Paimiossa hymyilee onnellinen nainen: Miia Tammiluoto on saanut työkykynsä takaisin vaihtamalla alaa. Parikymmenvuotinen työrupeama uhkasi jo katketa terveysongelmiin, mutta ammatillisen kuntoutuksen ansiosta tulevaisuus näyttää taas valoisalta.
Miia Tammiluoto on tuore yrittäjä, joka toimii Valmentajana Cambridge Ohjelmassa ja tukee asiakkaita painonpudotuksessa ja ruokailutottumusten muutoksessa. Hän ehti toimia osa-aikaisena yrittäjänä jo pitkään opintojen ohessa, mutta nyt yrittäjyys on kokoaikaista.
Kun oma työkyky on ollut vaakalaudalla usean vuoden ajan, täysipäiväistä työskentelyä osaa arvostaa ihan eri tavalla.
- Voin tehdä töitä nyt ihan täysillä. Se tuntuu hyvältä, sillä aikaisemmin olo oli jotenkin vajavainen. Lisäksi voin taas juosta, kävellä portaat alas ilman, että roikun kiinni kaiteessa, ja leikkiä pienen lapseni kanssa, Miia kertoo tyytyväisenä.
- Toki sairauteeni kuuluvat sekä ylä- että alamäet, mutta tällä hetkellä tilanne on hyvä.
Vika vain korvien välissä?
Miian arki ei kuitenkaan ole aina ollut näin valoisaa. Palataan muutama vuosi taaksepäin aikaan, jolloin hän ei pystynyt tekemään töitä pitämättä välillä pitkiä sairauslomia – eikä työkyky tahtonut riittää silloinkaan. Syynä oli vuonna 2007 diagnosoitu selkärankareuma. Se voi oireilla selän lisäksi myös polvissa, nilkoissa ja lonkissa.
- Diagnoosin saaminen vei pitkään. Sairastelin aika paljon ja kärsin muun muassa korkeasta kuumeesta ja selkäkivuista. Ja kun selkäkivut loppuivat, polvet alkoivat särkeä, Miia kertoo.
Sairastelu kävi myös mielen päälle ja Miia alkoi epäillä, että vika on sittenkin vain korvien välissä: valittiko hän liian pienestä ja pitäisikö vain syödä enemmän särkylääkkeitä? Reumadiagnoosin saaminen oli lopulta helpotus.
- Työskentelin silloin kehitysvammaisten ohjaajana. Työt kävivät hankalaksi, sillä polveni olivat huonossa kunnossa. En päässyt kyykkyyn ja tuolilta nouseminenkin oli vaikeaa. Oli aika vaikeaa avustaa muita, kun itselläkin oli ongelmia liikkumisen kanssa.
Reumaa hoidettiin ensin vain lääkkeillä, mutta ennen pitkää edessä oli polvien puhdistusleikkaus. Pitkästä leikkauksesta toipuminen vei aikaa, mutta se auttoi oireisiin. Oireet eivät kuitenkaan häviä kokonaan vaan palaavat takaisin, ja lopulta vuorossa voivat olla tekonivelet.
Apua ammatillisesta kuntoutuksesta
Kun Miian työkyky ei riittänyt omien töiden tekemiseen, hän keskusteli tilanteesta työterveyslääkärin, työterveyshoitajan ja esimiehensä kanssa. Hän muun muassa teki lyhyempiä päiviä ja oli työkokeilussa omassa työpaikassaan. Myös osa-aikainen työkyvyttömyyseläke tuli tutuksi.
Vuonna 2012 Miia jäi äitiyslomalle ja sen jälkeen hoitovapaalle. Se oli hyvä taitekohta miettiä tulevaisuutta.
- Kuntoutusasiantuntija Kevasta auttoi minua ja kertoi, että minulla on mahdollisuus saada tukea opintoihin, jos ryhdyn kouluttautumaan uudelleen. Tavoitteena oli, että pystyisin tekemään sosiaalialan esimiestöitä.
Minulla oli mahdollisuus saada tukea opintoihin, jos ryhdyn kouluttautumaan uudelleen.
Ammatillisena kuntoutuksena Miialle tuettiin tradenomin koulutus. Hän ryhtyi jo opintojen aikana sivutoimiseksi yrittäjäksi, ja koulutuksen jälkeen hän oli työhönvalmennuksessa omassa yrityksessään.
- En ollut koskaan ajatellut myyntityötä tai yrittäjyyttä, mutta Cambridge Valmennus tuntui hyvältä vaihtoehdolta. Olen itse pudottanut painoa ohjelman avulla, joten tiesin, että se toimii. Yrittäjyys on varteenotettava vaihtoehto palkkatyölle ja sopii hyvin nykyiseen elämäntilanteeseeni. Katsotaan sitten myöhemmin, mitä teen isona, Miia nauraa.
Mukaudu, kanna vastuuta ja ota apua vastaan
Miia kiittää Kevaa yhteistyöstä ja taloudellisesta tuesta, jonka ansiosta hän pystyi kouluttautumaan uudelleen ja kääntämään osa-aikaisen yrittäjyyden kokoaikaiseksi.
- Kuntoutusasiantuntija Kevasta kertoi minulle tästä mahdollisuudesta ja alkoi selvittää asiaa. On valtavan hienoa, että yrittäjäkin voi saada tukea. Vaikka tilanne olisikin hankala, aina löytyy mahdollisuuksia muuttaa suuntaa.
Miia kannustaa muitakin työkykynsä kanssa kamppailevia selvittelemään vaihtoehtoja ja suuntaamaan katseen eteenpäin.
- Ei kannata jäädä vellomaan huonoon fiilikseen, vaan luottaa siihen, että kaikki järjestyy. Pitää vain mukautua tilanteeseen, kantaa itsekin vastuuta ja ottaa apua vastaan. Sain paljon tietoa muun muassa työterveyslääkäriltä, mutta erilaisista vaihtoehdoista pitää uskaltaa kysyä itsekin, Miia tsemppaa.
- Tiedän, että arki ei ole helppoa, jos on kovat kivut ja tuntuu, että joka puolella tulee seinä vastaan. Mutta siitä pääsee kyllä eteenpäin, kun keskittyy tulevaisuuteen.
Kuva: Jonne Räsänen
Lue sivuiltamme myös
- Lisätietoja ammatillisesta kuntoutuksesta
- Miten edetä, kun työkyky on heikentynyt?
- Onnistumistarina: Toiseen haaveammattiin
- Onnistumistarina: Ihanaa, etten päässytkään eläkkeelle