Blogi 9.5.2018 Juha Mäkinen

Pilvee, pilvee

Digitalisaatio Keva Työelämä
Digitalisaatio Keva Työelämä

IT-väki puhuu välillä monimutkaisista asioista yksinkertaisilla termeillä. Pilvi-sanasta on tullut yksi niistä. Pilvestä jutusteltaessa IT-asiantuntija ajattelee: ”Jes! Lähes rajoittamaton kapasiteetti konesalipalveluita!”. Monelle muulle tulee ensimmäisenä mieleen aivan jotain muuta.

Oikeastaan käyttäjän ei tarvitse tietää pilvestä juuri mitään. Jutut, setit, dokkarit ja kaikki muu on hyvässä tallessa pilvessä. Toki edellyttäen, että pilvi on hankittu asiantuntemuksella ja tarkoituksenmukaisesti.

Huoli pois, pilvi on ihan jees

Muistan ajan, jolloin tietokoneen ohjelmistot asennettiin levykkeillä – ja niitä muuten oli pinossa kunnioitettava määrä. IT-asiantuntijalta meni asennukseen työaikaa vähintään puoli päivää. Sen jälkeen työt oikeasti vasta alkoivatkin: asennettiin lisää, päivitettiin, korjattiin, konfiguroitiin, bätchättin, tietoturvapäivitettiin. Nyt kaiken tämän työn voi ulkoistaa pilveen. Julkisesta pilvestä löytyy valmiina se, minkä rakentaminen aiemmin vei päiviä tai jopa viikkoja.

Onko pilvi sitten vastaus kaikkeen? Lyhyesti: On. Loppupeleissä kysymys on palvelinlaitteistosta, joka on kierrätettävää kulutustavaraa. Pilven avulla palvelinlaitteiston ylläpidosta voidaan päästä eroon. Kun pilvi tulee mukaan kuvioon, IT:n keskiössä ei siis enää olekaan fyysinen laitteisto ja sen suorituskyky vaan juuri ne palvelut, joita pilven avulla tarjotaan!

Pilven käyttöönoton suurimpina haasteina ovat ohjelmoijien ja laitteiston ylläpitäjien ajattelutavan muutos ja ennen kaikkea monien uhkien pelko. Se, että ”entäs jos jotain tapahtuu”. Uhkana ovat sähkökatkot, tietoliikenneverkon ongelmat, datan säilyvyys, suojaus ja eheys sekä tietysti tietoturva eli samat asiat kuin omassakin konesalissa. Tietoturvauhkien torjuntaan panostaminen julkisissa pilvipalveluissa on täysin eri mittakaavassa henkilöresurssien ja tietoturvaohjelmistojen osalta kuin omassa konesalissa. Ota selvää, vaikka et edes epäilisi.

Joustavasti pilvessä

Pilvipalvelut ovat merkittävä työkalu prosessien automatisoinnissa ja digitalisoinnissa. Niiden avulla voidaan saada koko IT-infrastruktuurille joustavuutta ja valinnan vapautta sekä tietysti kustannustehokkuutta.

Kevassa pilvipalveluita on jo käytössä ja haemme koko ajan parempia tapoja hyödyntää niitä: mahdollisimman toimivia palveluyhdistelmiä oman ja julkisen pilven välillä. Kaikkea emme kuitenkaan siirrä kerralla pilveen. Etenemme portaittain, jotta osaamista ja ymmärrystä ehditään kasvattaa sekä Kevassa että Kevaa palvelevien toimittajien kesken. Esimerkiksi alkuvaiheessa julkisia pilvipalveluita käytetään vähemmän kriittisissä tietojärjestelmissä sekä varautumispaikkana kriittisille palveluille.

Miten tämä näkyy Kevan asiakkaille? Ei välttämättä mitenkään. Tavoitteena on, että käyttäjä saa palvelunsa edelleenkin luotettavasti ja ilman tarpeettomia viiveitä. Tässä tapauksessa paras palvelu on huomaamaton palvelu.

Kirjottaja Juha Mäkinen
Juha Mäkinen Tietoturvapäällikkö

#kevanblogi

Ajankohtaisia teemoja ja uusia näkökulmia eläkkeistä, johtamisesta ja työelämästä. Mitä tapahtuu kunta-alalla? Miten toimia työelämän myllerryksessä?

Uusimmat kirjoitukset

Lue lisää blogikirjoituksia