Eläkeläisten asialla
Huhtikuun eduskuntavaalien varma voittaja on jo nyt tiedossa. Se on nimittäin eläkeläiset. Puolueiden vaaliohjelmien selailu paljastaa, että lähes kaikki puolueet ovat eläkeläisten asialla ja eläkeläisten toimeentulon parantamiseen on tarjolla runsaasti erilaisia eväitä.
Vaalien alla puolueet lupaavat paljon erilaisten asioiden parantamista ja korjaamista. Nämä vaalilupaukset ovat tärkeä osa politiikkaa, koska ne toimivat enemmän tai vähemmän sitovasti johtoajatuksena sille, mitä vaalien jälkeen tehdään.
Suomessa vaalien jälkeen voittajapuolueet hallitusneuvotteluissa sopivat konkreettisesti, mitä asioita parannetaan ja korjataan. Tähän neuvottelupöytään jokainen puolue tuo ainakin ne näkyvimmät vaalilupaukset. Neuvotteluissa puolueet porukalla sopivat, miten kunkin antamia lupauksia viedään eteenpäin. Harva puolue kuitenkaan saa kaikkia lupauksiaan hallituksen yhteiseksi tahdoksi, hallitusohjelmaksi.
Eläkeasiat näkyvät vahvasti puolueiden vaaliohjelmissa
Vaaliohjelmat ovat mielenkiintoista luettavaa. Niistä saa selville helposti, miten perusteellisesti puolue on valmistautunut hallitusvastuuseen. Ohjelmista näkee varsin nopeasti myös sen, ovatko ne laadittu markkinoinnin apuvälineeksi vai vakavasti punnituiksi uudistusohjelmiksi. Esimerkiksi sivumäärästä voi päätellä paljon. Näiden vaalien ohjelmista yksi mahtuu kaksipuoleiselle A-neloselle, kun toisesta löytyy 116 sivua.
Tällä kertaa ohjelmien selailu paljastaa, että lähes kaikki puolueet ovat ainakin eläkeläisten asialla.
Eläkeläisten toimeentulon parantamiseen on tarjolla runsaasti erilaisia eväitä. Suurimman lupauksen on tehnyt SDP. Heidän papereissaan on esitetty pitkän aikavälin tavoitteeksi 100 euron tulojen nosto alle 1400 euroa saaville eläkeläisille. Myös keskusta lupasi ainakin suullisesti sadan euron korotuksen takuueläkkeisiin vaaliohjelman julkistamistilaisuudessa.
Muutkin puolueet ovat korottamassa eläkkeiden tasoa: Vasemmiston, RKP:n, kristillisdemokraattien, sinisten ja kokoomuksen vaaliohjelmista sekä vihreiden puolueohjelmasta löytyy kaikista lupaus joko pienimpien eläkkeiden, takuueläkkeen ja/tai kansaneläkkeen korottamisesta. Rahallisten korotusten lisäksi eläkeläisten verotusta halutaan keventää. Tämä löytyy mm. kristillisdemokraattien, SDP:n ja kokoomuksen papereista.
Nykyisten kansaneläkkeiden indeksitarkistusten leikkausten lopettamista vaativat vaaliohjelmissaan keskusta ja SDP. Vihreiltä saman suuntainen ajatus löytyy vajaa vuosi sitten hyväksytystä poliittisesta tavoiteohjelmasta, joskin ohjelmassa esitetään myös ajatus työeläkejärjestelmän kestävyyttä parantavasta indeksijarrusta.
Myös kokoomuksen joulukuussa hyväksytyssä senioriohjelmassa luvataan varmistaa eläkeläisten ostovoiman kehittyminen elinkustannusten kehittymistä vastaavasti. Lisäksi puolue lupaa tutkia, miten eläkkeiden indeksitarkistukseen liittyvä kulutuskori vastaa eläkkeellä olevien henkilöiden todellista kulutusrakennetta. Vastaava indeksikorin tarkastelu -ajatus löytyy myös SDP:n vuoden vaihteessa ilmestyneestä 15 kohdan eläkepoliittisesta ohjelmasta.
Perussuomalaisten vaaliohjelmassa ei eläkelupauksia ole, mutta sen sijaan tammikuussa julkaistu perussuomalainen sosiaalipolitiikka -asiakirjassa eläkeasioita käsitellään laajasti. Ohjelma linjaa muista puolueista poiketen varsin suorasanaisesti, että taitetusta indeksistä luopuminen ei ole järkevää. Tilalle paperissa esitetään asteittain käyttöön otettavaa puoliväli-indeksiä.
Vaaliohjelmien perusteella vaalien varma voittaja on siis jo nyt tiedossa. Kaikki puolueet ovat tavalla tai toisella eläkeläisten asialla. Se on ymmärrettävää, sillä onhan eläkeläisväestö kasvava ja aktiivinen väestönosa, joka käyttää äänioikeuttaan takuuvarmasti.
Se mitä kirjauksia vaaliohjelmista päätyy lopulta tulevaan hallitusohjelmaan, nähdään reilun kuukauden kuluttua.