Blogi 17.9.2018 Mimmi Heimo

Vuodessa uuden alan asiantuntijaksi? Kolme lyömätöntä työelämätaitoa

Keva Työelämä Työkyky
Keva Työelämä Työkyky

Vuosi sitten minua jännitti. Työtehtäväni vaihtuivat kertaheitolla, kun siirryin Kevan sisällä asiakirjahallinnosta talon IT-digitiimiin. Olin kaukana ydinosaamisalueestani ja tilanteessa, jossa minun piti omaksua kokonaan uudenlainen asiantuntijan rooli.

Muutoksen äärellä olen tarvinnut kokoelman verran erilaisia työelämätaitoja – nämä kolme ovat olleet minulle lyömättömiä uudenkarheiden työtehtävien kotiuttamisessa.

Siedä epävarmuutta

Digitiimissä työkentässäni on vauhtia ja paljon projekteja. Määrämuotoista työtä on enää vähän. Muutoksen mahdollisuus on läsnä koko ajan, erityisesti projektityössä ennalta-arvaamattomat tilanteet ovat enemmän sääntö kuin poikkeus.

Joskus avainhenkilö jää äkillisesti pois tai eteen tulee tekninen ongelmavyyhti, joka vaarantaa koko projektin. Välillä kaikki riskit realisoituvat yhtäaikaisesti! Tämä vaatii henkistä venymistä.
 

Pelkäämisen sijaan kannattaa suorilta ajatella: suunnitelmat muuttuvat.

 
Ainoa oikea toimintatapa on sopeutua uuteen tilanteeseen mahdollisimman nopeasti. Vaikka välillä haluaisin vain viipyillä muutoksen aiheuttamassa ärsytyksessä, vellominen ja muutoksen vastustaminen eivät kuitenkaan hyödytä ketään – vähiten minua itseäni.

Jatkuvan epävarmuuden sietäminen on vaatinut minulta, turvallisuushakuiselta mimmiltä, paljon työtä ja sinnikkyyttä. Pelkäämisen sijaan kannattaa suorilta ajatella: suunnitelmat muuttuvat.

Kehitä vuorovaikutustaitoja

Olen aina pitänyt sosiaalisuutta tärkeänä ominaisuutena työelämässä, mutta siirtyminen IT-digitiimiin konkretisoi tätä entisestään. Alasta riippumatta kyse on ihmisten kanssa työskentelystä ja yhä useammin myös ihmisten johtamisesta.
 

Hankalan hetken tullen voi päättää: haluan edistää omalla toiminnallani hyvää fiilistä ja työilmapiiriä

 
Vuorovaikutustaidot eivät tarkoita sosiaalista nerokkuutta tai virtuoosimaista kykyä huomioida toiset. Työpaikalla ne ovat hyvin arkisia asioita, kuten ystävälliset eleet, hymy, tervehtiminen tai toisen kuunteleminen. Vaikka olen sosiaalinen ja työ ihmisten kanssa on minulle mieleistä, en automaatilla aina onnistu minäkään. Taitoa pitää kehittää. Hankalan hetken tullen voi päättää: haluan edistää omalla toiminnallani hyvää fiilistä ja työilmapiiriä. Olla mukava työkaveri.

Mitä enemmän panostan vuorovaikutukseen, sitä paremmin myös vaikeat asiat sujuvat.

Käytä rohkeutta ja uskaltaudu pois lokeroista

Rohkeus työelämässä on oikeastaan uskallusta hyväksyä se, ettei kaikkea työhönsä liittyvää tarvitse osata täydellisesti.

Omaan koulutukseen tai asiantuntemukseen ei myöskään kannatta jumiutua liikaa. Itse itsensä lokeroiminen estää näkemästä omia vahvuuksia ja ympärillä olevia lukuisia mahdollisuuksia. Epämukavuusalueella altistaa itsensä jatkuvalle oppimiselle.

Sisäistin tämän vasta muutama kuukausi sitten. Oivallusta edelsi loputon kehä perfektionismin, riittämättömyyden tunteen ja epäonnistumisen pelon ympärillä. Olen hyväksynyt, etten ymmärrä kaikkea, enkä tule koskaan ymmärtämäänkään. Rohkeutta vaaditaan siihen, että uskaltaa näyttää toisille avoimesti oman epätäydellisyytensä ja sen, ettei aina osaa tai tiedä. Tosiasia kuitenkin on, että kysyjälle vastataan ja apua saa pyytämällä.

Työelämän muutos tarjoaa hienoja uusia avauksia. Uskalla nähdä ne ja tarttua niihin ennakkoluulottomasti! Tarvitaan oikeanlaista asennetta, halua oppia, avoimuutta ja kykyä sietää epävarmuutta. Taitoja, jotka jokainen meistä voi halutessaan oppia.

Kirjottaja Mimmi Heimo
Mimmi Heimo IT-erityisasiantuntija

Toimin digitaaliset palvelut -tiimissä. Minua kiinnostavat erityisesti työelämän jatkuva muutos ja se, miten jokainen voi kehittämällä osaamistaan ja haastamalla itseään pysyä muutoksessa mukana.

#kevanblogi

Ajankohtaisia teemoja ja uusia näkökulmia eläkkeistä, johtamisesta ja työelämästä. Mitä tapahtuu kunta-alalla? Miten toimia työelämän myllerryksessä?

Uusimmat kirjoitukset

Lue lisää blogikirjoituksia