Pietarsaaren ja Kristiinankaupungin yhteinen, vuoden 2024 lopussa päättynyt työelämän kehittämishanke Voimaa Varhaiskasvatukseen on ollut merkittävä askel varhaiskasvatuksen työntekijöiden hyvinvoinnin ja työympäristön kehittämisessä.
Varhaiskasvatuksen toimialalla on tapahtunut viime vuosina merkittäviä muutoksia, jotka ovat kuormittaneet henkilöstöä. Kuormittuneisuus on näkynyt muun muassa mielenterveysperusteisten sairauspoissaolojen kasvussa.
–Työssä pedagogiikan merkitys on nykyään keskeinen, kun taas aiemmin varhaiskasvatuksessa painottuivat hoiva ja huolenpito. Monille ammattilaisille tämä on ollut suuri muutos, kun ovat alun perin hakeutuneet nimenomaan hoiva-alan työhön, kuvailee Pietarsaaren kaupungin henkilöstöjohtaja Eva-Maria Emet.
Emetin mukaan varhaiskasvatuksen toimialalla työskentelevän henkilöstön hyvinvoinnin parantamiseen ja sairauspoissaolojen vähentämiseen haluttiin panostaa myös sen vuoksi, että alalla tarvitaan aina sijaisia sairauspoissaolojen vuoksi. Sijaisjärjestelyt osaltaan lisäävät vakituisen henkilöstön kuormittuneisuutta ja tuovat työnantajalle lisäkustannuksia.
Tulokset näkyvät arjessa jo nyt
Hankkeen yhteisenä tavoitteena oli paitsi vähentää sairauspoissaoloja ja niistä aiheutuvia kustannuksia, myös parantaa työntekijöiden hyvinvointia ja tiimityöskentelyä, lisätä muutosvalmiutta ja itsensä johtamista sekä vahvistaa psykologista turvallisuutta ja ammattiylpeyttä.
Hankkeen aikana Pietarsaaressa ja Kristiinankaupungissa tehtiin yhteistyötä Hyvinvointivalmennus Hälsa Oy:n kanssa. Yhteistyössä toteutettiin useita toimenpiteitä ja otettiin käyttöön uusia työkaluja ja strategioita muutosten hallintaan ja itseohjautuvuuden vahvistamiseen. Valmennusten ja jäsenneltyjen keskustelujen avulla varhaiskasvatuksessa onnistuttiin lisäämään ymmärrystä työhyvinvoinnista.
Kristiinankaupungin vt. varhaiskasvatuksen johtaja Hanna Smeds on tyytyväinen hankkeen lopputulokseen:
–Mielestämme hanke on ollut erittäin onnistunut ja pidetty. Hyvin järjestetty ja kunnon satsaus pidemmälle ajalle. Hankkeen toimivuudesta kertoo paljon se, että henkilökunta viittaa usein workshopeissa sanottuihin ja opittuihin asioihin.
Myös Pietarsaaressa hankkeen vaikutukset näkyvät ja ovat jääneet elämään osaksi arkea. Sairauspoissaolotkin ovat kääntyneet jo laskusuuntaan: viime vuoden aikana 1-5 päivän mittaiset sairauspoissaolot vähenivät varhaiskasvatuksen toimialalla 16 %.
Molemmissa kaupungeissa on havaittu muitakin positiivisia muutoksia: henkilöstö on kokenut itsensä aiempaa enemmän kuulluiksi ja arvostetuiksi ja kokee vahvaa ammattiylpeyttä omasta osaamisestaan. Lisäksi psykologinen turvallisuus ja puheeksi ottaminen ovat vahvistuneet.
–Henkilökunta on sitä mieltä, että olemme saaneet paremman käsityksen toistemme erilaisuudesta sekä siitä, ettemme ole ehkä parhaimmillamme koko ajan. Nyt työntekijät myös uskaltavat ottaa itse asioita puheeksi helpommin ja puuttua konflikteihin ajoissa, Smeds tiivistää.
Yhteenveto hankkeesta
Pietarsaaren ja Kristiinankaupungin yhteinen Voimaa Varhaiskasvatukseen -hankkeen tavoitteena oli
- vahvistaa ja kehittää koko varhaiskasvatuksen henkilöstön työssäjaksamista ja mahdollistaa mahdollisimman pitkään jatkuvat työurat, jotka sopivat myös osatyökykyisille
- vähentää niin välittömiä kuin välillisiä kustannuksia sairauspoissaolojen vuoksi sekä lisätä psykologista turvallisuutta.
Hankkeen tavoitteet saavutettiin ja sen vaikutukset näkyvät edelleen varhaiskasvatuksen arjessa.
Voimaa Varhaiskasvatukseen -hanke sai Kevalta 34 000 euron työelämän kehittämisrahaa vuonna 2023.