Blogi 1.9.2017 Merja Paananen

Töissä ikuisesti?

Eläkkeet Työelämä Työkyky
Eläkkeet Työelämä Työkyky

Heinäkuussa 105-vuotiaana menehtyneestä japanilaisesta lääkäristä Shigeaki Hinoharasta oli mielenkiintoinen juttu Talouselämässä muutama viikko sitten. Pitkään eläneellä ja työstään japanilaisen lääketieteen hyväksi tunnetulla lääkärillä oli monia vinkkejä siihen, miten pitkäikäisyyden voi saavuttaa.

Vinkkejä kuten ”vältä ylipainoa”, ”nouse kaksi porrasta kerrallaan ja kanna omat tavarasi” – ihan hyviä neuvoja fyysisen kunnon kannalta, mutta eivät varmaan yksinään takaa pitkää elämää.

Älä jää eläkkeelle - tai tee se ainakin mahdollisimman myöhään

Hinohara neuvoi ihmisiä olemaan jäämättä eläkkeelle. Tai jos nyt on aivan pakko jäädä eläkkeelle, niin se kannattaisi tehdä huomattavasti myöhemmin kuin 65-vuotiaana. Hinoharan perustelut olivat kovin samanlaiset kuin Suomen eläkeuudistuksen perustelut alimman eläkeiän nousulle; elinajanodote pitenee ja sen myötä myös alimman vanhuuseläkeiän on noustava. Hinohara itse työskenteli yli 100-vuotiaaksi. Talouselämän juttu Hinoharasta löytyy tästä.
 

Uteliaisuus, elämänilo ja intohimoinen asenne kannattelee ihmistä myös töissä pidempään
 

Yksi Hinoharan vinkeistä kuului: Huolehdi vähemmän terveellisestä ruoasta ja unen määrästä, ja pidä sen sijaan hauskaa. Hänen omaa elämänasennettaan kuvaavat mielipiteet ovatkin mielenkiintoisempia kuin neuvot oikeasta ruokavaliosta tai portaiden käyttämisestä. Fyysisellä kunnolla on iso merkitys työelämässä, mutta tärkeää on myös se, miten elämään ja työhön suhtautuu. Uteliaisuus, elämänilo ja intohimoinen asenne kannattelee ihmistä myös töissä pidempään.

Hinoharakin kertoo tehneensä vapaaehtoistyötä viimeisinä vuosinaan 18 tuntia päivässä joka päivä ja nauttineensa joka minuutista. On selvää, ettei Hinoharalla ollut toisistaan erottuvaa työaikaa ja vapaa-aikaa.

Ikigaita etsimässä työelämässä

Japanissa on tälle elämänasenteelle oma nimikin -Ikigai. Ikigai tarkoittaa karkeasti samaa kuin elämän tarkoitus, syy olemassaoloon. Japanilaisten mukaan jokaisella on oma ikigainsa, jonka tavoittelu ja löytäminen antaa elämään merkityksen ja sisällön. Ja se menee ajatuksena eläkkeelle jäämisen ja syrjään vetäytymisen edelle.

Ikigain käsitteen valossa on helpompi ymmärtää ikuisen työskentelyn ja eläkkeelle jäämättömyyden ajatus. Jokainen lienee joskus tavannut ihmisen, jolle työ on rakkaus ja intohimo. Ikigainsa löytäneet ihmiset ovat ehkä suomalaisessa työelämässä vähemmistössä, mutta paljon on niitä, jotka todella pitävät työstään – loma-aika ei ole heille sitä ainoaa oikeaa elämää. Töissä viihdytään jopa niin hyvin, ettei työ- ja vapaa-aikaa erotella toisistaan minuutin tarkkuudella.

Ehkä en puhuisi ikigaista ja sen löytämisestä, mutta merkitykselliseksi koetusta ja elämään sisältöä antavasta työstä kyllä. Työhönsä tyytyväisiä ja siitä iloitsevia on suomalaisessa työelämässä kuitenkin aika paljon. Töissä ei tarvitse jaksaa ikuisesti taikka japanilaisten tavoin 100-vuotiaaksi, mutta mielekäs työ kannattelee myös työelämässä pidempään. Edes hieman omaa vanhuuseläkeikää pidemmälle. Siksi työn sisältö ja mielekkyys ovat asioita, joita kannattaa pysähtyä miettimään. Lisätä siihen omaa ikigaita.

Kirjottaja Merja Paananen
Merja Paananen Eläkejohtaja, työkyvyttömyyseläkkeet

Kirjoitan työkyvystä ja työkyvyttömyydestä, eläketurvasta ja työurien jatkamisesta.

#kevanblogi

Ajankohtaisia teemoja ja uusia näkökulmia eläkkeistä, johtamisesta ja työelämästä. Mitä tapahtuu kunta-alalla? Miten toimia työelämän myllerryksessä?

Uusimmat kirjoitukset

Lue lisää blogikirjoituksia