Työkokeilu antaa mahdollisuuden kokeilla uusia työtehtäviä rauhassa

Työkyky Asiakkaat kertovat
Työkyky Asiakkaat kertovat

Pitkältä sairauslomalta työelämään palaaminen voi olla vaikeaa. Tilanteessa voivat auttaa ammatillisen kuntoutuksen keinot, kuten kuntoutusohjaajan tuki, työkokeilu tai työhönvalmennus. Näihin tukeutui myös Victoria ja hän löysi lopulta itselleen sopivan työn KEHA-keskuksesta.

Victoria Kiuru löysi itselleen sopivan työn ja uuden vakituisen työpaikan keväällä 2023 KEHA-keskuksesta. Sitä edelsi vuonna 2017 alkanut pitkä sairausloma, erilaiset ammatillisen kuntoutuksen keinot ja määräaikaiset virkasuhteet.

Victoria jäi Keski-Suomen TE-palvelujen asiantuntijan töistä sairauslomalle uupumuksen vuoksi maaliskuussa 2017. Sairausloma pitkittyi.

- Vaativa asiakaspalvelutyö pitkittyneen stressin kanssa lopulta uuvutti. Välillä kokeiltiin Kelan tuella omaan tehtävään palaamista, mutta se ei onnistunut ja sairauspoissaoloni jatkui, Victoria kertoo.

Sairauspäivärahan jälkeen Victoria alkoi saada Kevasta kuntoutustukea.

- Kevan ammatillisen kuntoutuksen mahdollisuuksista keskusteltiin työterveyshuollossa. Syksyllä 2019 kysyin tarkemmin työhönvalmentajan palvelusta Kevan kuntoutusasiantuntijalta. Näin alkoi ammatillisen kuntoutuksen prosessini.

- Keva kustansi minulle työhönvalmennuksen Verven kautta. Kävimme työhönvalmentajan kanssa läpi työ- ja koulutustaustaani. Olen koulutukseltani sekä merkonomi että kuntoutuksen ohjaaja ammattikorkeakoulusta. Mietimme, että voisin kokeilla hallinnollisia tehtäviä, Victoria kertoo.

Verven avulla löytyi ensimmäinen työkokeilupaikka. Victoria aloitti keväällä 2020 Niilo Mäki Instituutissa parin kuukauden työkokeilun toimistotehtävissä koulutustiimissä muutamalla päivällä ja tunnilla viikossa.

Kiuru_Siikaluoma_kuva uutiseen.jpg

Victoria Kiuru ja Sirpa Siikaluoma

Työkokeilu jatkui KEHA-keskuksessa, josta löytyi lopulta myös vakituinen työ

Victoria haki jo työkokeilun aikana muun muassa KEHA-keskukseen töihin. KEHA-keskus on valtakunnallinen ELY-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintopalveluja tuottava virasto.

KEHA-keskuksen työhyvinvointi- ja rekrytointipalvelut -ryhmän päällikkö Sirpa Siikaluoma kertoo, että Victoria otti häneen ensin sähköpostilla yhteyttä ja yhteistyö alkoi siitä.

- Minuun teki vaikutuksen erityisesti Victorian motivaatio. Kartoitimme, mitä tehtäviä hän etsii ja mitä meillä on tarjolla. Rekrytiimissä oli kerääntynyt tekemätöntä arkistotyötä, joten päätettiin kokeilla ensin sitä. Yhdessä mietittiin sopivan lyhyttä työaikaa, jolla aloittaa. Yhdessä täytettiin myös työkokeilusopimuslomake, joka lähetettiin Kevaan, Sirpa kertoo.

Victoria aloitti rekrytiimissä nelisen kuukautta kestävän työkokeilun asiakirjojen sähköisen arkistoinnin tehtävissä elokuussa 2020 lyhennetyllä työajalla. Työaika nostettiin asteittain ja marraskuussa hän teki kokoaikaista työtä. Työkokeilu osui korona-aikaan ja uusiin tehtäviin perehdyttiin etänä.

- KEHAssa perehdytys toimi kuitenkin hyvin etänäkin. Spontaanit kahvipöytäkeskustelut eivät tietysti onnistuneet, mutta meillä oli virtuaalikahveja, Victoria kertoo.

Sirpa kertoo, että KEHA-keskus toimii monipaikkaisena muutenkin, joten korona ei tuonut suuria muutoksia toimintaan.

Victoria kertoo, että hän sai työkokeilun aikana hyvin tukea Sirpalta ja tiimiltä.

- Palaute erityisesti onnistumisista on tärkeää, sitä kautta saa uskoa ja rohkaisua työhön ja kuntoutumiseen. Työyhteisö on suhtautunut minuun mahtavasti, olen tuntenut olevani tasa-arvoinen ja osa työyhteisöä. Työssä on ollut turvallinen ja kunnioittava ilmapiiri sekä luottamusta, Victoria kertoo.

- Victorian motivaatio työhön paluuseen oli vahva. Hän oli valmis ottamaan vastaan täysin uutta työtä tuntemattomassa tiimissä. Hänen kyvykkyytensä ja ominaisuutensa esimerkiksi tarkkuuteen sopivat tehtävään ja hän solahti hyvin työhönsä. Työkokeilussa onkin tärkeää löytää henkilön vahvuudet, jotta työ ja ominaisuudet kohtaavat, Sirpa kertoo.

Syksyn aikana Victoria huomasi, että KEHA-keskuksessa on paljon erilaisia työmahdollisuuksia. Koska hänellä oli koulutusta ja aiempaa työkokemusta talouspuolelta, hän haki talousyksikköön Myyntilaskutus ja tulojen käsittelyn -ryhmän talousasiantuntijan tehtäviin töihin alkuvuodesta 2021.

- Tässä vaiheessa minulla oli Kevan tukemana kolmen kuukauden työhönvalmennus. Se sujui hyvin, joten tehtävä jatkui ja sain myös toisen määräaikaisen viran KEHA-keskuksen maksatusyksikössä.

- Siitä noin vuoden päästä maksatusyksikössä avautui johtavan maksatusasiantuntijan virka, johon hain ja pääsin. Virka vakinaistettiin maaliskuussa 2023. Töihini kuuluu monipuolisesti Palvelut-ryhmän tehtävät mm. maksatusyksikön asiakastyytyväisyyden mittaamisen prosessien hoitaminen sekä kehittäminen, avustusmaksujen täsmäytykset ja tilinpäätökseen liittyvät tehtävät, Victoria kertoo.

Ammatillisen kuntoutuksen aikana oli aikaa opetella uusi tapa tehdä töitä

Victoria kertoo, että työkokeilu ja työhönvalmennus ovat hänen tilanteessaan toimineet kuntouttavana tekijänä.

- Työterveyshuollolla oli tärkeä rooli siinä, kun mietimme, milloin on oikea aika lähteä kuntoutussuunnitelmaa tekemään.

- Yksilöllisyys ammatillisen kuntoutuksen suunnitelmissa ja toteutuksessa on tärkeää. Mahdollisuudet ovat monipuoliset, että voi pienellä työmäärällä aloittaa ja kokeilla eri työtehtäviä, Victoria kertoo.

- Taustalla voivat olla myös toimintatavat, jotka ajavat uupumiseen, kuten suorittaminen. Palautumiselle on annettava aikaa ja on harjoiteltavaa uusia toimintatapoja, ettei ajaudu uudestaan uupumisen tielle. Ammattilaisia tarvitaan tässä rinnalle. Työterveys ja monien ihmisten tuki on ollut onneksi tukenani koko ajan.

- Kuntoutuspolku ei ole ollut kaiken aikaa helppo. Olenkin opetellut puhumaan vaikeistakin asioista. Ei kannata jäädä yksin, puhuminen helpottaa, Victoria kertoo.

- Olen myös oppinut, että ei aina tarvitse painaa satasella. Työt on priorisoitavaa ja vapaa-ajalla on oltava palauttavaa tekemistä. Vapaa-aika onkin saanut uuden arvon elämässäni.

Sirpa on samaa mieltä.

- Itse kullekin on hyvä muistuttaa mieleen, mikä elämässä on tärkeää. Ja erityisesti, jos taustalla on uupumusta, olisi hyvä, jos oppisi juuri tuon, että aina ei tarvitse tehdä täysillä.

- Sanoimme Victorialle myös useasti, että muista, että olet kokeilemassa, saat rauhassa kokeilla! Työkokeilu on nimenomaan kokeilu. Työkokeilun aikana näkyi selvästi, että Victoria voimaantui, Sirpa kertoo.

Työnantajien kannattaisi tutustua ammatillisen kuntoutuksen mahdollisuuksiin

Sirpa Siikaluoma on markkinoinut KEHA-keskuksen työhyvinvointitiimin kanssa ammatillisen kuntoutuksen mahdollisuuksia muillekin KEHA-keskuksessa, ELY-keskuksissa ja TE-toimistoissa työskenteleville.

- Tietämystä ja tuntemusta ammatillisen kuntoutuksen mahdollisuuksista ei ole liikaa.

- Muitakin järjestelyjä työn keventämiseen on tarjolla. Voidaan esimerkiksi kokeilla kevennetysti omassa tehtävässä sairausloman jälkeen ja saada sitä kautta tietoa, minkä verran voi terveyden kannalta olla töissä.

Sirpa kannustaa työnantajia vastaanottamaan työkokeiluun hakevia sekä tarjota työkokeilupaikkoja.

- Tarjoa mahdollisuus työkokeiluun. Käytännössä näkee, miten asiat etenevät. Etukäteen sitä ei voi tietää, mutta ei kannata rajata pois mahdollisuuksia. Kannattaa myös rohkaista omia työntekijöitä, joiden terveys heikentynyt, hakemaan tukea työterveyshuollon kautta, Sirpa kannustaa.

- Jos on pidempäänkin poissa työelämästä, on silti mahdollisuus kuntoutua. Aina on toivoa, Victoria painottaa.