Kevan valtuutetut päättivät kokouksessaan 22.11.2024, että kunnilta ja hyvinvointialueilta perittävää tasausmaksua alennetaan edelleen ensi vuonna. Tasausmaksun kokonaismäärä olisi 577 miljoonaa euroa, joka on 55 miljoonaa euroa alempi kuin vuonna 2024. Kokonaismaksutaso alenee 0,4 prosenttiyksikköä ja on 26,75 prosenttia Kevan jäsenyhteisöjen palkkasummasta.
Kevan jäsenyhteisöjen eläkejärjestelmän rahoituksellinen kokonaistilanne on tämän hetken tiedoilla ja oletuksilla parempi kuin vuotta aikaisemmin. Maksutaso alenee jo yhdeksättä vuotta peräkkäin.
– Rahoitusaseman aiempaa parempi näkymä johtuu pääosin kasvaneesta rahastosta ja odotetusta lähivuosien palkkasummakehityksestä. Kevan arvioitu rahoitusasema on parantunut 2010-luvun puolivälin jälkeen, mikä on heijastunut myös maksutasoon, joka on alentunut vuodesta 2016 alkaen, sanoo Kevan toimitusjohtaja Jaakko Kiander.
Valtiovarainministeriö vahvistaa Kevan valtuutettujen päättämän tasausmaksun Keva-lain mukaisesti.
Kevan jäsenyhteisöjen palkkaperusteinen eläkemaksu
Kevan jäsenyhteisöjen maksut muodostuvat kaikkien jäsenyhteisöjen maksamasta palkkaperusteisesta eläkemaksusta sekä tasausmaksusta, jota maksavat kunnat ja hyvinvointialueet.
Kevan eläkemaksurakenteessa keskimääräinen palkkaperusteinen eläkemaksu vastaa keskimääräistä TyEL-maksua. Vuoden 2025 TyEL-maksu on 24,4 prosenttia palkoista (ilman koronaosaa).
Palkkaperusteinen eläkemaksu koostuu kaikille jäsenyhteisöille yhtä suuresta työansiopohjaisesta eläkemaksuosuudesta ja jäsenyhteisökohtaisesta työkyvyttömyyseläkemaksusta. Kevan valtuutetut päättivät, että vuonna 2025 työnansiopohjainen eläkemaksu olisi 23,7 prosenttia palkoista ja työkyvyttömyyseläkemaksun keskimääräinen maksuprosentti olisi 0,7 prosenttia palkoista. Palkkaperusteinen eläkemaksu säilyisi näin ollen keskimäärin samalla tasolla kuin vuonna 2024. Jäsenyhteisöltä perittävä työkyvyttömyyseläkemaksu olisi enintään 3,85 prosenttia palkoista.
Kuntien ja hyvinvointialueiden tasausmaksu
Palkkaperusteisen maksun ylittävä osa tavoiteltavasta kokonaismaksutasosta peritään tasausmaksulla, jota maksavat kunnat ja hyvinvointialueet. Sitä eivät siis maksa esimerkiksi osakeyhtiöt.
Kevan valtuutetut päättivät, että Keva esittää valtiovarainministeriölle kunnilta ja hyvinvointialueilta perittävän tasausmaksun kokonaismääräksi 577 miljoonaa euroa. Tasausmaksu olisi 55 miljoonaa euroa matalampi kuin vuonna 2024.
Esitetyllä tasausmaksulla vuoden 2025 kokonaismaksutaso alenisi 0,4 prosenttiyksikköä ja olisi 26,75 prosenttia Kevan jäsenyhteisöjen palkkasummasta.
Tasausmaksun kokonaismäärästä 48,7 prosenttia peritään kunnilta ja 51,3 prosenttia hyvinvointialueilta. Kunnan tai hyvinvointialueen tasausmaksun määrä ei riipu maksetuista palkoista. Kuntien osuus tasausmaksusta jaetaan kuntien kesken verorahoituksen (ml. valtionosuudet) suhteessa ja hyvinvointialueiden osuus jaetaan hyvinvointialueiden kesken valtion rahoituksen suhteessa.
Valtiotyönantajan palkkaperusteinen eläkemaksu
Keva on esittänyt valtiovarainministeriölle valtion eläkemaksujen tason vuodelle 2025.
Palkkaperusteinen eläkemaksu on valtiotyönantajilla keskimäärin 24,85 prosenttia palkoista vuonna 2025.
Palkkaperusteinen eläkemaksu muodostuu työansiopohjaisesta eläkemaksusta ja työkyvyttömyyseläkemaksusta. Työansiopohjainen eläkemaksu on kaikilla valtiotyönantajilla 24,15 prosenttia palkoista vuonna 2025. Työkyvyttömyyseläkemaksu on työnantajakohtainen, ja se on valtiotyönantajilla keskimäärin 0,70 prosenttia palkoista vuonna 2025.
Palkkaperusteinen eläkemaksu sisältää työntekijän eläkemaksun, jonka työnantaja pidättää työntekijältä. Työantajan osuudeksi palkkaperusteisesta eläkemaksusta jää valtiotyönantajilla arviolta keskimäärin 17,13 prosenttia palkoista.
Kirkkotyönantajan palkkaperusteinen eläkemaksu ja eläkerahastomaksu
Kirkolliskokous on 6.11.2024 päättänyt evankelis-luterilaisen kirkon eläkemaksut vuodelle 2025.
Seurakuntien palkkaperusteinen eläkemaksu on 28,7 prosenttia palkoista ja Kirkon keskusrahaston ja kirkollisen yhdistyksen palkkaperusteinen eläkemaksu on 34,5 prosenttia palkoista. Palkkaperusteinen eläkemaksu sisältää työntekijän eläkemaksun, jonka työnantaja pidättää työntekijältä.
Kirkolliskokous päätti samalla, että seurakuntien kirkollisveron perusteella määräytyvän eläkerahastomaksun suuruus on 5 prosenttia vuonna 2025. Kirkko antaa tarkemmat ohjeet eläkerahastomaksun maksamisesta.
Tiedot työnantajan verkkopalvelussa
Keva laskee ja vahvistaa työnantajakohtaiset palkkaperusteiset eläkemaksut. Tiedot vahvistetuista maksuista julkaistaan työnantajan verkkopalvelun eläkemaksut-osiossa joulukuun aikana.
Vuoden 2025 tasausmaksun tiedot julkaistaan kunnille ja hyvinvointialueille työnantajan verkkopalvelussa tammikuussa 2025.