Työkyky Kestävää työelämää
Ella Plosila:

Hyvinvointia liikkeellä – Näin lisäät aktiivisuutta työpäivään

Blogi 4.11.2024 Ella Plosila
Työkyky Kestävää työelämää

Liikunta ei tue pelkästään fyysistä terveyttä, vaan vaikuttaa suoraan myös mielen hyvinvointiin ja jaksamiseen. Siksi liikkuminen vaikuttaa merkittävästi työkykyyn.

Olympiakomitean mukaan Suomessa asuvien kunto ja toimintakyky ovat olleet laskussa jo 40 vuotta, ja keskipaino nousee jatkuvasti. Terve Suomi -tutkimus osoittaa lihavuuden ja diabeteksen yleistyvän pelottavaa vauhtia. Liikunnan hyödyt ja liikkumattomuuden haitat tiedostetaan hyvin, mutta siitä huolimatta työikäisten suomalaisten kunto heikkenee jatkuvasti.

Pelkkä tieto ei riitä muuttamaan liikkumattomuuden kulttuuria. Jotta liikkuminen ja esimerkiksi aktiiviset tauot tulisivat osaksi arkea ja työpäiviä, tarvitaan enemmän: jokaisen omaa motivaatiota, tietoisia valintoja sekä työnantajien tukea.

Miksi emme liiku?

Liikkuva aikuinen -ohjelman toteuttaman henkilöstöliikunnan barometrin mukaan jopa 95 % työpaikoista tukee henkilöstöliikuntaa. Yleisin tarjolla oleva palvelu on liikuntaseteli. Kuitenkin yli kolmasosa työntekijöistä jättää tämän edun hyödyntämättä.

Organisaatiot kokevatkin, että suurin este henkilöstöliikunnan toteutumiselle on työntekijöiden heikko kiinnostus liikuntaa kohtaan.

Toisaalta 83 % työntekijöistä arvelee, että voisi ainakin harkita tarttuvansa työnantajan tarjoamaan mahdollisuuteen liikkua nykyistä enemmän. Työpaikoilla olisikin hyvä selvittää, millä tavoin oman henkilöstön liikkumista voisi tukea.

Kuitenkin työnantajan sijaan vastuu liikkumisesta on jokaisella itsellään ja syitä liikkumattomuuteen on monia.

Olympiakomitean mukaan suurimmaksi syyksi koetaan ajan puute ja kiireinen elämäntyyli. Lisäksi teknologian kehittyminen on vähentänyt arkiaktiivisuutta, kun monet työtehtävät voidaan hoitaa istuen tai jopa makuulla.

Pienet teot, suuret vaikutukset

Jotta liikkeelle lähtemisen kynnys olisi mahdollisimman matala, kannattaa aloittaa lisäämällä liikettä omaan arkeen ja työpäivään pienin askelin. Liikunnan ei tarvitse olla pitkäkestoista ja intensiivistä vaikutusten saavuttamiseksi. Jo pienillä ja lyhytkestoisilla teoilla on suuri vaikutus.

Ehkä emme tarvitse lisää aikaa, vaan pienen ryhtiliikkeen ja muutamia uusia tapoja tai käytännön ratkaisuja, jotka tuovat liikunnan lähemmäs arkea ja työelämää.

Tässä kohtaa onkin hyvä kääntää ajatukset omiin tekoihin.

Millä tavoin sinä liikut työpäivän aikana? Hyödynnätkö työmatkoja liikuntaan? Käytätkö hyväksesi työnantajasi tarjoamia liikuntamahdollisuuksia? Onko työpäivääsi mahdollista lisätä pieniä aktiivisia hetkiä, jotka tukevat sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia?

Miten juuri sinä voisit lisätä liikettä työpäivääsi mahdollisimman vaivattomasti?

Näillä vinkeillä lisää liikettä työpäivään

Liikkumisen ei tarvitse olla monimutkaista. Voisiko joku seuraavista ideoista sopia arkeesi?

    1. Älä aloita fyysisesti raskasta työtä ilman valmistautumista, vaan herättele kehosi muutamalla lämmittelevällä liikkeellä.
       
    2. Jätä läppärin laturi lokeroon ja hae se vasta, kun sitä tarvitset.
       
    3. Lähde vessatauolle kauemmas kuin olisi tarpeen.
       
    4. Täytä vesipullo vain osittain, jotta joudut nousta useammin sitä varten.
       
    5. Vaihda työasentoa vähintään tunnin välein nousemalla seisomaan tai käyttämällä erilaista työtuolia.
       
    6. Valitse eri reitti lounastauolle ja takaisin.
       
    7. Tehkää valmiita reittiehdotuksia eri pituisille kävelypalavereille.
       
    8. Jos olet paljon jaloillasi työpäivän aikana, pidä palauttava venyttelyhetki tuolilla istuen. Kierrä ylävartaloa, kurkota kohti varpaita ja venytä niskaa eri suuntiin.
       
    9. Varmistakaa, että työpaikalla on helposti saavutettava rauhallinen taukotila, jossa voi rentoutua ja palautua eri tavoin.
       
    10. Ideoikaa yhdessä juuri teidän työpaikallenne sopivia liikettä lisääviä käytäntöjä.
       
    11. Sopikaa, että kokouksissa noustaan seisomaan aina, kun on oma puheenvuoro
       
    12. Käytä portaita ainakin osittain: liiku hissillä niin, että nouset tai laskeudut yhden kerroksen liikaa ja kuljet portaita pitkin perille.
       
    13. Jättäydy pois julkisesta kulkuneuvosta yksi pysäkki aikaisemmin työmatkallasi.
       
Kirjottaja Ella Plosila
Ella Plosila Palveluasiantuntija Kaikki kirjoitukset

#kevanblogi

Ajankohtaisia teemoja ja uusia näkökulmia eläkkeistä, johtamisesta ja työelämästä. Mitä tapahtuu kunta-alalla? Miten toimia työelämän myllerryksessä?

Kaikki kirjoitukset

Kirjoittajat

Lue lisää blogikirjoituksia