Kohti uutta elämänvaihetta

Vanhuuseläkeaikaan kannattaa varautua ajoissa, sillä se on iso muutos, joka vaikuttaa arkeesi ja talouteesi.

Tältä sivulta löydät:

''Eläkkeelle jäämiseen kannattaa varautua Eläkkeelle jäämiseen kannattaa varautua ''Suuri elämänmuutos edessä Suuri elämänmuutos edessä ''Kokemuksia ja tositarinoita Kokemuksia ja tositarinoita
''Toimeentulo eläkkeen aikana Toimeentulo eläkkeen aikana ''Milloin ja miten eläkkeelle? Milloin ja miten eläkkeelle?

a_aloituskuva_ruokala.jpg

Eläkkeelle jäämiseen kannattaa varautua

Vanhuuseläkeaikaan kannattaa varautua ajoissa, sillä se on iso muutos, joka vaikuttaa myös talouteesi. Eläkkeen kertymistä kannattaa seurata jo hyvissä ajoin ennen eläkeikää sekä laskea tulevan eläkkeen määrää eläkelaskureilla. 

Myös oma varautuminen eläkevuosiin kannattaa, sillä kun tulot pienenevät, on tultava toimeen vähemmällä. Lisäksi kannattaa varautua taloudellisiin yllätyksiin.  

 

 

Paljonko saan eläkettä?

a1.jpg

Tarkista työeläkeotteesi – näet sinulle kertyneen eläkkeen

Työeläke kertyy työstä. Näet työeläkeotteeltasi, kuinka paljon mistäkin työsuhteesta tai etuudesta sinulle on kertynyt eläkettä.

Työeläkeotteen tiedot kannattaa tarkistaa aika ajoin, sillä eläkkeesi määrä lasketaan sen tietojen perusteella.

Tarkista työeläkeotteesi kirjautumalla Omat eläketietosi -palveluun

a2.jpg

Käytä eläkelaskureita – arvioi eläkkeesi määrä eri ikävaihtoehdoissa

Eläkelaskureilla kannattaa seurata eläkkeen kertymistä ja laskea tulevan eläkkeen määrää. Muistathan, että mitä pidempään jatkat työssä, sitä enemmän eläkettä sinulle kertyy.

Vanhuuseläkelaskuri Omat eläketietosi -palvelussa antaa arvioita eläkkeesi määrästä eri ikävaihtoehdoissa. Laskurin laskelmat perustuvat omaan työhistoriaasi, joten ne ovat paljon tarkemmat kuin suuntaa antavat laskurit monilla avoimilla sivuilla.

Näet palvelusta myös oman eläkeikäsi.

Käytä eläkelaskureita kirjautumalla Omat eläketietosi -palveluun

 

 

imagejbo7c.png 

Tietoa eläkkeistä 

 

Ennen kuin teet päätöksen jäädä eläkkeelle, lue tarkemmin ikään perustuvista eläkkeistä:  

Jos työeläkkeesi jää kovin pieneksi, voit saada lisäksi kansaneläkettä Kelalta:

 

 

Ennakoi tulot ja menot

Eläkkeelle jäädessä tulot yleensä laskevat, mutta kulut saattavat silti pysyä samoina. On hyvä varautua myös taloudellisiin yllätyksiin.

Ennen eläkeaikaa kannattaakin pohtia talousasioitaan muutenkin kuin vain eläkkeen kannalta. Esimerkiksi kuinka paljon eläminen eläkkeellä ollessa maksaa.

a3.jpg

 

Ennen eläkeaikaa kannattaa miettiä esimerkiksi seuraavia asioita:
 

  • Kuinka paljon sinulla on velkaa asunnosta, autosta tai muusta kulutuksesta? Riittävätkö rahasi niihin enää eläkkeellä? Pystyisitkö lyhentämään velkaa mahdollisimman paljon ennen eläkkeelle jäämistä?
  • Onko asuntoosi tulossa isoja korjauksia, kuten putkiremontti? Miten se rahoitetaan?
  • Kuinka paljon sinulle jää rahaa harrastuksiin ja matkusteluun eläkeiässä? Ovatko tulevaisuudensuunnitelmasi realistisia?
  • Kuinka paljon terveyden- ja sairaanhoidon kustannuksiin menee rahaa, kun et ole enää työterveyshuollon piirissä?

Eläkkeen lisäksi oma varautuminen eläkeaikaan kannattaa, jos se vain on mahdollista. Voisitko kenties säästää itsellesi ennen eläkkeelle jäämistä? Mitä aiemmin aloitat, sitä enemmän ehdit säästää.

Hyvä aika varautua eläkevuosiin taloudellisesti on vähintään 5–10 vuotta. Kun varaudut ajoissa, voit kerryttää itsellesi taloudellista turvaa eläkevuosille myös pienillä säästöillä. Vaatimatonkin vararahasto voi auttaa tiukassa tilanteessa – jos sinulla on säästössä esimerkiksi edes osa kodinkoneen hinnasta, tarvitset vähemmän lainaa.

Kun tiedät suurin piirtein tulevan eläkkeesi määrän, testaa ennakkoon muutamien kuukausien ajan, millaiseen kulutukseen nettoeläkkeesi riittää. Testikuukausina ylijääneen rahan voit laittaa vaikka säästöön.

Lue eläkeikään varautumisesta Martat-järjestön sivustolla:

imagejbo7c.png

 

Huoletta eläkkeelle (Martat.fi)

imagejbo7c.png

 

Hallitse rahojasi -verkkovalmennus (Martat.fi)

imagejbo7c.png

 

Mitä eläminen maksaa (Martat.fi)

 

Mitä eläminen maksaa? Lataa Takuusäätiön sivuilta eläkeläisille suunnatut infokortit:

Katso lisätietoa taloutesi suunnittelusta:


 

 

 

Asiakirjat kuntoon - tee ainakin edunvalvontavaltuutus varalta

Jos et jostain syystä pysty hoitamaan omia asioitasi, kuten eläkeasioitasi, tilannetta helpottaa, jos olet tehnyt etukäteen edunvalvontavaltuutuksen.

a5.jpg

 

Edunvalvojaa tarvitaan usein silloin, kun eläkkeensaajan muisti heikkenee niin, että omien asioiden hoitaminen ei ole enää mahdollista. Mutta kuka tahansa voi sairastua äkillisestikin niin, että raha-asioiden ja eläkeasioiden hoitamiseen tarvitaan edunvalvoja. 

Ainoastaan valtuutettu tai edunvalvojaksi määrätty henkilö voi muuttaa eläkkeensaajan tiliyhteystietoja tai saada eläkettä koskevia tietoja. Näitä tietoja ei luovuteta muille, vaikka kyseessä olisi lähiomainen. 

Edunvalvontavaltuutus kannattaakin hoitaa ajoissa kuntoon. Edunvalvontavaltuutuksella henkilö voi itse etukäteen järjestää asioidensa hoidon sen varalta, että hän tulee myöhemmin kykenemättömäksi hoitamaan asioitaan. 

Muita asiakirjoja, joiden tekemistä kannattaa harkita, vaikka eläkevuosia voikin olla paljon edessä, ovat esimerkiksi testamentti ja hoitotahto. 

Suuri elämänmuutos edessä

b_aloituskuva_metro.jpg

Suurin osa kokee vanhuuseläkkeelle jäämisen myönteisenä elämänvaiheena. Vapaa-aikaa tulee enemmän, ja ehdit keskittyä itsellesi tärkeisiin asioihin. Myös hyvinvointia tukevalle levolle ja liikunnalle jää yleensä enemmän aikaa.

Vanhuuseläkkeelle siirtymiseen voi liittyä myös huolta esimerkiksi omasta ja läheisten terveydentilasta sekä taloudesta.

Jos työ on ollut sinulle merkittävä elämän sisältö, uusi tilanne saattaa olla stressaava. Eläkkeelle jääminen voi tuoda myös yksinäisyyden tunteita, sillä monille työyhteisö on ollut merkittävä sosiaalinen verkosto.

 

 

Oman näköinen elämä - mitä haluat tehdä ja millä täytät vapaa-aikasi 

b2.jpg

Eläkkeelle jäädessä kannattaa rauhassa miettiä, mitä haluat tehdä ja millä täytät vapaa-aikasi.

Voit miettiä esimerkiksi seuraavia asioita: 

  • Mistä asioista pidät ja mitä voisit harrastaa?
  • Miten perheen ja suvun odotukset käyvät yhteen omien suunnitelmiesi kanssa?
  • Toimivatko vanhat ystävyyssuhteet tai haluaisitko saada uusia ystäviä?
  • Haluaisitko muuttaa liikuntatottumuksiasi tai elämäntapojasi?
  • Haluaisitko opiskella, olla mukana järjestötoiminnassa tai tehdä vapaaehtoistyötä?
  • Voisitko tehdä vielä jonkin verran töitä?

Kaipaatko lisävirikkeitä pohdintaan?

Mitä eläköityminen tarkoittaa - juuri sinulle 

b1.jpg

Katso video eläkkeelle valmistautumisesta

Kevan asiantuntijalääkäri Hanna Joensuu kertoo, millainen elämänmuutos eläkkeelle jääminen on. Miten valmistautua eläkkeelle, miten säilyttää toimintakyky ja mikä tuo merkityksellisyyttä elämään?

Tukea eläkkeelle jäävälle

Tukea eläkkeelle jäävälle

Monet kaipaavat eläkkeelle jäämiseen tukea. Eri organisaatiot ja järjestöt järjestävät eläkkeelle jäämisen tueksi kursseja ja valmennuksia, joita kannattaa kysellä esimerkiksi oman paikkakunnan toimijoilta.

 
Kokemuksia ja tositarinoita eläkkeelle jäämisestä

Lue muiden vanhuuseläkkeelle jääneiden tositarinoita, kokemuksia ja mietteitä omasta työurastaan ja eläkkeelle jäämisestä.

 

Toimeentulo eläkkeen aikana

c_aloituskuva_futistreenit.jpg

Eläkkeen aikaiseen toimeentuloon vaikuttavat muun muassa eläkkeen määrä ja verotus, menot ja omat säästöt, työn tekeminen eläkkeen aikana, yhteiskunnan tuet eläkkeensaajalle sekä mahdollinen leskeneläke.

 

 

Työn tekeminen eläkkeen aikana

Voit saada lisätuloja työskentelemällä vanhuuseläkkeen aikana, jos se on sinulle mahdollista. Monet tekevät sijaisuuksia, osa-aikatyötä tai ovat esimerkiksi yrittäjinä. Tulorajoja vanhuuseläkkeensaajalla ei ole.

c3.jpg

 

Työssä eläkkeellä

Eläkkeen aikana työskentelystä sinulle kertyy lisää eläkettä 1,5 % palkastasi

  • 68-vuotiaaksi, jos olet syntynyt vuonna 1957 tai aiemmin
  • 69-vuotiaaksi, jos olet syntynyt vuonna 1958–1961
  • 70-vuotiaaksi, jos olet syntynyt vuonna 1962–1964.

Voit saada vanhuuseläkkeen aikana kertyneen eläkkeen maksuun automaattisesti, jos olet etukäteen pyytänyt Kevaa hoitamaan asian puolestasi. Tämä hoituu helposti Omat eläketietosi -palvelussa: kun olet jäänyt vanhuuseläkkeelle ja aloittanut työn teon, käy napsauttamassa suostumus tähän Omat eläketietosi -palvelussa kohdassa "Eläke automaattisesti".

Jos et ole käynyt antamassa suostumusta, sinun tulee muistaa hakea eläkkeellä tekemästäsi työstä kertynyttä uutta eläkettä sitten, kun olet täyttänyt eläkkeen kertymisen yläikärajan.

Jos olet eläkkeellä ja teet töitä, muista että niitä verotetaan eri lailla.


 

 

 

Yhteiskunnan tuet eläkkeensaajalle

Jos työeläkkeesi määrä on jäämässä pieneksi, sinun kannattaa hakea kansaneläkettä samalla, kun haet työeläkettä Kevasta. 

Sinulla voi olla mahdollisuus saada myös muita tukia.

c4_omamuokkaus.jpg


Kansaneläke ja muut yhteiskunnan tuet eläkkeensaajalle

Jos työeläkkeesi määrä on jäämässä pieneksi, sinun kannattaa hakea kansaneläkettä samalla, kun haet työeläkettä Kevasta. Täytä silloin eläkehakemuksessa kohta ”Kansaneläke”. Välitämme hakemuksesi Kelaan, sinun ei tarvitse tehdä sitä varten erillistä hakemusta.

Sinulla voi olla mahdollisuus myös joihinkin Kelan tukiin. Katso lisätietoja Kelan sivustolla:

Julkisessa terveydenhuollossa on kalenterivuosittain maksukatto


 

 

 

c1.jpg

Jos jäät leskeksi  

Jos puoliso menehtyy, perhe-eläke turvaa toimeentuloa.

Lesken perhe-eläkkeen nimi on leskeneläke. 

c2.jpg

Alennukset eläkkeen saajalle

Saat eläkeläisalennuksiin oikeuttavan työeläkekortin, kun olet siirtynyt työstä pysyvästi eläkkeelle. Työeläkekortilla voit saada alennusta erilaisista palveluista.

Milloin ja miten eläkkeelle?

d_aloituskuva.jpg

Vanhuuseläkkeen saaminen perustuu ikään – voit jäädä vanhuuseläkkeelle, kun eläkeikäsi täyttyy ja työsuhteesi päättyy. Vanhuuseläkettä pitää aina hakea. Eläkettä verotetaan eri lailla kuin palkkaa.

 
 

 

Milloin vanhuuseläkkeelle voi jäädä?

Vanhuuseläkkeen saaminen perustuu ikään. Eläke alkaa aina kuukauden 1. päivänä, ja voi siis alkaa aikaisintaan eläkeikäsi täyttämistä seuraavan kuukauden alusta. Vaikka olisit saavuttanut oman vanhuuseläkeikäsi, sinun ei ole pakko hakea vielä eläkettä. Voit jatkaa työskentelyä eroamisikään saakka ja sen ylikin, jos jatkamisesta erikseen sovitaan ja töitä riittää.

Eläke-ehdotus

Jos olet syntynyt vuonna 1960 - 1964, voit tilata itsellesi eläke-ehdotuksen sekä muistutuksen vanhuuseläkkeen lähestymisestä. Tilauksen teet sujuvasti Omat eläketietosi -palvelussa. Lue lisää eläke-ehdotuksesta.

Näin haet eläkettä

Vanhuuseläkettä pitää aina hakea, se ei ala automaattisesti. Helpoiten haet eläkettä Omat eläketietosi -palvelussa. Katso ohjeet vanhuuseläkkeen hakemisesta.

Ulkomaan eläke ja eläke ulkomaille

Eri maissa kertynyttä eläkettä haetaan eri tavoin. Suomen työeläke maksetaan myös ulkomaille. Lue lisää ulkomaan eläkkeen hakemisesta ja eläkkeen maksusta ulkomaille.

Uuden eläkeläisen muistilista

Oletko siirtymässä eläkkeelle? Uuden eläkeläisen muistilistasta katsot kootusti eläkkeelle lähtemiseen liittyvät asiat, jotka sinun kannattaa selvittää ja suunnitella.

Eläkkeen verotus

Eläkettä verotetaan eri tavalla kuin palkkaa, sinun pitää hakea siksi eläkettä varten uusi verokortti. Lue lisää eläkkeen verotuksesta.

Eläkkeen maksupäivät

Eläkkeet maksetaan eri päivinä sen mukaan, työskentelitkö kunta-alalla, valtiolla, kirkolla, Kelassa tai Suomen Pankissa. Katso eläkkeen maksupäivät.