Keva on myöntänyt työelämän kehittämisrahaa seitsemälle julkisen alan organisaatiolle kevään hakukierroksella. Rahoitusta myönnettiin yhteensä 181 000 euroa.
Kehittämisrahaa saaneiden hankkeiden aiheet vaihtelevat strategisesta työkykyjohtamisesta konkreettisten työkykyä tukevien käytäntöjen kehittämiseen.
- Työkykyjohtaminen ja siihen liittyvien toimintamallien, välineiden ja osaamisen kehittäminen on selkeästi otettu keskiöön. Hankesuunnitelmissa työkykyjohtamisen kehittäminen on johtamisen kehittämistä ja läpäisee koko organisaation, asiakaspäällikkö Eeva-Liisa Nurmi kertoo.
Hakemuksissa toistuvat ajankohtaiset, työkyvyttömyysriskin vähentämiseen tähtäävät teemat, kuten muutoskyvykkyyden vahvistaminen sekä työkyvyn johtamisen kehittäminen niin oman kuin työyhteisön osalta.
- Organisaatioiden muutostilanteissa on toisaalta paikka kehittää työkykyjohtamista, mutta on havahduttu myös siihen, että hyvällä työkykyjohtamisella voidaan tukea muutoksen toteuttamista, Nurmi sanoo.
Hakemuksissa nousi esille myös organisaatiokulttuurin kehittäminen ja tätä lähestytään mm. psykologisen turvallisuuden ja arvostuksen sekä tiimityön merkityksen teemojen kautta. Työyhteisön rooli nousee uudella tavalla tarkasteluun ja tiimityön kehittäminen nähdään uudessa valossa sekä siihen halutaan panostaa.
Lisäksi hankerahoituksen avulla pureudutaan työurien johtamiseen, johon tarvitaan uutta osaamista ja käytäntöjä.
- On ilahduttavaa huomata, miten hankkeissa ollaan perusasioiden äärellä. Työkykyjohtamisen keinoin voidaan tutkitusti vaikuttaa työkyvyttömyysriskien vähentämiseen ja vahvistaa henkilöstön työkykyä. Keva tukee lakisääteisesti asiakkaitaan tässä työssä, sanoo Kevan varatoimitusjohtaja Tapani Hellstén.
- Erityisesti taloustilanteen haastaessa on tärkeää hyödyntää saatavilla olevaa tietoa siitä, millä toimin työkyvyttömyysriskiin voi vaikuttaa. Eikä myöskään pidä jättää huomiotta merkittäviä kustannussäästöjä, joita työkykyjohtamisella on tutkimustiedonkin valossa saavutettavissa, Hellstén muistuttaa.
Kevan laskelmien mukaan pelkästään kunta-alalla voidaan saavuttaa 500 miljoonan euron säästöt työkyvyttömyyden kustannuksissa, jos työkykyjohtamisen parhaat käytännöt otetaan käyttöön.
Työelämän kehittämisrahan syksyn hakukierros aukeaa 3.6 ja päättyy 20.9.2024 klo 16.00. Tiedot rahoitusta saaneista hankkeista julkaistaan marraskuussa.
Lisätiedot:
Työelämän kehittämisrahan tuoteomistaja, asiakaspäällikkö Eeva-Liisa Nurmi, p. 020 614 2272
Varatoimitusjohtaja Tapani Hellstén, p. 020 614 2204
Työelämän kehittämisrahaa kevään 2024 hakukierroksella saaneet hankkeet
Enontekiön kunta (16 000 euroa)
Yhtenäinen johtamiskulttuuri arjen avuksi
Espoon kaupunki (71 000 euroa)
Hyvinvoiva opettaja Espoossa (HOPE) - Kaupunkitasoisen koulutus- ja toimintamallin kehittäminen opettajien työhyvinvoinnin tueksi
Hämeenlinnan kaupunki (11 000 euroa)
Rakenna urasi kuin mestariteos
Kärkölän kunta (39 000 euroa)
Työkykyjohtaminen muutoksen mahdollistaja
Koulutuskuntayhtymä Tavastia (19 000 euroa)
TiiTY - tiimiohjautuvuudella työkykyä
Pohjois-Pohjanmaan liitto (15 000 euroa)
Valmentavalla johtamisella kohti tulevaisuuskyvykästä organisaatiota
Urjalan kunta (10 000 euroa)
Arvostus osana työhyvinvointia
Työelämän kehittämisrahalla tuetaan työelämän innovatiivisia ja laajasti hyödynnettäviä hankkeita
Kevan vuosittain jakaman kehittämisrahan avulla kunta-alan, hyvinvointialueiden ja kirkon työnantajilla on mahdollisuus saada tukea työelämän kehittämistoimintaan.
Kehittämisrahalla tuetaan innovatiivisia ja vaikuttavia hankkeita, joilla vahvistetaan strategista työkykyjohtamista ja työntekijöiden työkykyä sekä edistetään tuloksellisuutta ja uudistumista työpaikoilla. Kehittämistoiminnan keskeisenä tavoitteena on työkyvyttömyysriskin vähentäminen.
Rahoitus on kilpailtua. Työelämän kehittämisraha on avointa ja läpinäkyvää: kriteerit on julkaistu Kevan verkkosivuilla ja hankkeiden tuloksia julkaistaan laajasti.