000 euro)
Yhteistoiminnalla työhyvinvoinnin kasvuun yli toimialarajojen
Kemin Satama Oy (10 000 euro)
Työkyvyn kehittämistä ketterästi
Mellersta Finlands sjukvårdsdistrikt (10 000 euro)
Huolesta hyvään ja turvalliseen arkeen
Laihela kommun (10 000 euro)
Ennakoivan työkykyjohtamisen toimivat mallit käyttöön
Lappo stad (30 000 euro)
Työelämätaitojen osaamismerkit - Lapuan kaupungin malli
Lappo domkyrkoförsamling (20 000 euro)
Elinkaaripalvelulla asiakasarvoa ja työhön uutta yhteistä kipinää
Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä (15 000 euro)
Hyvinvoiva osaaja organisaation voimavarana
Uleåborgs stift (10 000 euro)
RatKee -ratkaisukeskeinen, ennaltaehkäisevän konsultoinnin hanke
Uleåborg Stadsteater Ab (30 000 euro)
Kulisseista parrasvaloihin: työhyvinvointia teatteriin
Samkommunen för social- och hälsovårdstjänster i Norra Karelen, Siun sote (50 000 euro)
Hyvinvoiva siunsotelainen - kriittinen menestystekijä
Puro Tekstiilihuoltopalvelut Oy (10 000 euro)
Ohjelma ikääntyvien työntekijöiden tukemiseksi
Seinäjoki församling (30 000 euro)
TyKillä voimaa ja iloa työhön
Siun työterveys Oy (15 000 euro)
Virtuaalinen oppimisympäristö uuden työterveyshoitajan osaamisen kehittäjänä
TeeSe Botnia Oy Ab (15 000 euro)
Vaikuttavuutta ja kustannustehokkuutta työkykyjohtamiseen
Nylands förbund (75 000 euro)
Maakuntien liitot: Yhdessä oppien ja kehittyen
Vanda stad (45 000 euro)
Kestävä työkyky - mielen hyvinvoinnin palvelujen edistäminen
Viitasaari stad (20 000 euro)
Tietoa, taitoa ja tahtoa mielen tukemiseen
Arbetslivsutvecklingspengar 2020
Ansökningstiden för arbetslivsutvecklingspengar 2020 har gått ut. Beslut om vilka organisationer som beviljats finansiering: Keva beviljade 500 000 euro i arbetslivsutvecklingspengar till 17 projekt inom kommunsektorn och kyrkan
Projekt som beviljats arbetslivsutvecklingspengar 2020
Samkommunen för Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt, Potilashoidon tuki- ja huoltopalvelut (25 000 euro)
POVERA -hanke, tyhyä yhdessä
S:t Karins stad (30 000 euro)
Mieli työssä – työ mielessä
Kyrkans centralfond, Kyrkans servicecentral (30 000 euro)
Kohti työyhteisön itseohjautuvuutta ja valmentavaa johtajuutta Kirkon palvelukeskuksessa
Kontiolax kommun (10 000 euro)
Henkilöstö rohkeana ratkaisijana hyvinvoinnin haasteissa
Lempäälä kommun, Ruokapalvelut (20 000 euro)
Ammattikeittiöakatemia tehokkuutta, työkykyä ja osaamista turvaamassa
Muhos kommun (15 000 euro)
Uusien digitaalisten ratkaisujen avulla parempaa vaikuttavuutta ihmisten johtamistaitojen kehittämiseen
Uleåborg stad (35 000 euro)
Hyvinvointipalvelut: Itseohjautuvuudesta tehokkuutta Oulun kaupungin kotihoidossa ja suun terveydenhuollossa
Pertunmaa kommun (10 000 euro)
Elävällä strategiatyöllä tuloksellinen palvelutuotanto ja kauaskantoinen työhyvinvointi Pertunmaan kunnassa
Samkommunen för Birkalands sjukvårdsdistrikt, Tammerfors universitetssjukhus, Teho-osasto/Toimialue 7 (30 000 euro)
Teholle virtaa - työidentiteettien vahvistamisella parempaa vuorovaikutuskulttuuria ja resilienssiä
SASKy koulutuskuntayhtymä (20 000 euro)
Yhdessä
Siilinjärvi kommun (gemensamt projekt med Varkaus stad) (25 000 euro)
Tiedolla tulokselliseen työterveysyhteistyöhön
Sotkamo kommun (25 000 euro)
Arki-innovatiivisuudella ohjautuvuutta Sotkamoon
Åbo stad (50 000 euro)
Asiakaslähtöisen kehittämisen verkosto julkisorganisaation kulttuurisen muutoksen tukijana
Vaalijalan kuntayhtymä (30 000 euro)
Hurraa, nyt luodaan työurraa!
Vantaan Tilapalvelut Vantti Oy (65 000 euro)
Monikulttuurisuus valmiuksien kehittäminen ja erityisryhmien integroiminen Vanttiin perehdytyksellä
Ylivieska stad (gemensamt projekt med kommunerna Haapavesi, Nivala och Kärsämäki) (45 000 euro)
Yksin on vaikea kehittää; yhdessä saamme enemmän aikaan
Ylöjärvi stad (35 000 euro)
ESKO Esimieskoulutusohjelma - arvostavalla vuorovaikutuksella tuloksellista esimiestyötä
Arbetslivstvecklingspengar 2020 teman och bedömning
Arbetslivsutvecklingspengar 2020 teman och bedömning.pdf (143 kb)Läs mer om ägande- och immaterialrättigheter i finansieringsvillkoren för arbetslivsutvecklingspengar: Kevas finansieringsvillkor för arbetslivsutvecklingspengar 2020.pdf (3180 kb)
Projekt som beviljats arbetslivsutvecklingspengar 2019
Esbo stad, hemvård
Ändringsagent – nytt sätt att leda ändringar med starkt stöd av chefer och personalens representant
Hausjärvi kommun
Coaching inom arbetsmiljöledning i Hausjärvi och Kärkölä kommun
Träskända stad
Mångfasetterad självorganisation – experimentkultur i Träskända stad
Karleby stad
Från traditionell inskolning till kontinuerligt lärande
Kotka stad, enheten för personalärenden
Mod i ett belastande liv: stärkning av den mentala hälsan i Kotka stad
Kuntien Tiera Oy
HR-verktyg för outsourcing
Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Gemenskaplig arbetshälsa
Lappica Oy
Distansarbete och samspel i norr
Limingo kommun
Fokus på service – Serviceorienterat ledarskap och chefsarbete som verktyg inom arbetsmiljöledning
Domkapitlet i S:t Michel stift
Som ledare i mål – Utveckling av ledarskapet i församlingarna parallellt med ändringar och färre resurser
Nokia stad
Jag identifierar i tid och agerar aktivt
Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria
Riveria2025 – Utvecklingsprogram för personalens kompetens och arbetshälsa
Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä
Övergripande verksamhetsmodell för förebyggande av våld på arbetsplatsen
Sataedu Satakunnan koulutuskuntayhtymä
Resurser – Arbetsförmåga för ny yrkesutbildning
Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Satasairaala
Satasafety upphöjt till två
Seinäjoki stad
Förbättring av arbetshälsan och förebyggande av lång sjukfrånvaro genom proaktiv träning
Siilinjärvi kommun
Från intressebevakning till samutveckling
Nylands förbund
Arbetshälsa genom informationsergonomi
Arbetslivsutvecklingspengar 2019 - teman och bedömning
År 2019 beviljade Keva totalt 500 000 euro i arbetslivsutvecklingspengar. Det belopp som söks ska vara minst 10 000 euro och högst 50 000 euro per projekt. Särskilt effektiva och innovativa projekt kan beviljas högst 100 000 euro. Sökanden ska uppge i ansökan vilken summa som söks.
Den finansiering som Keva beviljar är endast en del av finansieringen. Projektets självfinansieringsandel ska vara minst 50 % av den totala finansieringen. I dokumentet Finansieringsvillkor för arbetslivsutvecklingspengar specificeras vilka kostnader som kan räknas med i utvecklingspengar och vilka i självfinansieringsandelen.
Finansiering beviljas inte projekt som redan har startat. Projektet ska starta mellan 1.9 och 30.11.2019. Projektet får pågå högst 24 månader.
Projektet kan genomföras i samarbete med någon annan organisation i den offentliga sektorn. I detta fall söks utvecklingspengar endast av en organisation som fungerar som s.k. ansvarig organisation. Om projektet beviljas finansiering svarar den ansvariga organisationen för att förmedla all information om projektet till de andra organisationerna i det gemensamma projektet. En och samma organisation kan också skicka flera ansökningar för olika projekt. Då är det viktigt att ansökningarna samordnas inom organisationen.
Finansieringsvillkor för arbetslivsutvecklingspengar
Finansieringsvillkoren för arbetslivsutvecklingspengar gäller i samband med ansökan 2019. I dokumentet Finansieringsvillkor för arbetslivsutvecklingspengar beskrivs skyldigheterna för mottagaren av utvecklingspengar. Vid ansökan om utvecklingspengar ska sökanden godkänna finansieringsvillkoren som ett förpliktande finansieringsavtal. Om sökanden inte beviljas hela det ansökta beloppet träder beslutet i kraft efter att sökanden med ett e-postmeddelande har anmält att beslutet godkänts.
Den person som utses till ansvarsperson för projektet, alltså den som skickar in ansökningsblanketten, ska ha tillräckliga befogenheter vid beslutsfattandet kring projektet och ansvarar för att nödvändiga tillstånd finns.
Ansökningstiden är 1.2–31.5.2019
Ansökningstiden för arbetslivsutvecklingspengar 2019 har gått ut.
Beslut om vilka organisationer som beviljats finansiering meddelas senast vecka 35. Vi kan tyvärr inte besvara tilläggsförfrågningar förrän besluten offentliggjorts.
Valprocess och bedömningskriterier
Ansökningarna om arbetslivsutvecklingspengar bedöms av ett expertråd med Kevas experter och utomstående sakkunniga inom arbetsmiljöledning och utveckling. Beslut om vilka projekt som väljs fattas av Kevas vice verkställande direktör Tapani Hellstén på framställan av expertrådet.
Ansökningarna bedöms enligt följande valkriterier:
• Förenlighet med målen för utvecklingspengar:
o a) på vilket sätt stärker projektet arbetshälsa och strategisk arbetsmiljöledning, förebygger risken för arbetsoförmåga och främjar effektiviteten på arbetsplatserna och därigenom främjar innovativt och betydelsefullt utvecklingsarbete.
• Projektets innehåll:
o a) genomförbarhet: mål, budget, sakkunskap.
o b) planmässighet: processen för utvecklingsarbetet, innehåll, skedena för genomförande av projektet, tidtabell, organisering av utvecklingsarbetet, mätare för hur målen uppnåtts och bedömning.
o c) nyhetsvärde och innovation: ur den egna organisationens synvinkel och med tanke på andra organisationer i den offentliga sektorn.
• Projektets effektivitet:
o a) observerad och uppskattad nytta i praktiken, både för den egna organisationen och på ett mer omfattande plan.
o b) förankring av resultaten i den egna organisationen och spridning av dem i större utsträckning.
o c) nätverkssamarbete: ett samarbetsprojekt med en annan organisation i den offentliga sektorn eller nätverkssamarbete i samband med ett nätverksprojekt som finansieras av någon annan part anses vara en fördel.
• Finansiering delas ut till olika typer av projekt.
• Finansiering delas ut till arbetsgivarkunder av olika typer och olika storlek inom kommunsektorn och kyrkan.
Kommunikation om projekten och utnyttjande av resultaten
Syftet med utvecklingspengar är att sprida kunskap om det arbete som görs i den offentliga sektorn kring utveckling av arbetslivet samt att bidra till att sprida resultaten i så stor utsträckning som möjligt. En närmare beskrivning av det ansvar som mottagaren av utvecklingspengar har i detta hänseende finns i dokumentet Finansieringsvillkor för arbetslivsutvecklingspengar.
På Kevas webbplats publiceras projektbeskrivningar och kontaktuppgifter för alla de projekt som beviljats finansiering. Sammanfattningar av projekten publiceras efter att de avslutats. Om projektet pågår längre än ett år lämnas en skriftlig mellanrapport till Keva senast 30.9.2020. En slutrapport om projektet ska tillställas Keva inom två månader från att projektet gått ut. De organisationer som beviljats finansiering får närmare rapporteringsanvisningar och länkar till blanketterna.
Den ansvariga organisationen sörjer för att Keva nämns som finansiär i publikationerna och resultaten av projektet. För detta ändamål används Kevas logotyp som i mån av möjlighet kompletteras med texten ”Keva stöder projektet med arbetslivsutvecklingspengar”. Logotyperna placeras i följande ordning: först logotypen för projektets ägare och Kevas logotyp som sist.
Arbetslivsutvecklingsprojekten 2018
Temat för arbetslivsutvecklingspengar 2018 var ”Tryggad arbetsförmåga genom lyckad förändringsledning”.
Digitaliseringen leder till att arbetsbeskrivningarna och uppgifterna ändras kraftigt också i den offentliga sektorn. Därtill kommer vård- och landskapsreformen under de närmaste åren att ändra organisationsstrukturerna och verksamhetsmodellerna.
Individernas och organisationernas förmåga att förnya sig är avgörande med tanke på förebyggandet av kostnader för arbetsoförmåga.
Finansiering av utvecklingsprojekten
År 2018 uppgick det totala beloppet av arbetslivsutvecklingspengar till 400 000 euro. Finansiering söktes i tre storlekskategorier: högst 10 000 euro, 20 000 euro och 50 000 euro. Finansiering var konkurrerande.
En självfinansieringsandel på 50 % krävs för projektet. Anlitande av personalen i den egna organisationen räknas inte som självfinansieringsandel.
Arbetslivsutvecklingspengar beviljas inte för rekreations- eller motionsverksamhet, enskilda evenemang, anskaffning av utrustning eller för dagtraktamenten och kostna-der för deltagarnas resor, kost och logi.
Bedömningskriterier för val av projekt
Följande kriterier tillämpades vid valet av de projekt som finansierades:
1) Förenlighet med årets tema
2) Projektets innehåll: Genomförbarhet, planmässighet, uppföljning, nyhetsvärde och innovation
3) Projektets väntade effekt: Bedöm nyttan i praktiken. Möjlighet att i större ut-sträckning utnyttja resultaten och åtgärder för att sprida dem. Nätverkssamarbete inom ramen för projektet anses vara en fördel eftersom det sprider de bästa me-toderna.
4) Finansiering delas ut till olika typer av projekt.
5) Finansiering delas ut till arbetsgivarkunder av olika typer och olika storlek inom kommunsektorn och kyrkan.
Projektstart och maximal giltighetstid
De projekt som väljades ska starta senast 1.11.2018.
Projekten får pågå i högst 24 månader.
Ansökan och valprocess
Ansökningarna bedömades av ett expertråd med Kevas experter och utomstående sakkunniga inom arbetsmiljöledning och utveckling.
Expertrådet var sammansatt enligt följande:
• Direktör för arbetslivstjänster Kati Korhonen-Yrjänheikki, Keva (ordf.)
• Koordinator för arbetslivstjänster Satu Ijäs, Keva (sekreterare)
• Arbetslivsexpert Eija-Maria Gerlander, Keva
• Kundchef Sari Huunonen, Keva
• Ledande expert Tuula Oksanen, Arbetshälsoinstitutet
• Utvecklingschef Terttu Pakarinen, KT Kommunarbetsgivarna
• Arbetslivsexpert Laura Pekkarinen, Keva
• Chefsöverläkare Tapio Ropponen Keva
• Teamchef Taina Tuomi, Keva
Beslut om vilka projekt som väljades fattade av Kevas vice verkställande direktör Tapani Hellstén på framställan av expertrådet.
Rapportering och utnyttjande av resultaten
Resultaten av projekten och användningen av finansieringen rapporteras till Keva. En slutrapport enligt en mall som Keva fastställt ska tillställas Keva senast inom två månader från att projektet gått ut.
Av projekten förutsätts engagemang och aktiva åtgärder för att utnyttja resultaten och sprida dem också utanför den egna organisationen för ett bredare bruk i den offentliga sektorn.
Keva stöder nätverkande av projekten och sprider de bästa metoderna inom ramen för det nationella utvecklingsarbetet för strategisk arbetsmiljöledning i den offentliga sektorn.
Arbetslivsutvecklingsprojekten 2018
Arkea Oy: Robotista helpotusta arkeen - Puettavien työtä keventävien robottien (Exoskeleton) kokeilu kiinteistönhoidon ja kunnossapidon tehtävissä
Hämeen ammattikorkeakoulu Oy:Työhyvinvoinnin parantaminen kognitiivisen ergonomian keinoin
Joensuu stad/Personaltjänster:Kuuntelemisesta tekoihin
Kittilä kommun: Osallisuudesta työhyvinvointia
Lempäälä kommun: Muutostukipakettimalli ja resilienssin johtaminen työkyvyn ylläpidon väleinä
Mänttä-Vilppula stad:Ylä-Pirkanmaan Työhyvinvointiohjelma ”Kunta3 - Yhteisellä kehittämisellä kohti vaikuttavaa ja hyvinvoivaa työtä”
Nylands förbund: Me Taitajat - Metataidoista luottamusta ja rohkeutta muutokseen
Palmia Ab och Tekme Oy:Muutoksen mahdollistajat -hanke
Päijät-Hämeen Laitoshuoltopalvelut Oy: Esimies valmentajana
Riihimäki stad/Tjänster för socialt välbefinnande för vuxna/Hemvård:Kolmen R:n (reiluus, rohkeus ja ripeys) kotihoitokonsepti Riihimäelle
Samkommunen för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt: Muutoskyvykkyyden kehittäminen Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirissä 2018-2019
Samkommunen för Mellersta Finlands sjukvårdsdistrikt: Työkyvyn turvaaminen masennuspotilaiden keskuudessa työterveyshuollon toiminnallisen integroinnin toimeenpanolla
Samkommunen för social- och hälsovårdstjänster i Södra Savolax: Esimiesverstaassa työhyvinvointi nousuun
Södra Österbottens förbund:Valmentavalla esimiestyöllä parempaa työhyvinvointia muutoksissa
Tammerfors stift, Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland: Resilienssin arviointityökalun rakentaminen ja testaaminen kirkollisten työyhteisöjen käyttöön
Vanda stad personalcentralen: Aktiivinen toimijuus ja tulevaisuuden rakentaminen uudistuvassa Vantaassa