Kevan jäsenyhteisöjen ja valtiotyönantajan työkyvyttömyyseläkemaksun määräytymiseen tulee muutoksia vuodesta 2025 alkaen.
Kevan jäsenyhteisöjen ja valtiotyönantajan palkkaperusteinen eläkemaksu muodostuu kaikille työnantajille yhtä suuresta työansiopohjaisesta eläkemaksusta ja työnantajakohtaisesta työkyvyttömyyseläkemaksusta.
Työkyvyttömyyseläkemaksun tavoitteena on työkyvyttömyysriskin vähentäminen
Kevan lakisääteisenä tehtävänä on hoitaa jäsenyhteisöjensä ja valtiotyönantajien henkilöstön työkyvyttömyysriskin vähentämiseen liittyvää toimintaa. Työkyvyttömyyseläkemaksun tavoitteena on kannustaa työnantajaa panostamaan työkyvyn ylläpitoon ja etsimään ratkaisuja työn tarjoamiseen osatyökykyisille työntekijöille.
Kevan valtuutetut vahvistivat 22.11.2024 Kevan jäsenyhteisöjen palkkaperusteisen eläkemaksun laskuperusteisiin tulevat muutokset vuodesta 2025 alkaen. Valtiovarainministeriö on samoin 22.11.2024 vahvistanut vastaavat muutokset valtion eläkemaksun laskuperusteisiin.
Muutokset koskevat 55 vuotta täyttäneiden uusien työntekijöiden palkkaamista sekä Kevan järjestämässä ammatillisessa kuntoutuksessa olevan henkilön palkkaamista työkokeiluun tai oppisopimuskoulutukseen.
Vuoden 2025 alusta alkaen palkatut työntekijät eivät näissä tapauksissa enää vaikuta työnantajan työkyvyttömyyseläkemaksuun, jos työsuhde tulkitaan uudeksi.
Kuntoutuksen osalta lisäedellytyksenä on, että työkyvyttömyyseläke alkaa enintään kuuden vuoden kuluessa työkokeilun tai oppisopimuskoulutuksen alkamisesta.
Muutosten tavoitteena on madaltaa kynnystä yli 55-vuotiaiden ja osatyökykyisten työntekijöiden palkkaamiseen sekä kannustaa oikea-aikaiseen kuntouttamiseen.
Keva saa tiedot rekistereistään ja huomioi ne työnantajakohtaisten maksujen laskennassa. Työnantajan ei tarvitse ilmoittaa em. tietoja erikseen Kevaan.
Muutoksen vaikutukset työkyvyttömyyseläkemaksuun
Työkyvyttömyyseläkemaksumallin takia muutokset vaikuttavat työnantajien työkyvyttömyyseläkemaksuihin ensimmäisen kerran vuonna 2029.
Omavastuisilla työnantajilla, joilla on edellä mainittuja eläketapauksia, työkyvyttömyyseläkemaksu todennäköisesti alenee ja vastaavasti muilla omavastuisilla työnantajilla työkyvyttömyyseläkemaksu hieman nousee.
Muutoksilla ei ole vaikutusta pientyönantajien työkyvyttömyyseläkemaksuun.
Laskuperusteisiin tulleet muutokset mukailevat TyEL-järjestelmän maksuluokkamalliin vuoden 2024 alussa tulleita muutoksia.
Sen sijaan työnantajan omavastuuasteen asteittaista alentamista TyEL-järjestelmän tapaan 60 prosenttiin nykyisestä ei tällä hetkellä katsota tarpeelliseksi Kevan jäsenyhteisöjen eikä myöskään valtion eläkejärjestelmässä. Tämä olisi heikentänyt työkyvyttömyyseläkemaksun kannustinvaikutuksia muilla kuin pientyönantajilla.
Muut TyEL-järjestelmän maksuluokkamallin muutokset oleellisesti toteutuvat jo Kevan jäsenyhteisön ja valtiotyönantajan työkyvyttömyyseläkemaksussa.
Miten työkyvyttömyyseläkemaksu lasketaan? Lue verkkosivuiltamme!