Oppisopimuskoulutus - ammatti työtä tekemällä

Jos et terveydentilasi vuoksi pysty jatkamaan nykyisessä työssäsi, sinulla voi olla oikeus ammatilliseen kuntoutukseen. Yksi ammatillisen kuntoutuksen keino on oppisopimuskoulutus. Tavoitteena on, että voit koulutuksen jälkeen jatkaa työelämässä terveydentilasi kannalta sopivassa työssä.

Tällä sivulla saat tietoa siitä, miten etenet asiassa. Sivulla on myös tietoa sinulle, joka olet jo oppisopimuskoulutuksessa.

Oppisopimuskoulutus on käytännönläheinen tapa opiskella ja hankkia uusi sopivampi ammatti – voit kouluttautua työtä tekemällä sekä samalla saada palkkaa ja kerryttää työkokemusta. Oppisopimuksella voit suorittaa ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.

Oppisopimusta varten sinulla tulee olla työpaikka. Suurin osa opiskelusta ja oppimisesta tapahtuu työpaikalla käytännön työtehtävissä. Sitä täydentää oppilaitoksen järjestämä lähi- tai etäopetus. Teet työnantajasi kanssa oppisopimuksesta määräaikaisen työsopimuksen ja työnantajasi maksaa siltä ajalta palkkaa.

Oppisopimuskoulutuksen palkkaus

Työnantajasi maksaa sinulle (työehtosopimuksen mukaista) palkkaa oppisopimuskoulutuksesi ajan. Pääsääntöisesti työnantaja maksaa palkan myös oppilaitoksen lähi- ja etäopetuspäiviltä. Jos se ei ole mahdollista, Keva korvaa sinulle kuntoutusrahan palkattomilta opiskelupäiviltä.

Kevan maksaa työnantajallesi kuntoutusrahaa palkkaa vastaavalta osin oppisopimuskoulutuksesi ajan. Jos kuntoutusrahasi on suurempi kuin palkka, Keva maksaa sinulle kuntoutusrahan ja palkan välisen erotuksen.

Entä lomien kertyminen? Koulutuksen ajalta vuosilomaa kertyy työehtosopimuksen mukaisesti.

Oppisopimuskoulutuksen suunnittelu

Pohdi mikä olisi sinulle terveydellisesti soveltuva ja kiinnostava ammattiala. Tutkintovaihtoehdoista saat lisätietoa oppilaitoksista.

Selvitä nykyiseltä työnantajaltasi mahdollisuudet oppisopimuskoulutukseen. Voit hankkia oppisopimuspaikan myös toiselta työnantajalta.

Oppisopimuskoulutuksen kesto on yksilöllinen, (usein noin 1-3 vuotta).

Kun sopiva oppisopimuspaikka on löytynyt, ota yhteyttä paikalliseen oppisopimustoimistoon / oppilaitokseen. Tämän jälkeen laaditte oppisopimuksen sinun, työnantajan ja oppisopimustoimiston henkilön kesken.

Työnantajasi myös nimeää sinulle tehtävään soveltuvan työpaikkaohjaajan, esimerkiksi esihenkilösi tai kollegasi, joka on tukihenkilösi ja neuvonantajasi työpaikalla.

 

Näin haet oppisopimuskoulutuksen korvaamista ammatillisena kuntoutuksena

 1. Tee hakemus Kevan Omat eläketietosi -palvelussa. Jos sinulla on jo päätös oikeudesta ammatilliseen kuntoutukseen, valitse täytettäväksi ammatillisen kuntoutuksen suunnitelmahakemus. Muussa tapauksessa valitse kuntoutushakemus.
   
 2. Täytä hakemuksen kuntoutussuunnitelmakohtaan tiedot oppisopimuskoulutuksestasi. Lähetä hakemuksen liitteenä myös oppisopimustoimiston vahvistama oppisopimus ja oppisopimuksen ajalle tehty työsopimus.
    > Omat eläketietosi -palveluun
   
 3. Saat Kevasta päätöksen oppisopimuskoulutuksen korvaamisesta noin kolmessa viikossa. Samalla lähetämme työnantajallesi palkkatiedustelun oppisopimusajan palkoista.
    

Ohjeita oppisopimusopiskelijalle

Lue tämä ohje, jotta osaat hakea sinulle kuuluvat tuet ja korvaukset: 

Ohje oppisopimusopiskelijalle.pdf (123 kb)

 

Keva korvaa ammatilliseen kuntoutukseen liittyviä kulukorvauksia - tarkemmat tiedot kulukorvauksista ja ohjeet kulukorvausten hakemisesta: Kulukorvaukset

Lue myös: Tietoa kuntoutusetuuksista, verotuksesta ja kulukorvauksista