Kolme vinkkiä osittaista vanhuuseläkettä harkitsevalle

Eläkkeet
Eläkkeet

Osittainen varhennettu vanhuuseläke on joustava eläkelaji. Voit tehdä töitä eläkkeen aikana juuri niin paljon kuin haluat. Ennen eläkkeen hakemista kannattaa laskea eläkkeen määrä sekä selvittää sen vaikutus verotukseen.

Voit jäädä osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle, jos olet täyttänyt 61 vuotta etkä saa muuta omaan työhön perustuvaa eläkettä.

Osittainen vanhuuseläke jatkuu siihen saakka, kunnes jäät vanhuuseläkkeelle. Vanhuuseläkettä pitää aina hakea erikseen.

1. Voit työskennellä ilman rajoituksia

Osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen aikana voit työskennellä ilman rajoituksia. Voit siis työskennellä edelleen kokoaikaisesti tai vähentää työntekoa. Voit halutessasi myös lopettaa työskentelyn kokonaan.

Sinun ei tarvitse ilmoittaa ansioistasi, työajan muutoksesta tai työnteon lopettamisesta Kevaan.

Sovi mahdollisista työajan muutoksista kuitenkin aina työnantajasi kanssa.

2. Laske eläkkeen määrä ja sen vaikutus vanhuuseläkkeen määrään etukäteen

Voit itse valita, paljonko osittaista vanhuuseläkettä haluat kuukausittain: joko 25 % tai 50 % sinulle kertyneestä eläkkeestä.

Huomioithan, että osittainen varhennettu vanhuuseläke pienentää tulevaa vanhuuseläkettäsi pysyvästi, jos osittainen vanhuuseläke alkaa ennen alinta vanhuuseläkeikääsi. Osittainen vanhuuseläke pienenee silloin 0,4 % jokaista varhennettua kuukautta kohti.

Esimerkkikuva Vanhuuseläkkeen määrästä osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen_Keva.png

Jos jäät osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle sen jälkeen, kun olet täyttänyt ikäluokkasi alimman vanhuuseläkeiän, saat eläkkeeseesi lykkäyskorotuksen. Lykkäyskorotus on 0,4 % jokaista lykkäyskuukautta kohti.

- Laske eläkkeesi määrä Omat eläketietosi -palvelun Osittainen varhennettu vanhuuseläke -laskurilla. Laskurin kohdassa ”Näytä vanhuuseläkearviot” näet myös alimman vanhuuseläkeikäsi ja osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeisen vanhuuseläkkeesi määrän, asiantuntija Kristiina Lepänaho Kevasta vinkkaa.

3. Tarkista verotus etukäteen

Eläkkeen vaikutus verotukseen kannattaa huomioida, sillä eläkettä verotetaan eri tavalla kuin palkkaa.

- Eläkkeen vaikutus verotukseen kannattaa aina tarkistaa verottajalta ennen eläkkeen hakemista, jotta veron määrä ei tule yllätyksenä, Kristiina Lepänaho neuvoo.