Joudumme hylkäämään hakemuksen, jos myöntämisen edellytykset eivät täyty. Tarkemmat perustelut hylkäyksen syistä löytyvät aina päätökseltä.
Yleisimpiä hylkäämiseen johtavia syitä
Yleisin kuntoutushakemuksen hylkäämisen syy on se, että hakijan työkyvyn ei arvioida heikentyneen kuntoutuksen myöntämisen edellyttämällä tavalla. Ammatillisen kuntoutuksen myöntämisen edellytyksenä on työkyvyn menetyksen uhka, joka tarkoittaa sitä, että henkilölle tulisi todennäköisesti ilman ammatillista kuntoutusta työkyvyttömyyseläke lähitulevaisuudessa myönnettäväksi.
Kielteiseen ratkaisuun on saatettu päätyä myös siitä syystä, että ammatillisen kuntoutuksen myöntämistä ei arvioida tarkoituksenmukaiseksi. Näin voi olla esimerkiksi silloin, kun arvioidaan, että ammatillisen kuntoutuksen keinoin ei voida tilanteeseen vaikuttaa.
Keva tukee vain sellaisia kuntoutussuunnitelmia, jotka mahdollistavat terveydentilan kannalta sopivassa työssä jatkamisen tai sopivaan työhön siirtymisen. Lähtökohtana on, että tämä tapahtuu aikaisempaa ammattitaitoa ja koulutusta hyödyntäen. Uudelleenkoulutusta ei korvata, jos aikaisempi koulutus ja työhistoria huomioiden työpaikkakuntoutus jo mahdollistaa työssä jatkamisen.
Vaihtoehtoja hylkäävän kuntoutuspäätöksen jälkeen
- Työnantajan tekemät työjärjestelyt - ole yhteydessä työterveyshuoltoon ja esihenkilöösi
- Kelan kuntoutusvaihtoehdot - selvitä mahdollisuutesi Kelan korvaamiin kuntoutuksiin Kelasta
- Opiskelu työttömyystuen turvin - ole yhteydessä TE-toimistoon
- Päätöksesta valittaminen - päätöksen liitteenä on ohjeet valituksen tekemiseen