Blogi 9.4.2025 Sissi Nurhonen

Voiko tietoturva-asiantuntija nukkua yönsä rauhassa?

Työelämä Vastuullisuus
Työelämä Vastuullisuus

Tietoturva-asiantuntijan työ on yksi muuttuvan työelämän kriittisistä ammateista. Digitaalinen toimintaympäristö ja tekoäly kehittyvät jatkuvasti huimaa vauhtia. Kehityksen myötä myös yrityksiin ja sen työntekijöihin kohdistuvat uhat monimutkaistuvat ja lisääntyvät.

Tietoturva-asiantuntijan työ vaatii monipuolista osaamista ja taitoja. Työ ei ole pelkästään tekniikkaa: itse asiassa teknisellä osaamisella on tietoturva-asiantuntijan työssä yllättävän pieni osuus.

Enemmän työssä painottuvat sosiaaliset taidot ja vuorovaikutus. Tietoturva-asiantuntija tarvitsee hyvät kommunikointitaidot, kykyä esittää ja esiintyä, olla ihmisten parissa, analyyttista ajattelua sekä kykyä reagoida nopeasti.

Tietoturvan parissa pitää pystyä muuntautumaan nopeasti: se mikä pätee tänään, on varmasti muuttunut jo huomenna. Työpäivien sisältö voikin olla hyvin vaihtelevaa. Yhtenä päivänä arvioidaan ja suunnitellaan uusia suojaus- ja hallintatoimenpiteitä ja seuraavana pitääkin reagoida nopeasti kriittiseen uhkaan.
 

Miltä tulevaisuus näyttää?

Mitä kaikkea tietoturva-asiantuntijan on taidettava ja mihin kaikkeen osattava varautua? Tulevaisuudessa on varmasti odotettavissa uusia uhkia, jotka vaativat meiltä jatkuvaa valppautta, kykyä sopeutua muutoksiin ja ammattiosaamisen kehittämistä esimerkiksi näissä asioissa:

Väärän tiedon levittäminen ja erilaiset sosiaaliset vaikuttamisen keinot

Disinformaatiota levitetään usein tarkoituksellisesti vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen, poliittisiin asenteisiin tai päätöksentekoon. Esimerkiksi poliittiset toimijat tai valtiot voivat käyttää disinformaatiota edistääkseen omia tavoitteitaan.

Joissakin tapauksissa disinformaatiota levitetään taloudellisen hyödyn vuoksi, kuten mainostulojen kasvattamiseksi tai tiettyjen tuotteiden myynnin edistämiseksi.

Sitä voidaan käyttää erilaisin keinoin myös manipuloimaan sosiaalista mielipidettä tai luomaan yhteiskunnallista eripuraa.

Disinformaation torjuminen vaatii meiltä kaikilta kykyä kriittiseen ajatteluun, tiedonlähteiden tarkistamista ja tietoisuutta siitä, miten ja miksi tietoa jaetaan.

Tekoälyn hyödyntäminen huijauksissa

Tulemme varmasti näkemään entistä kehittyneempiä ja pitkälle hiottuja tekoälyn avulla toteutettuja hyökkäyksiä, kuten ns. deepfake-huijauksia, jotka voivat näyttää katselijasta täysin aidoilta.

Deepfake-videon, -äänitteen tai -kuvan suunnittelija pystyy määrittelemään kaiken, mitä siinä oleva henkilö tekee ja sanoo – ja vieläpä aivan identtisiltä vaikuttavilla kasvoilla ja äänellä.

Aiemmin huijaukset oli mahdollista tunnistaa kielenkäytön perusteella, mutta tämä ei enää riitä. Tekoäly pystyy tuottamaan täysin virheetöntä suomen kieltä, mikä tekee huijausten tunnistamisesta aiempaa vaikeampaa.

Turvallisuuden hallinta

On ymmärrettävä, että täydellistä turvallisuutta ei ole, vaan riskejä on hyvä oppia hallitsemaan ilman turhaa huolta.

On varmistettava, että meillä - koko työpaikalla - on riittävä kyky ja myös motivaatio tunnistaa ja kohdata huijaukset tai häiriötilanteet sekä tarvittava tietotaito toimia niissä. Joskus tietoturvatilanne on sellainen, että se voi vaatia järeämpiä palautustoimia – myös ne on mietittävä ja taidettava jo ennalta.
 

Vievätkö tietoturva-uhat yöunet?

Työpaikan henkilöstön tietoturvatietoisuus ja -osaaminen sekä oman tiimin rooli ovat avainasemassa kyberturvallisuuden hallinnassa.

Meillä Kevassa tietoturvatiimi koostuu ammattilaisista, joiden kanssa keskustelu ja ongelmien ratkonta on vaivatonta ja sujuvaa. Tietoturva on keskeinen osa strategiaamme ja kaikkia prosesseja.
Myös monimuotoisuus ja monipuolisuus korostuvat: tiedostetaan, että erilaiset taustat ja elämänkokemukset työyhteisössä antavat parempia ideoita sekä luovia ratkaisua.

Ajattelen, että tietoturvatyössäkin riittää, että tekee parhaansa. Se tarkoittaa monipuolista ammattitaitoa, monia työelämätaitoja ja näiden jatkuvaa ylläpitoa sekä sitoutumista koko organisaation kybertaitojen osaamisen kehittämiseen.

Näillä eväillä voi tietoturva-asiantuntija nukkua yönsä levollisesti – pysytään valppaina.

Kirjottaja Sissi Nurhonen
Sissi Nurhonen IT-erityisasiantuntija, tietoturva

#kevanblogi

Ajankohtaisia teemoja ja uusia näkökulmia eläkkeistä, johtamisesta ja työelämästä. Mitä tapahtuu kunta-alalla? Miten toimia työelämän myllerryksessä?

Uusimmat kirjoitukset

Lue lisää blogikirjoituksia