Blogi 30.3.2021 Laura Rinne

Olemme kaikki eläkesijoittajia

Työelämä Työkyky Vastuullisuus
Työelämä Työkyky Vastuullisuus

Keva kasvatti julkisella alalla työskentelevien yhteisiä eläkevaroja sijoitustoiminnallaan viime vuonna noin 2,7 miljardilla eurolla. Sijoitussalkun, josta nyt ja toivottavasti vuosikymmenien päästäkin maksetaan ansaitut eläkkeet, arvo on noin 60 miljardia euroa. Huikeita summia, mutta paljon muutakin tarvitaan, jotta rahat riittäisivät. Miten työpaikoilla ja jokainen itse voimme vaikuttaa tulevaan eläkevarallisuuteen?

Sijoitustuottoja todella tarvitaan, sillä niistä maksetaan jo nykyisinkin osa eläkkeistä: Jo muutaman vuoden on ollut niin, että työnantajien ja työntekijöiden maksamat eläkemaksut eivät ole enää riittäneet nykyisille eläkkeensaajille maksettaviin eläkkeisiin, vaan niihin on tarvinnut käyttää sijoitustuottoja.

Sijoitusammattilaiset tekevät yhteiskunnallisesti todella tärkeää työtä sen eteen, että me ja seuraavat sukupolvet voimme työuran päätteeksi jäädä kohtuulliselle eläkkeelle. Sijoittamisen strategia on ennen kaikkea pitkäjänteinen ja vastuullinen. Turvataan tulevaisuus, ei haeta pikavoittoja.

Työyhteisöissä on paljon tehtävissä

Sijoituksia eläkevarojen riittävyyden eteen tekevät myös julkisen alan työnantajat ja työntekijät. Ajan, rahan ja energian panostaminen työkykyyn, oppimiseen ja uudistumiseen on mitä suurimmassa määrin sijoitus tulevaan eläketurvaan.

Kun julkisten organisaatioiden työntekijät ovat kyvykkäitä, pystyviä ja motivoituneita vastaamaan työnsä haasteisiin eli kansalaisten palveluun, heillä on myös todennäköisemmin pitkät, vasta vanhuuseläkkeeseen päättyvät työurat. Toki on aina tilanteita, joissa esimerkiksi vakava sairaus päättää työuran. Nykyisellään työkyvyttömyyteen johtaa valitettavan usein kuitenkin vielä sellaiset syyt, joihin olisi voitu vaikuttaa työnantajan, työntekijän ja yhteistyökumppaneiden yhteisvoimin.

Kun henkilöstö voi hyvin ja uudistuu, harvempi putoaa työuralta ainakaan pysyvästi. Tällöin ei myöskään tule kustannuksia työkyvyttömyyseläkkeistä. Tähän tavoitteiseen ovat koronavuonnakin sitoutuneet ja sijoittaneet upeasti sadat julkiset työnantajat, yhteistyössä henkilöstön ja kumppaneiden kuten Kevan kanssa. Kiitos siitä teille kaikille!

Jokainen on eläkkeeseensä ja yhteiseen eläkevarallisuuteen vaikuttava sijoittaja

Työelämäasiantuntijana ja työhyvinvoinnin puolestapuhujana toivon, että sijoittamisen strategia olisi mahdollisimman monella meistä vastuullinen ja pitkäjänteinen, jokaisen itsensä ja yhteisen hyvän vuoksi.

Mitä tämä yksilöiden eläkesijoittaminen arkielämässä sitten on? Nyt en puhu rahan sijoittamisesta, vaikka sitäkin osa tekee. Puhun sijoittamisesta omaan ja muiden hyvinvointiin oman elämän valintojen kautta.

Jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa tulevaisuuteen tekemällä valintoja, joiden kautta todennäköisimmin jaksaa, pärjää ja mieluiten jopa kukoistaa läpi pitkän työelämän.

On tärkeää tunnistaa, mitä tekemällä voi itse hyvin. Hyvinvoivana pystyy omalla työllään ja läsnäolollaan tuomaan arvoa yhteiseen tekemiseen, oli se mitä tahansa toisten arkisesta auttamisesta maailmanluokan innovaatioihin, taloudelliseen hyötyyn ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Omista elämäntavoista, oppimiskyvystä, sosiaalisista suhteista ja suhteesta omaan itseen on tärkeää pitää huolta, ja panostaa niihin, vaikka elämäntilanteet vaihtelevat – kukin voimavarojensa mukaan. Kuten rahan sijoittamisessakin opastetaan, liikkeelle voi lähteä hyvin pienestä ja jos tuotoille on pitkän tähtäimen tavoite, tärkeää on toimia kärsivällisesti sen mukaan.

Pitkän tähtäimen ajattelulla en tarkoita, että meidän kannattaisi joka päivä miettiä, millaista elämä on sitten kun on eläkkeellä ja millä silloin elän. Ajattelen kuitenkin, että elämäntapojen, osaamisen sekä suhteiden itseen ja toisiin on tärkeää olla hyvinvointia lisääviä, ei vain voimavaroja kuluttavia.

Tällä strategialla on todennäköisimmin tarjolla tuottoja myös tulevaisuudessa.

Kirjottaja Laura Rinne
Laura Rinne Palvelupäällikkö

Kirjoitan työurien tukemisesta ja johtamisesta.

#kevanblogi

Ajankohtaisia teemoja ja uusia näkökulmia eläkkeistä, johtamisesta ja työelämästä. Mitä tapahtuu kunta-alalla? Miten toimia työelämän myllerryksessä?

Uusimmat kirjoitukset

Lue lisää blogikirjoituksia