Kenelle työuraeläkettä? Työuraeläke on tarkoitettu sinulle, jos työkykysi on heikentynyt pysyvästi.Tähän syynä voi olla esimerkiksi sairaus, vika tai vamma. Lisäksi sinulla tulee olla pitkä työura kokoaikaisessa työssä.
olet työskennellyt vähintään 38 vuotta rasittuneisuutta ja kuluneisuutta aiheuttavassa työssä
olet työskennellyt kokoaikaisesti (eli 100 %) työssäsi
työkykysi on pysyvästi heikentynyt
työsi päättymisestä on kulunut enintään yksi vuosi tai olet edelleen työelämässä.
Lyhyet sairaus- tai työttömyysjaksot eivät estä työuraeläkkeen saamista. Myöskään äitiys-, isyys- tai vanhempainrahakausia ei vähennetä työuran kestosta, jos niiden pituus on enintään kolme vuotta.
Et voi saada työuraeläkettä, jos
olet jo täyttänyt vanhuuseläkeikäsi, tällöin voit jäädä suoraan vanhuuseläkkeelle
olet jo siirtynyt osa-aikaiseen työskentelyyn tai saat osatyökyvyttömyyseläkettä
sinulla ei ole työskentelyä rasittuneisuutta ja kuluneisuutta aiheuttavassa työssä vähintään 38 vuotta.
Työuraeläke on tarkoitettu raskasta ja kuluttavaa työtä pitkään tehneille. Tietty ammattinimike ei automaattisesti oikeuta työuraeläkkeeseen.
Rasittuneisuutta ja kuluneisuutta aiheuttavan työn tunnusmerkkejä ovat fyysiseen tai henkiseen rasitukseen liittyvät asiat. Työn rasittavuutta ja kuluttavuutta arvioitaessa edellytetään, että työ on merkittävässä määrin sisältänyt yhtä tai useampaa seuraavista tekijöistä: (Julkisten alojen eläkelaki 52 § )
suurta lihasvoimaa edellyttäviä tai lihaksia pitkäkestoisesti kuormittavia työliikkeitä
hengitys- ja verenkiertoelimistön erityisen voimakasta kuormittumista
kuormittavia ja hankalia työasentoja
voimaa tai suurta nopeutta vaativia toistuvia työliikkeitä taikka työliikkeitä, jotka sisältävät samanaikaisesti käsien puristusta, kiertoa ja voimaa
työskentelyä erityisen vaativassa ja poikkeuksellista henkistä kuormitusta aiheuttavassa vuorovaikutteisessa työssä
työskentelyä jatkuvaa varuillaan oloa tai erityistä tarkkaavaisuutta edellyttävässä tehtävässä, jossa on korkea tapaturman tai onnettomuuden riski taikka ilmeinen väkivallan uhka.
Käytämme lääkärin- ja työnantajasi lausuntoja apuna, kun tutkimme, voitko saada työuraeläkettä. Arvioinnissa huomioidaan, onko sinulla tekemäsi työn puolesta oikeus työuraeläkkeeseen.
On tärkeää, että kerrot hakemuksellasi tarkasti työskentelystäsi koko työhistoriasi ajalta.
Näin haet työuraeläkettä
Omat eläketietosi -palvelussa haet eläkettä helposti ja nopeasti. Palvelu opastaa sinua kohta kohdalta eteenpäin.
Eläke voi alkaa aikaisintaan 63-vuotispäivääsi seuraavan kuukauden alusta. Voit hakea myös ennakkopäätöstä, joka on voimassa kuusi kuukautta, kuitenkin korkeintaan vanhuuseläkeikäsi täyttämiseen asti.
Kerro hakemuksellasi tarkasti työskentelystäsi koko työhistoriasi ajalta. Kerro jokaisesta työsuhteestasi, millaisia työtehtäviä sinulla on niissä ollut, ja millä lailla työtehtäväsi ovat olleet niissä rasittuneisuutta ja kuluneisuutta aiheuttavia.
Miten teen eläkehakemuksen?
Tee hakemus vasta sitten, kun sinulla on ajantasainen lääkärin B-lausunto, koska ilman sitä hakemustasi ei voida käsitellä.
Ennakkopäätöstä työuraeläkkeestä voit hakea 6 kuukautta ennen eläkkeelle jäämistä. Työuraeläkkeen pitää kuitenkin alkaa ennen kuin täytät vanhuuseläkeikäsi. Työuraeläkkeen maksupäätöstä voit hakea 2 kuukautta ennen sen alkamista.
Ilmoituksen työuraeläkkeelle siirtymisestä voit tehdä joko Omat eläketietosi -palvelussa tai lomakkeella, jonka saat ennakkopäätöksen liitteenä.
Hakemuksessa tarvittavat liitteet
Liitä hakemukseesi ajankohtainen lääkärin B-lausunto, ilman sitä hakemustasi ei voida käsitellä.
Voit liittää hakemukseen myös muita selvityksiä terveydentilastasi sekä mahdolliset työterveysneuvottelumuistiot.
Täydennä hakemuksen tiedot ja lisää edellä mainitut liitteet
Saat lähettämisen jälkeen vahvistuksen, että hakemus on saapunut Kevaan käsiteltäväksi
Saat päätöksen Omat eläketietosi -palveluun, kun hakemuksesi on käsitelty
Jos et jostain syystä voi tehdä sähköistä hakemusta, voit tehdä hakemuksen myös kirjallisesti. Postita siinä tapauksessa hakemus ja liitteet osoitteeseen: Keva, 00087 KEVA.
Lääkärin B-lausunto ja muut edellä mainitut liitteet
U-liite, pdf (Kela.fi) (Jos olet työskennellyt ulkomailla ja haet eläkettä kirjallisesti, täytä myös oheinen U-liite.)
Pyydä lisäksi työnantajaasi täyttämään työuraeläkkeen TAK-lomake sähköisesti (ohjeet yllä).
Ilmoitamme sinulle päätöksestä
Sähköpostilla tai tekstiviestillä Kevasta, jos olet tilannut paperittoman palvelun Kevan Omat eläketietosi -palvelussa. Itse asiakirjan voit lukea Omat eläketietosi -palvelussa eli Keva ei lähetä päätöstä sinulle liitteenä tai linkkinä. TAI
Suomi.fi-palvelun kautta, jos olet ottanut sähköiset viestit käyttöön Suomi.fi-palvelussa, mutta et ole tilannut paperitonta palvelua Omat eläketietosi -palvelussa. Itse päätöksen voit lukea Kevan Omat eläketietosi -palvelussa eli Suomi.fi ei lähetä sinulle liitteitä tai linkkejä. TAI
Paperipostilla, jos et ole tilannut paperitonta palvelua Kevasta tai sähköisiä ilmoituksia Suomi.fi:stä. Asiakirja tulee sinulle postissa kotiin ja voit lukea sen myös Omat eläketietosi -palvelussa.
Katso myös yleiset eläkkeenhakuohjeet ja mitä sinun tulee tehdä eläkepäätöksen saatuasi.
Kun täytät vanhuuseläkeikäsi, muuttuu työuraeläkkeesi automaattisesti vanhuuseläkkeeksi.
Jos olet työskennellyt työuraeläkkeen aikana, siitä on kertynyt sinulle lisää eläkettä ja sitä pitää hakea erikseen. Lue ohjeet sivulta: Työnteko eläkkeellä ja ansaintarajat
Anne Veijalainen työskenteli yli 38 vuotta lastensuojelutyössä. Voimia työnteosta verottivat henkisesti raskas työ ja nivelrikko. Annelle myönnettiinkin työuraeläke ensimmäisenä naisena julkisella sektorilla.
Tarkista työeläkeotteesi, tarkista eläkeikäsi, arvioi eläkelaskureilla eläkkeesi määrää, hae eläkettä tai ammatillista kuntoutusta, katso oman eläkkeesi maksutiedot, tilaa ilmoituksia omista päätöksistä ja asiakirjoista.