De offentliga arbets- och näringstjänsterna överförs till kommunerna från och med den 1 januari 2025.
Vi stöder de organisationer som överlåter och tar emot personal samt de arbetstagare som överförs i förändringen genom att tillhandahålla information och verktyg som stöd för ledning, arbetspensionsförsäkring och arbetshälsa.
Vår sakkunskap står till våra kunders förfogande i frågor kring pensionsförsäkring, våra tjänster, arbetsmiljöledning, yrkesinriktad rehabilitering och lösningar för arbetsförmågan.
Våra kontaktuppgifter för privatkunder finns här
Våra kontaktuppgifter för arbetsgivare finns här
Till arbetsgivarna
Nedan finns information och anvisningar för både den överlåtande och mottagande organisationen om anmälan av anställningar hos den personal som överförs och god praxis för arbetsmiljöledning under förändringen.
Anmälan av uppgifter till inkomstregistret – överlåtande organisation
Kolla med lönesystemleverantören att uppgifterna om de personer som överförs anmäls till inkomstregistret enligt anvisningarna nedan.
Anmälan av anställningens giltighet vid förändringar
Den organisation som överlåter personal ska lämna följande anmälningar:
Avslutande av anställning för de arbetstagare som överförs: 31.12.2024 anmäls till inkomstregistret som slutdatum för anställningen. Anmälan ska göras med den överlåtande organisationens pensionsarrangemangnummer.
Oavlönad ledighet: Om arbetstagaren är på oavlönad ledighet anmäls 31.12.2024 som slutdatum för anställningen till inkomstregistret med en löneuppgiftsanmälan utan inkomst.
Anmälan om att anställningen upphör: Uppgift om att anställningen upphör lämnas till inkomstregistret med en anmälan som innehåller uppgifter enligt pensionslagen för den offentliga sektorn (OffPL) för att Keva ska få tillgång till uppgiften
Anmälan av uppgifter till inkomstregistret – mottagande organisation
Kolla med lönesystemleverantören att uppgifterna om de personer som överförs anmäls till inkomstregistret enligt anvisningarna nedan.
Den mottagande organisationen ska lämna följande anmälningar:
- Startdatum för ny anställning: 1.1.2025 anmäls till inkomstregistret som startdatum för den nya anställningen för de personer som överförs.
- Uppgifter i anmälan: I anmälan till inkomstregistret används pensionsarrangemangnumret för den mottagande kommunen eller samkommunen och identifierare för betalarens underorganisation enligt Kevas anmälarkoder (Kevas underorganisation). Identifieraren kan kontrolleras i Kevas webbtjänst för arbetsgivare.
- Oavlönad ledighet: Om personen är på oavlönad ledighet anmäls anställningen till inkomstregistret utan inkomst med 1.1.2025 som startdatum.
- Meddelande om att anställningen börjar: Uppgift om att anställningen börjar lämnas till inkomstregistret med en anmälan som innehåller uppgifter enligt pensionslagen för den offentliga sektorn (OffPL) för att Keva ska få tillgång till uppgiften.
Kevas koder fr.o.m. 1.1.2025
Från och med den 1 januari 2025 använder de mottagande kommunerna och samkommunerna Kevas koder i enlighet med kommunsektorns pensionsskydd då de anmäler uppgifter om de överförda arbetstagarna till inkomstregistret.
Om en yrkesbeteckning som behövs inte finns bland de aktuella yrkesbeteckningarna, kan du meddela en ny yrkesbeteckning på Kevas webbplats.
Inkomster som betalats retroaktivt
Eventuella inkomster som betalats retroaktivt efter 31.12.2024 ska anmälas till inkomstregistret i enlighet med betalningsprincipen enligt betalningsdagen.
Det pensionsarrangemangnummer och Kevas underorganisation som används i anmälan ska vara i kraft på den anmälda betalningsdagen. På så sätt överförs löneuppgiftsanmälan till inkomstregistret, och de uppgifter som Keva behöver överförs därifrån till arbetspensionsbranschens intjäningssystem.
Om till exempel en kommun eller en samkommun betalar retroaktiva inkomster i enlighet med betalningsprincipen i januari 2025, används betalarens pensionsarrangemangnummer i anmälan till inkomstregistret. I detta fall kan man som anställningens giltighet anmäla den anställningstid hos staten som inkomsterna hänför sig till.
Vi hjälper med frågor som rör OffPL-anmälningar till inkomstregistret. När det gäller frågor om inkomster som betalats retroaktivt kan vi tyvärr inte ta ställning till vilken arbetsgivare som ska bära det slutliga ansvaret för kostnaden.
Stöd för arbetsförmågan vid förändring
Organisationsförändringar inverkar också på personalens arbetshälsa och yrkeskarriärer. I krävande förändringssituationer är det viktigt att stödja personalen och utveckla verksamhetsmodeller för arbetsmiljöledning och ledning av arbetshälsan så att de motsvarar den nya organisationens behov.
Fungerande praxis och processer för arbetsmiljöledning främjar genomförandet av förändringen och tryggandet av personalens arbetsförmåga. Vid förändringen betonas:
- Tidigt stöd – proaktiv och reaktiv verksamhet: individen – chefen – arbetsgemenskapen
- Stöd för återgång till arbetet – återgång efter utdragen sjukskrivning
- Effektiverat stöd – stöd till partiellt arbetsföra och möjliggörande av fortsatta yrkeskarriärer vid förändring
Arbetsmiljöledning i förändringen: överlåtande organisation
Rikta in företagshälsovårdens åtgärder mot identifierade risker för arbetsoförmåga och behovet av stöd för arbetsförmågan i förändringssituationer. Före förändringen är det bra att kolla situationen för alla arbetstagare som är partiellt arbetsföra eller som behöver effektiverat stöd för arbetsförmågan:
- sjukskrivna arbetstagare
- arbetstagare med mycket frånvaro
- arbetstagare som får rehabiliteringsstöd eller delinvalidpension eller som är i yrkesinriktad rehabilitering
- arbetstagare vars arbetstider eller arbetsuppgifter har anpassats för att stödja arbetsförmågan samt
- arbetstagare som på kort tid omplacerats av hälsorelaterade orsaker.
Arbetsmiljöledning i förändringen: mottagande organisation
- förutse och identifiera risker i anslutning till arbetsförmågan och kostnader för arbetsoförmåga utifrån föreliggande data
- utforma och revidera modellerna för arbetsmiljöledning och ledning av arbetshälsan och stödet för arbetsförmågan så att de motsvarar den nya verksamhetsmiljön och bildar en del av den verksamhet som inleds och vardagen på arbetsplatsen.
Arbetsboken Kompassen som stöd vid förändringar i yrkeskarriären
Dela Kevas arbetsbok Kompassen till din personal: Den kan användas för att identifiera och utveckla kompetensen, styrkorna och förändringsförmågan.
Du kan ladda ned arbetsboken och lägga till filen till exempel på ert intranät:
Keva_Arbetsboken_Kompassen_2022.pdf (1145 kb)Till privatkunder
I samband med reformen av arbetskraftsservicen kommer personal att överföras från NTM-centraler, UF-centret och AN-byråer till kommuner eller samkommuner genom överlåtelse av rörelse 1.1.2025. Förändringen påverkar inte pensionsskyddet för den personal som övergår till kommuner.
Arbetsgivaren lämnar till Keva uppgifter om de arbetstagare som överförs.
Tilläggspensionsförmåner
De arbetstagare som överförs behåller sin eventuella lagstadgade tilläggspensionsförmån eftersom överföringarna enligt lag ses som kommunalisering.
Om du har rätt till tilläggspension ser du i pensionsutdraget om du har tjänat in tilläggspension och hur mycket.
Inga avbrott i yrkesinriktad rehabilitering och invalidpensioner i samband med förändringen
Om du har ett giltigt beslut om rätt till yrkesinriktad rehabilitering har byte av arbetsgivare ingen inverkan på behandlingen av planen för den yrkesinriktade rehabiliteringen på Keva.
Om ditt mål är att genomföra yrkesinriktad rehabilitering som arbetsprövning eller arbetsträning hos din egen arbetsgivare och ditt rehabiliteringsprogram ska börja 2024 och fortsätta år 2025, måste du komma överens om rehabiliteringsprogrammet med båda arbetsgivarna. Läs mer om upprättande av rehabiliteringsplanen i länkarna nedan.
Om du har beviljats invalidpension på viss tid (rehabiliteringsstöd eller partiellt rehabiliteringsstöd) kan du ansöka om förlängning av rehabiliteringsstödet genom att lämna in ett läkarintyg B till Keva ungefär en månad innan rehabiliteringsstödet upphör. Byte av arbetsgivare påverkar inte pensionsbeloppet, bedömningskriterierna eller inkomstgränsen.
Mer information finns i: