Osatyökyvyttömyyseläke tukee masennusta sairastavaa Liisaa jatkamaan työssä

Eläkkeet Asiakkaat kertovat
Eläkkeet Asiakkaat kertovat

Liisa on tehnyt pitkän uran valtiolla ja järjestöissä. Pitkäaikainen masennus yhdistettynä polviongelmiin heikensi Liisan voimavaroja niin paljon, että hän haki ja pääsi osatyökyvyttömyyseläkkeelle. Nyt lyhennetty työviikko auttaa Liisaa palautumaan työstä ja hän arvioi jaksavansa työssä vanhuuseläkeikään saakka.

Liisa Sahi on koulutukseltaan maatalous- ja metsätieteiden maisteri ja metsänhoitaja Helsingin yliopistosta.

- Kiinnostus metsäalaan lähti varmaankin partiosta, jossa olin aktiivinen. Opintojeni loppuaikana työskentelin aluksi yliopistolla assistenttina. Kun menin naimisiin, mieheni työskenteli Tampereella ja sinne minäkin tietysti muutin. Onneksi yliopiston metsäasemalle Korkeakoskelle tarvittiin assistenttia, jonne pääsin töihin. Sittemmin siirryin Tampereelle Etelä-Suomen metsä- ja maatalouden työsuojelupiiriin metsänhoitajaksi, Liisa kertoo uransa alkuajoista.

Pariskunnalle koitti muutto pääkaupunkiseudulle töiden perässä. Liisa sai hallinnon sisäisen siirron Uudenmaan työsuojelupiiriin. Siellä Liisa perehtyi mm. työlainsäädäntöön sekä työn henkisen hyvinvoinnin valvontaan.

Liisa siirtyi töihin järjestöpuolelle 2000-luvun alussa, hän työskenteli kahdessa nuorisojärjestössä yli 10 vuoden ajan. Sittemmin Liisa palasi valtiolle töihin, hän työskenteli mm. valtion aluehallinnossa suunnittelijana. Nyt hän toimii nuorisotoimen ylitarkastajana, työ koostuu valtionapuasioista sekä koulutusten järjestämisestä.

- Olen saanut valtiolla hyvin joustavasti siirtoja tehtävistä ja paikkakunnista toiseen. Valtio pitää minusta erittäin hyvän huolen työntekijöistään, Liisa arvioi.

Liisa-Sahi-juttuun.gif

Masennus vei pikkuhiljaa voimat

Liisa sairastui keskivaikeaan masennukseen yli 10 vuotta sitten. Masennuksen on arvioitu johtuvan sekä työstä että perinnöllisestä taipumuksesta. Masennuksen laukaisi pitkittynyt hankala työtilanne aiemmassa työpaikassa järjestössä.

- Jäätyäni pois järjestötyöstä sain onneksi heti määräaikaisen paikan valtiolta. Oli tärkeää, että sain siinä vaiheessa kokemuksen, että kelpaan edelleen töihin, Liisa kertoo.

Liisa on työskennellyt jo pitkään aluehallintoviraston nuorisotoimen ylitarkastajana ja pitää työstään, mutta masennus ei ole kuitenkaan väistynyt.

- Vointini on vaihdellut vuosien varrella, välillä on ollut vaikeampaa ja välillä helpompaa. On ollut jaksoja, jolloin olen ollut sairauslomalla useamman kuukauden. Työnantajani on suhtautunut tilanteeseeni kuitenkin koko ajan hyvin.

Masennuksen, iän kertymisen, lonkkien nivelrikon ja molempien polvien tekonivelleikkausten myötä työnteko kokoaikaisesti alkoi käydä kuitenkin liian raskaaksi. Kun Liisan tulevaisuus alkoi näyttää siltä, että hänelle tulee jatkossa edelleen pitkiä sairaslomia, hän arvioi, että osa-aikainen työ voisi olla ratkaisu tilanteeseen.

Osatyökyvyttömyyseläkkeelle jääminen vaati pohtimista

Liisa jäi osatyökyvyttömyyseläkkeelle reilu vuosi sitten 62-vuotiaana.

- Keskeisin syy osittaiseen työkyvyttömyyteeni on keskivaikea masennus. Polviongelmien aiheuttamat kivut ja säryt eivät tietenkään helpottaneet tilannetta, vaikka en joudukaan töissäni liikkumaan, vaan teen toimistotyötä päätteen äärellä, Liisa kertoo.

Liisa pohti pitkään lääkärinsä kanssa työn keventämistä ennen kuin päätyi hakemaan osatyökyvyttömyyseläkettä. Hän puhui myös ystävänsä kanssa, joka oli vähentänyt töitä jaksamisen vuoksi.

- Selvitin myös hyvissä ajoin ennen eläkkeen hakemista, miten työnantajani suhtautuisi osatyökyvyttömyyseläkkeeseen ja osa-aikaiseen työntekoon. Työnantajan tulee täyttää lausunto työstä eläkehakemuksen yhteyteen, joten senkin vuoksi asia piti käydä läpi.

- Hain osatyökyvyttömyyseläkettä enkä esimerkiksi osittaista varhennettua vanhuuseläkettä, sillä sairaus on työkyvyttömyyteni ja jaksamisongelmieni syy. Näillä meriiteillä olin aika varma, että saan eläkkeen, Liisa arvioi.

Ennen eläkkeen hakemista Liisa laski eläkkeen määrää Omat eläketietosi -palvelussa. Lisäksi hän selvitti verohallinnon kanssa verotuksen vaikutusta tuloihin.

- Eläkelaskurit olivat helppokäyttöisiä ja selkeitä. Myös Kevan nettisivuilta löytyi hyvin tietoa. Niiden pohjalta omaa ratkaisua oli helppo miettiä. Lisäksi soitin Kevan asiakaspalveluun tarkentaakseni ja varmistaakseni asioita esimerkiksi käsittelyajoista ja prosessista. Oli hyödyllistä jutella eläkeneuvojankin kanssa, Liisa kertoo.

Työnantajan kanssa osa-aikaisen työskentelyn järjestelyt sujuivat mutkattomasti. Liisa sai itse vaikuttaa työajan pituuteen.

- Esimiehet ja työnantaja ovat olleet todella hyvin tukenani kaiken aikaa. Myös työkaverit ovat suhtautuneet hyvin. Olen avoimesti kertonut työkavereille sairaudestani, en ole salaillut sitä mitenkään.

Eläkepäivinä ehtii palautumaan hyvin

Nyt Liisalla on kokemusta osatyökyvyttömyyseläkkeestä noin vuoden ajalta.

- Työn vähentäminen on auttanut palautumaan ja helpottanut sairautta. Teen viikossa kolme päivää töitä vähän pidempään ja olen torstait ja perjantait kokonaan eläkkeellä. Työtuloni saavat olla 67 % normaalista. Nelipäiväinen viikonloppu on avain jaksamiseen, työasiat jäävät pois mielestä sinä aikana ja pystyn palautumaan, Liisa kertoo.

Mitään erityistä ohjelmaa Liisalla ei ole eläkepäivilleen.

- Vapaapäivinä rentoudun, parempina päivinä luen kirjoja, huonompina aikoina en jaksa sitäkään. En tee mitään erityistä. Voin esimerkiksi ulkoilla tai käydä kuntosalilla päivällä, minun ei tarvitse enää ajatella, että työpäivän jälkeen pitäisi jaksaa vielä harrastaa liikuntaa. Pidemmästä vapaasta seurannut vapauden tunne on tuntunut erityisen hyvältä, aikaa jää olemiseen. Kesti hetken, että totuin ajatukseen, että minulla on rauha, ei ole kiire. Se on ollut iso henkinen muutos, Liisa summaa muutosta.

- Nyt mietin, että jos olisin hakenut ja päässyt täydelle työkyvyttömyyseläkkeelle, sillä olisi voinut olla negatiivinen vaikutus mielenterveydelleni. Olisin joutunut ikään kuin luovuttamaan. Tämä on minulle, hyvä ratkaisu, saan tunteen, että olen tarpeellinen työelämässä ja osaamiselleni on käyttöä. Työ tukee itsetuntoa, Liisa arvioi.

Vanhuuseläkkeelle jäämistä Liisa ei ole vielä miettinyt, sen aika on sitten, kun vanhuuseläkeikä lähestyy. Tällä hetkellä ratkaisu tuntuu hyvältä näin. Liisa arvio lisäksi, että työstä on vanhuuseläkeiässä helpompi luopua nyt, kun on ollut aikaa sopeutua ajatukseen.

Liisan vinkki: selvitä mahdollisuutesi osatyökyvyttömyyseläkkeeseen

Liisa kannustaa samassa tilanteessa olevia pyytämään apua ja neuvoja, ja eläkemahdollisuudet kannattaa selvittää.

- Vaikka olisit masentunut, osatyökyvyttömyyseläke on hyvä vaihtoehto, jos voimavaroja riittää työn tekemiseen. Vaikeasti masentuneelle en kuitenkaan ehkä tätä vaihtoehtoa tuputtaisi, Liisa sanoo.

- Kannatta myös miettiä, mikä on itselle hyvä tapa lyhentää työaikaa eli millainen työaika tukisi jaksamista parhaiten omassa tapauksessa. Onko se pidempi viikonloppu vai tasaisesti lyhennetty työaika. Myös keikkaluontoinen työ voi sopia joillekin hyvin.

- Kannattaa siis miettiä osatyökyvyttömyyseläkevaihtoehto, eikä pyrkiä suoraan kokoaikaiselle eläkkeelle. Tämä on hyvä mahdollisuus lempeään irtiottoon, Liisa summaa.