Domkapitlen stöder arbetsgemenskaperna

Arbetsförmåga Arbetsliv Kunderna berättar
Arbetsförmåga Arbetsliv Kunderna berättar

I varje stift inom den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland fungerar ett domkapitel. Domkapitlen ansvarar bland annat för central personalrekrytering och kyrkans fastighetsegendom. Därtill stöder de församlingarnas arbete och arbetsgemenskaperna.

Enligt sakkunnig Sirpa Tirri på domkapitlet i Esbo stift ärSirpa Tirri.jpg multiprofessionalism en av styrkorna hos kyrkans arbetsgemenskaper.

- Det kommer som en överraskning för många hur varierande uppgifterna inom kyrkan är: vi har proffs på fostran och krisarbete, kantorer, präster, arbetstagare på begravningsplatser och i lägercentrum och diakoniarbetare.

Inom kyrkan finns också gedigen kriskompetens som behövs vid såväl individuella kriser som vid stora olyckor och andra kriser.

Syftet med domkapitlens arbetsgemenskapsarbete är att utveckla och stödja verksamheten kring frågor om församlingsarbetet och bland annat miljön.

Därtill stöds församlingarna vid anordnandet av andlig vård och olika uppgifter inom fostran, berättar Tirri.

Domkapitlet utför också ett påverkansarbete inom ramen för vilket kyrkans roll och arbete begrundas ur hela samhällets perspektiv.

Förändringar i samhället återspeglas i kyrkans uppgiftsfält

Människorna litar på den evangelisk-lutherska kyrkan. De vänder sig till kyrkan när de befinner sig i en nödsituation och behöver hjälp. Utmaningarna i samhället inverkar kraftigt på det arbete som utförs i församlingarna.

- Förändringar i världen och samhället syns tydligt i vårt arbete. Tirri nämner coronapandemin och kriget i Ukraina som exempel.

Stora och små kriser utmanar våra proffs när vi funderar hur vi kan hjälpa så många som möjligt.

I församlingsarbetet tar man särskild hänsyn till det växande illamåendet bland barn och unga. Därför utvecklas bland annat skriftskolan och dess roll i de ungas liv på fortlöpande basis.

I församlingarna litar man på kamratstöd

I de yrken i vilka hjälp tillhandahålls i olika problem fäster man också särskild uppmärksamhet vid den belastning som arbetstagarna upplever.

På domkapitlet följs arbetshälsan hos församlingarnas arbetstagare upp, och arbetstagarna och arbetsgemenskaperna stöds genom olika åtgärder. Som exempel nämner Tirri andlig vägledning och ett nätverk av arbetshandledare.

I församlingarna inom Esbo stift fungerar 50 arbetshandledare som har utbildats i att erbjuda arbetshandledning och kamratstöd vid sidan av sitt eget arbete. Enligt Tirri utnyttjar arbetstagarna arbetshandledning ganska mycket.

Arbetshälsan hos de arbetstagare som utför andligt arbete stöds också genom andlig vägledning vilket innebär konfidentiella samtal med utbildade handledare.

- Vårt mål är att de som vigts till präst eller diakon redan i början av karriären får en andlig vägledare som stöder dem.

I församlingarna i Esbo finns också en mentorgrupp för personer som nyligen börjat i sitt jobb samt en egen stödgrupp för arbetstagare som närmar sig pensionsåldern.

I en diskussion om arbetshälsa kan frågorna kring ledarskap inte förbigås. På domkapitlet i Esbo har man satsat på utvecklingen av ledningen och chefsarbetet och utbildningen, och detta har ökat. Enligt Tirri har det inverkat avsevärt på arbetsgemenskapernas välbefinnande.

Personalen stöds genom att vi stöder cheferna

På domkapitlet i Esbo har man inlett en träning i arbetsmiljöledning i Kevas regi. Den utgör en del av Kevas projekt Hållbart arbetsliv och i samband med den får man veta vad arbetsmiljöledning går ut på, vem som ansvarar för det och hur komma i gång.

Totalt 35 chefer från församlingar inom Esbo och Åbo stift deltar i träningen. Lösningar och verksamhetsmodeller dryftas tillsammans med utgångspunkt i det egna arbetet. Deltagarna har förbundit sig att föra lärdomarna vidare till sina egna arbetsgemenskaper.

- Antalet intresserade för träningen var större än som fick plats. Vi har varit väldigt nöjda hittills, säger Tirri.

Keva kommer framöver att utveckla utbildningsformatet så att det kan utnyttjas av alla arbetsgemenskaper i den offentliga sektorn.