Vuonna 2024 kehittämisrahaa saaneet hankkeet
Rahoitamme vuonna 2024 kuntien, kunta- ja sote-yhtymien, kuntien osakeyhtiöiden, maakuntien ja hyvinvointialueiden sekä evankelis-luterilaisen kirkon työnantajien työelämän kehittämishankkeita.
Kevan tiedote: Keva myönsi 596 000 euroa työelämän kehittämisrahaa
Työelämän kehittämisrahan hakeminen ja rahoitusehdot vuonna 2024:
Hakuohjeet 2024.pdf (190 kb)
kevan_tyoelaman_ kehittamisrahan_rahoitusehdot.pdf (137 kb)
Rahoitusta saaneet hankkeet ensimmäisellä hakukierroksella
Enontekiön kunta: Yhtenäinen johtamiskulttuuri arjen avuksi
Lähtökohta
Enontekiön kunnan henkilöstön sairauspoissaolot ovat korkealla tasolla ja vaihtuvuus suurta.
Erityisesti johtavien viranhaltijoiden suuri vaihtuvuus tuo suuria haasteita kunnan toiminnalle. Useiden johtajavaihdosten seurauksena ja johtoryhmän hajanaisuuden vuoksi työkyvyn johtamiseen ei ole panostettu riittävästi. Vuonna 2023 tehdyn työhyvinvointikyselyn tulokset korostavat myös esihenkilötaitojen kehittämisen tarvetta.
Tavoitteet
Kehittämishankkeen tavoitteina on parantaa esihenkilöiden osaamista ja ymmärrystä työkykyjohtamisesta sekä vähentää epäasiallista käytöstä organisaatiossa.
Kehittämistoimenpiteiden avulla pyritään saavuttamaan yhtenäinen johtamiskulttuuri ja luomaan työympäristö, jossa jokainen työntekijä kokee tulleensa kohdelluksi tasa-arvoisesti, saa tarvitsemaansa tukea ja palautetta, sekä työskentelee hyvässä työilmapiirissä ilman epäasiallista kohtelua.
Hankkeen avulla odotetaan sairauspoissaolojen määrän vähentyvän ja henkilöstön vaihtuvuuden pienenevän pitkällä aikavälillä.
Lisätiedot
Hankeaika 1.6.2024-31.12.2025
Keva rahoittaa hanketta 16.000 eurolla.
Yhteyshenkilö: Marja-Riitta Aalto, hallintojohtaja, marja-riitta.aalto(at)enontekio.fi
Espoon kaupunki: Hyvinvoiva opettaja Espoossa (HOPE) - Kaupunkitasoisen koulutus- ja toimintamallin kehittäminen opettajien työhyvinvoinnin tueksi
Lähtökohta
Opettajien ja oppilaiden hyvinvointi aiheuttaa tällä hetkellä laajalti huolta yhteiskunnassamme. Opettajantyö on ollut jatkuvassa muutoksessa viimeisen kymmenen vuoden aikana muun muassa opetussuunnitelmauudistuksen, koronapandemian ja lisääntyneen maahanmuuton myötä.
Nämä muutokset ovat vaatineet opettajilta jatkuvaa mukautumista ja uuden omaksumista hyvin nopealla aikataululla. Opettajien työhyvinvoinnin onkin todettu heikentyneen ja työuupumuksen lisääntyneen viime vuosina merkittävästi.
Käytännössä opettajantyön kuormittavuus näkyy erityisesti nuorten opettajien uupumuksena. Opettajia kuormittavat työssään erityisesti työn luonne (kiire, työn pirstaleisuus, lisääntyvät opetustyön ulkopuoliset työtehtävät), oppilaiden haastava käyttäytyminen sekä oppilaiden merkittävästi lisääntynyt tuen tarve. Myös rehtorit ovat tuoneet säännöllisesti esiin väsymystään ja työn kuormittavuutta. Painetta opetusalalle on lisännyt myös vaikeus löytää työntekijöitä opettajien viransijaisuuksiin. Erityisesti pätevistä erityisopettajista on pulaa. Useasta koulusta puuttuu myös koulupsykologi, koska hakijoita virkoihin ei ole ollut.
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on rakentaa kaupunkitasoinen opettajien työhyvinvoinnin tukemiseen ennaltaehkäisevästi keskittyvä toimintamalli, jonka puitteissa muun muassa annetaan opettajille valmiuksia tunnistaa työn kuormitustekijöitä sekä keinoja johtaa omaa työhyvinvointia; lisätään rehtoreiden ymmärrystä henkilöstön työhyvinvoinnin merkityksestä; tuotetaan rehtoreille ajantasaista ja jäsenneltyä tietoa oman koulun opetushenkilöstön työhyvinvoinnista sekä annetaan rehtoreille ja johtoryhmille työkaluja työhyvinvoinnin johtamiseen.
Lisätiedot
Hankeaika 1.8.2024-31.7.2026
Keva rahoittaa hanketta 71.000 eurolla.
Yhteyshenkilö: Tero Turunen, rehtori, tero.t.turunen(at)espoo.fi
Hämeenlinnan kaupunki: Rakenna urasi kuin mestariteos
Lähtökohta
Kehittämistyön lähtökohtana on havainto, että liian usein sekä työntekijän että lähijohtajan työkykyajattelu on suppeaa. Tämä ilmenee siten, että työkykyyn liittyvät ongelmat tulevat edelleen näkyviin liian myöhään ja toimenpiteet ovat reagointia jo ilmenneisiin haasteisiin. Kuitenkin tavoitteena on tarkastella työuria mieluummin kokonaisvaltaisesti ja löytää mahdollisimman tehokkaasti pysyviä ratkaisuja työkyvyttömyyshaasteiden ennakointiin.
Organisaatiossa on tunnistettu osaamisen vahvistaminen ja ylläpitäminen keskeisenä työkykyyn vaikuttavana tekijänä mutta organisaatiossa ei ole tällä hetkellä osaamisen vahvistamiseen riittäviä toimintamalleja ja tukitoimia.
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on vahvistaa työntekijän kykyä ottaa vastuu omasta työurastaan ja kehittää kestävän työuran hallinnan taitoja. Tarkoituksena on vahvistaa henkilöstön osaamista ja sen kehittämistä samoin kuin lähijohtajien osaamisen johtamiseen liittyviä taitoja.
Työntekijän vahvistunut työuran hallinta vaikuttaa työssä suoriutumiseen ja koko organisaation toimintaan. Pääpainona on erityisesti työntekijöiden kyky hallita muutosta, työssä motivoitumista ja osaamisen kehittämistä. Lähijohtajien kyky auttaa henkilöstöä osaamisen vahvistamisessa ja omaan työuraan liittyvissä muutoksissa.
Lisätiedot
Hankeaika 15.8.2024-30.5.2025
Keva rahoittaa hanketta 11.000 eurolla.
Yhteyshenkilö: Laura Latomäki, tulevaisuuden tekijä, laura.latomaki(at)hameenlinna.fi
Kärkölän kunta: Työkykyjohtaminen muutoksen mahdollistaja
Lähtökohta
Työtehtävien monimuotoisuus, jatkuva kehitys ja kuormitus asettavat kunnan työntekijöille fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia haasteita, jotka vaikuttavat työkykyyn. Ensimmäistä kertaa toteutettava johtamisjärjestelmän muutos (pormestarimallista kunnanjohtajamalliin) kasvattaa strategisen työkykyjohtamisen merkitystä.
Kärkölän kunnan strategiassa hyvinvointitavoitteena on päätetty kehittää laadukasta HR-johtamista. Henkilöstön työssä jaksamiseen, oikeaan resursointiin ja varahenkilöjärjestelmän kehittämiseen kiinnitetään erityistä huomioita ja sairauspoissaoloja vähennetään työhyvinvointia lisäämällä.
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on tunnistaa ja korjata työprosesseista sellaisia ongelmia, jotka vaikuttavat työkuorman kasvuun ja heikentävät työkykyä.
Tavoitteena on tukea esihenkilöitä työkykyjohtamisessa, jotta he onnistuvat toteuttamaan haasteellisen johtamismallin muutoksen ja tukemaan henkilöstön hyvinvointia ja työkykyä. Lisäksi hankkeessa tunnistetaan ja ymmärretään käsillä olevan muutostilanteen haasteita sekä kehitetään ratkaisuja, jotka edistävät työhyvinvointia ja työurien jatkumista ja vähentävät sairauspoissaoloja.
Hankkeessa keskitytään vahvistamaan organisaatiokulttuuria ja arvoja, jotka edistävät avoimuutta, yhteistyötä ja innovaatiota.
Lisätiedot
Hankeaika 27.5.2024 - 31.5.2025
Keva rahoittaa hanketta 39.000 eurolla.
Yhteyshenkilö: Jouni Nieminen, kansliapäällikkö, jouni.nieminen(at)karkola.fi
Koulutuskuntayhtymä Tavastia : TiiTY - tiimiohjautuvuudella työkykyä
Lähtökohta
Tiimimäinen työskentely ja tiimiorganisoituminen yleistyvät työelämässä. Tiimejä tukemalla voidaan vaikuttaa työhön, työoloihin, yksilöiden työhön liittyviin voimavaroihin, työhyvinvointiin ja työkykyyn.
Työkykyjohtamista haastavat ikääntyvä henkilöstö, lisääntynyt psykososiaalinen kuormitus, työnkuvien muutokset ja muuttuva työelämä. Varhaisen välittämisen periaate on koko työyhteisön asia. Tiimit ovat yksi vaikuttava keino rakentaa parempaa, arkea tukevaa vuorovaikutusta ja työn organisointia siten, että se tukee työkykyä.
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on Tavastian tiimien toimintakulttuurin vahvistaminen ja tiimiohjautuvuuden paraneminen tuomalla esille tiimeissä olevaa hiljaista tietoa ja vahvistamalla esille tulevia tiimin toiminnan menestystekijöitä osaksi tiimien arjen toimintaa.
Kehittämistyön tuloksena tiimiohjautuvuus vahvistuu, arjen työn sujuvuus paranee, tiimit voivat hyvin ja tiimin jäsenten sisäinen motivaatio kasvaa. Kaikki tämä tukee henkilöstön hyvinvointia ja työkykyä.
Kehittämistyö luo pohjaa tiimiorganisoitumisen laajentamiselle kuntayhtymässä ja tuemme hankkeessa myös toimintaansa aloittavia, uusia tiimejä.
Lisätiedot
Hankeaika 1.8.2024 - 31.8.2025
Keva rahoittaa hanketta 19.000 eurolla.
Yhteyshenkilö: Saija Hieta, henkilöstön kehittäjä, saija.hieta(at)kktavastia.fi
Pohjois-Pohjanmaan liitto: Valmentavalla johtamisella kohti tulevaisuuskyvykästä organisaatiota
Lähtökohta
Pohjois-Pohjanmaan liitossa (PPL) on tapahtunut useita avainhenkilöiden vaihtumiseen sekä toimintaympäristöön vaikuttavia muutoksia, jonka ongelmia ja ratkaisuja kehittämishanke pyrkii käsittelemään.
Johdossa tapahtuneet henkilövaihdokset ja tulevat muutokset vaativat johtamiskäytänteiden uudistamista, vakiinnuttamista ja yhdenmukaistamista, mikä on keskeistä työhyvinvoinnin ja tuloksellisuuden kannalta: muutokset luovat epävarmuutta ja kuormittavat henkilöstöä, mikä heijastuu työssäjaksamiseen. Vaikutukset ovat todennettavissa mm. sairauspoissaoloista ja kyselymittauksista.
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on parantaa työelämälaatua ja työhyvinvointia ottamalla käyttöön valmentavan johtamisen käytänteitä ja muuttamalla toimintaa vastaamaan tulevaisuuskyvykästä organisaatiota.
Hanke vähentää työkyvyttömyysriskejä ja parantaa työkyvyn ennakointia kehittämällä valmentavaan johtajuuteen perustuvaa toimintamallia, joka edistää avoimuutta, luottamusta ja työntekijöiden aktiivista osallistumista. Johtamiseen liittyvän panostuksen myötä odotetaan tulosten näkyvän henkilöstön työhyvinvoinnissa.
Lisätiedot
Hankeaika 27.5.2024 – 31.12.2025
Keva rahoittaa hanketta 15.000 eurolla.
Yhteyshenkilö: Mira Salmi, henkilöstöpäällikkö, mira.salmi(at)pohjois-pohjanmaa.fi
Urjalan kunta: Arvostus osana työhyvinvointia
Lähtökohta
Urjalan kunnan strategisia työhyvinvointia tukevia tavoitteita ovat: johdamme osallistavasti ja kannustavasti; meillä on rohkea, avoin ja hyväksyvä työilmapiiri; luomme kulttuurin, joka rohkaisee tavoitelähtöiseen ideointiin ja kokeiluihin; ja erilaisuus on voimavaramme - meillä on lupa epäonnistua ja opimme virheistämme.
Vuonna 2023 toteutetun työhyvinvointikyselyn perusteella kehitettävää on erityisesti työntekijöiden kokemassa arvostuksessa ja työhyvinvoinnin huomioimisessa. Myös esihenkilöiden psykososiaalisen kuormituksen kyselyn tulokset ovat olleet varsin huonoja kahtena vuotena peräkkäin.
Lisäksi sairauspoissaoloja tulisi vähentää.
Haasteena on siis esihenkilöiden kuormittuneisuus ja puutteet koko henkilöstön kokemassa arvostuksessa. Jotta esihenkilöillä olisi enemmän voimavaroja johtaa strategian mukaisesti osallistavasti ja kannustavasti, on kunnassa panostettava strategiseen työkykyjohtamiseen ja luotava esihenkilötyötä helpottavia yhteisiä toimintamalleja.
Tavoitteet
Hankkeen tarkoituksena on arvostuksen kokemuksen lisääminen koko henkilöstössä. Arvostuksen tunnetta rakennetaan esihenkilöiden psykososiaalisia kuormitustekijöitä parantamalla ja työhyvinvointiin vaikuttavien asioiden ymmärrystä lisäämällä. Tavoitteena on lisätä koko organisaatiossa koettua työhyvinvointia ja henkilöstön työkykyä. Työkykyä parannetaan kestävästi luomalla työkykyprosessi, joka tukee esihenkilöiden työkykyä ja heidän tekemäänsä työkykyjohtamista ja siten koko työyhteisön työkykyä.
Hankkeen odotetaan lisäävän koko henkilökunnan arvostuksen kokemusta, työhyvinvointia ja työkykyä.
Lisätiedot
Hankeaika 1.6.2024 - 31.5.2025
Keva rahoittaa hanketta 10.000 eurolla.
Yhteyshenkilö: Salla Saari-Männistö, henkilöstöjohtaja, salla.saari-mannisto(at)urjala.fi
Rahoitusta saaneet hankkeet toisella hakukierroksella
Esko Systems Oy: Työkykyä tukevan johtamisen kehittäminen
Lähtökohta
Esko Systems Oy on julkisomisteinen inhouse-yhtiö, joka kehittää arjen potilastyötä tukevia tietojärjestelmiä pohjoisella sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöalueella. Yrityksen toiminta on alkanut 2020. Koko henkilöstöä (yli 100 työntekijää) johtaa viisi esihenkilöä. Muiden kasvuyritysten tavoin toimintatavat hakevat muotoaan, mikä puolestaan kuormittaa henkilöstöä ja esihenkilöitä. Sairauspoissaoloprosentti on kehittynyt viimeisen vuoden aikana epäsuotuisasti ja pitkien sairauspoissaolojen määrä on kasvanut.
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on mahdollistaa työkyvyttömyysriskien mahdollisimman aikainen havainnointi kartoittamalla
- esihenkilöiden sekä matriisijohtamisrooleissa toimivien henkilöiden työkykyjohtamisen valmiuksia sekä
- kehittää sen pohjalta heidän johtamiskyvykkyyksiään perustuen hankeaikana tehtäviin mittauksiin ja arviointeihin.
Odotuksena on, että hankkeessa tehtyjen toimenpiteiden vaikutuksesta pitkät sairauspoissaolot pienenevät, mielenterveyssyihin perustuvien poissaolojen osuus laskee sekä esihenkilöiden ja matriisissa työtä ohjaavien henkilöiden strategiset sekä arjen tykyjohtamistaidot kehittyvät.
Lisätiedot
Hankeaika: 1.1.2025-31.12.2026
Keva rahoittaa hanketta 25.000 eurolla.
Yhteyshenkilö: Teija Mutanen, henkilöstöpäällikkö, teija.mutanen(at)eskosystems.fi
Heinolan kaupunki: Uudistuva työkykyjohtaminen muuttuvassa toimintaympäristössä
Lähtökohta
Toimintaympäristön jatkuvat muutokset vaativat työkykyjohtamiseen uusia toimintatapoja. Heinolassa on lähdetty vastaamaan kuntien toimintaympäristön ja talouden muutostarpeisiin ennakoivasti muutosohjelmalla. Se vastaa tulevaisuuden haasteisiin proaktiivisesti, jotta Heinolassa ei jouduta tilanteeseen, jossa tarvittaisiin äkillisiä toimia, kuten irtisanomisia. Jatkuva muutos aiheuttaa epävarmuutta ja haastaa henkilöstön työkykyä, joten esihenkilöiltä vaaditaan osaamista ja uusia toimintatapoja.
Kaupungin ”Hyvä kasvaa Heinolassa 2030” –strategiassa yhtenä tavoitteena on ”hyvinvoiva henkilöstö ja hyvä johtaminen”.
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on uudistaa työkykyjohtamista lisäämällä ennakointia ja riskien tunnistamista sekä muutostilanteissa toimimista. Esihenkilöiden työkykyosaamisen tueksi luodaan uudistetut työkykyjohtamisen toimintamallit sekä digitaalisia oppimispolkuja. Koko henkilöstön tietoisuutta työkyky ja -hyvinvointi asioista lisätään monikanavaisesti.
Työkykyjohtamistoimia arvioidaan ja kytketään kaupungin kehittämis-, johtamis- ja strategiatyöhön. Hankkeen vaikutuksena Heinolan kaupungin henkilöstön työkyky- ja hyvinvointi kehittyy ja on hyvällä tasolla koko organisaatiossa. Muutoksien keskellä tähän päästään työkykyjohtamista uudistamalla, esihenkilöiden työtä ja osaamista tukemalla sekä henkilöstön tietoisuutta lisäämällä.
Lisätiedot
Hankeaika: 1.12.2024-31.12.2026
Keva rahoittaa hanketta 24.000 eurolla.
Yhteyshenkilöt: Annika Blom, henkilöstöpäällikkö, annika.blom(at)heinola.fi ja Elina Haverinen, hr-asiantuntija, elina.haverinen(at)heinola.fi
Hollolan kunta: Nuori työntekijä, voi hyvin!
Lähtökohta
Hankkeen lähtökohtana on kuntastrategiaan pohjautuva Monimuotoisen tuen ohjelma, jonka tavoitteet ovat henkilöstön hyvä työkyky, vahva sitoutuminen organisaatioon ja osaamisen hyödyntäminen. Hankkeessa paneudutaan erityisesti nuorten, työuraansa aloittavien työntekijöiden tarpeiden tunnistamiseen ja heidän tukemiseensa.
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on ennaltaehkäistä nuorten, alle 30-vuotiaiden työntekijöiden sairauspoissaoloja ja työkyvyttömyysriskiä. Tavoitteena on tukea nuorten työntekijöiden kiinnittymistä työelämään, vaikuttaa positiivisesti työn tuottavuuteen ja kunnan työnantajamaineeseen sekä luoda kunnassa toimiva malli nuorten työntekijöiden tukemiseksi.
Hankkeen tuloksena mielenterveyden haasteita ennaltaehkäisevä toimintakulttuuri vahvistuu organisaatiossa. Kuntaan syntyy polku kohti toimivaa mallia tukea nuorten, alle 30-vuotiaiden työntekijöiden mielenterveyttä. Malli kirjataan ja liitetään osaksi strategisen työkykyjohtamisen mallia hankkeen loppuvaiheessa. Hankkeen myötä esihenkilöt tunnistavat paremmin nuorten mielenterveyteen vaikuttavia asioita, osaavat ennaltaehkäisevästi ottaa niitä puheeksi ja tukea työntekijöitä näissä asioissa. Nuorten työntekijöiden hyväksi tehty työ näkyy rekrytoinneissa, Hollolan kunta on kiinnostava ja haluttu työnantaja.
Lisätiedot
Hankeaika: 1.1.2025 – 30.6.2026
Keva rahoittaa hanketta 20.000 eurolla.
Yhteyshenkilö: Armi Marttila, henkilöstöpäällikkö, armi.marttila(at)hollola.fi
Hämeen ammattikorkeakoulu Oy: Merkityksellisestä työstä hyvinvointia Hämeen ammattikorkeakoulun henkilöstölle
Lähtökohta
Organisaatiossa on kartoitettu työhyvinvointia monin erilaisin menetelmin kuitenkaan löytämättä sellaista toimintamallia, joka olisi tuntunut kaikista henkilöstöryhmistä (johto, esihenkilöt ja työntekijät) mielekkäältä ja toimivalta. Näiden kyselyiden kunnollisessa hyödyntämisessä ei ole ollut hyvää toimintamallia, osaamista tai jatkumoa. Näin ne eivät olet edistäneet tiimien tai työntekijöiden työhyvinvointia vaan jopa päinvastoin.
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on luoda kestävä ja pitkäjänteinen toimintamalli työn merkityksellisyyden, työhyvinvoinnin, työtyytyväisyyden ja työn yhteisöllisen kehittämisen edistämiseksi HAMKissa. Esihenkilöiden ja mentoreiden osaamista kasvatetaan tukemaan toimintamallin toteuttamista koko organisaatiossa. Lisäksi tavoitteena on yksittäisen työtekijän mahdollisuutta ymmärtää ja vaikuttaa omaan työhyvinvointiinsa ja -tyytyväisyyteensä.
Hankkeen vaikutukset näkyvät työhyvinvoinnin ja työtyytyväisyyden parantumisena sekä työn merkityksellisyyden kasvuna. Lisäksi yhteistyö ja vuorovaikutus lisääntyvät organisaation sisällä, ja uusi toimintamalli juurtuu arkeen, tukien pidempiä ja kestävämpiä työuria.
Lisätiedot
Hankeaika: marraskuu 2024 – marraskuu 2026
Keva rahoittaa hanketta 22.000 eurolla.
Yhteyshenkilö: Henna Tanhuanpää, Henkilöstöpäällikkö, henna.tanhuanpaa(at)hamk.fi
Jyväskylän ammattikorkeakoulu Oy: Valmentava mentorointi ja työn varjostaminen – yhdessä oppien uusia näkyjä työn arkeen
Lähtökohta
Jamk on n. 900 työntekijän ja 10000 opiskelijan korkeakouluyhteisö. Työkykyjohtamisen haasteista merkittävimmät liittyvät mielenterveyteen ja tietotyön haasteisiin.
Uudet työntekijät, erityisesti opettajat, kokevat ensimmäisen työvuoden kuormittavana ja ennen kaikkea substanssiperehdytykseen kaivataan henkilökohtaisempaa tukea.
Eläkeikää lähestyvät työntekijät ovat huolissaan, miten työkokonaisuus vastaa työkykyä viimeisinä työvuosina. Osaamisen ja hiljaisen tiedon hallittu siirtäminen senioreilta junioreille mietityttää.
Myös esihenkilöt kaipaavat tukea työhönsä.
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on luoda osaamisen jakamisen ja kehittämisen uutta toimintakulttuuria. Tavoitteena on tukea henkilöstön työkykyä, systematisoida osaamisen jakamista, parantaa työn sujuvuutta ja lisätä yhteistyötä eri yksiköiden välillä. Keskiössä on yhdessä oppiminen.
Hankkeessa syntyy valmentavan mentoroinnin ja työn varjostuksen toimintamalli, jonka avulla osallistujat tutustuvat erilaisiin työn tekemisen arkisiin oivalluksiin ja oppivat niiden avulla uutta myös omasta työstä.
Samalla tunnistetaan prosesseja, jotka aiheuttavat työn sujumattomuutta ja löydetään hyviä käytänteitä, joita voidaan jakaa ja hyödyntää eri yksiköissä.
Osallistujien ammatillinen identiteetti vahvistuu, he tunnistavat omia vahvuuksia ja kehittämiskohteita, joka antaa eväitä jatkuvaan oppimiseen. Henkilöstön verkostot talon sisällä vahvistuvat ja yhteistyö lisääntyy. Osallistujat konkreettisesti auttavat toinen toistaan, mikä lisää hyvinvointia. Kokemus työn merkityksellisyydestä lisääntyy.
Lisätiedot
Hankeaika: 1.1.-31.12.2025
Keva rahoittaa hanketta 26.000 eurolla.
Yhteyshenkilö: Annukka Akselin, henkilöstöpäällikkö, annukka.akselin(at)jamk.fi
Kannuksen kaupunki: Uudistuva ja uudistava organisaatio rakentaa työn imua ja työhyvinvointia
Lähtökohta
Kaupungin henkilöstön sairauspoissaolot ovat kasvaneet merkittävästi vuodesta 2020 alkaen, erityisesti mielenterveyden häiriöiden myötä. Psykosomaattinen kuormitus on kasvanut hallinnon- sekä opetus- ja kasvatustoimen henkilöstön keskuudessa, kun taas teknisissä palveluissa fyysinen rasittavuus ja korkea keski-ikä ovat korostuneet. Sairauspoissaolot ovat heikentäneet perehdyttämistä, rekrytointia ja lisänneet kuormitusta muille työntekijöille.
Päättäjät ovat kiinnittäneet huomiota työhyvinvointiin ja haluavat puuttua tilanteeseen. Kaupungin vuonna 2022 päivitetty strategia korostaa osaavaa johtamista henkilöstön hyvinvoinnin tukemiseksi.
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on vahvistaa työntekijöiden sisäistä motivaatiota, työn imua ja työhyvinvointia työn kehittämisen avulla. Strategian mukaisesti toteutetut konkreettiset kehittämistoimenpiteet prosessien, toimintamallien ja palveluiden parantamiseksi tukevat työntekijöiden sitoutumista ja hyvinvointia, sekä lisäävät tuottavuutta.
Organisaatioon luodaan oppimismyönteinen ja kokeileva kulttuuri, jossa jatkuva henkilöstölähtöinen kehittäminen on osa arkea, mahdollistaen vaikutusmahdollisuuden omaan työhön, paremman sopeutumisen muutoksiin ja uusien innovaatioiden syntymisen.
Kehittämistiimien työskentelyn tuloksena syntyy konkreettisia toimintakulttuuria ja työtä parantavia kehitysaskelia eri toimialoilla. Työntekijöiden kokemus työn merkityksellisyydestä ja innostus kehittämiseen lisää heidän sitoutumistaan ja työssä viihtymistään, mikä parantaa työhyvinvointia, vähentää henkilöstön vaihtuvuutta ja vahvistaa pitkäaikaista työtyytyväisyyttä.
Lisätiedot
Hankeaika: 1.12.2024-31.12.2025
Keva rahoittaa hanketta 15.000 eurolla.
Yhteyshenkilö: Mirja Yli-Arvo, henkilöstöpäällikkö, mirja.yli-arvo(at)kannus.fi
Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Häme: Ihminen - ihmiselle kollegan tuki
Lähtökohta
Oma Häme tarvitsee organisaation sisäisen psykososiaalisen tuen mallin. Haitallinen psykososiaalinen kuormitus ilmenee sairauspoissaoloina, työsuoritusten laskuna, työyhteisön ongelmina, epäasiallisina käytöksinä, läheltä piti tilanteina, ammatillisena kyynistymisenä, motivaation heikkenemisenä, eettisenä väsymisenä ja haluna siirtyä vähemmän kuormittaviin tehtäviin. Yksiköissä, joissa psykososiaalinen kuormitus on suurta, on haasteita sijaisten löytämisessä, mikä syventää ongelmaa.
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on kehittää Oma Hämeeseen sisäinen Ihminen-ihmiselle kollegatukimalli, jossa hankkeen aikana koulutetut kollegatukihenkilöt hyödyntävät keskustelutukirakennetta. Mallin avulla lisäksi tunnistetaan ja yhteisöllisesti ratkaistaan työolosuhteista johtuvia psykososiaalisen kuormituksen haasteita. Ihminen-ihmiselle kollegatukimallin käyttö lisää työhyvinvointia, työssä jaksamista, työhön sitoutumista ja kiinnittymistä sekä vähentää strategisesti merkittäviä sairauspoissaoloja.
Hankkeessa tuotos on Ihminen - Ihmiselle kollegatukimalli (koulutusrakenne, koulutetut kollegatukihenkilöt, strukturoitu keskustelutuki, rakenne työolosuhteiden kehittämiseen).
Oma Hämeessä vaikutuksina on odotettavissa psykososiaalisen ja eettisen kuormittumisen vähentymistä ja työn hallinnan tunteen vahvistumista, työyhteisöjen resilienssin kasvamista sekä työtapojen ja työolosuhteiden kehittymistä. Vaativissa sotepe-tehtävissä vaikutuksena sitoutumisen sekä veto- ja pitovoiman lisääntyminen.
Lisätiedot
Hankeaika: 1.1.2025-31.12.2026
Keva rahoittaa hanketta 75.000 eurolla.
Yhteyshenkilö: Kati Koppinen, HR-päällikkö, kati.koppinen(at)omahame.fi
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue: Sovittelevan kulttuurin ja sovittelupalvelun rakentaminen
Lähtökohta
Hankkeen taustalla ovat kohonneet työterveyshuollon ja työkyvyttömyyden kustannukset, joita yhä enenevissä määrin aiheuttavat mielenterveyden ongelmat (F-diagnoosit). Tämä yhdistettynä hyvinvointialueen taloudellisiin haasteisiin vaatii reagointia eri tavoin.
Yksi merkittävä tekijä poissaolojen ja kustannusten kasvussa on työkulttuuri ja ihmisten väliset ristiriitatilanteet, joita ei aina pystytä esihenkilön voimin ratkaisemaan, ja jotka saattavat pitkittyä.
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on muuttaa vallitsevaa työkulttuuria ja poistaa hankalista asioista puhumattomuuden kulttuuria.
Tavoitteeseen päästään kouluttamalla sovittelevan työkulttuurin tuntemusta ja osaamista henkilöstölle ja esihenkilöille. Lisäksi hankkeessa jatkokoulutetaan ja toteutetaan sisäinen sovittelijoiden verkosto, jonka avulla sovitteleva työkulttuuri tuotteistetaan sisäiseksi palveluksi. Palvelun voi jatkossa tilata organisaatiossa tarpeen niin vaatiessa palvelujärjestelmän kautta.
Hankkeen tuloksena merkittävä osa henkilöstöstä ja kaikki esihenkilöt ovat kouluttautuneet sovittelevaan työotteeseen sovittelevan kulttuurimuutoksen mahdollistajana ja toiminnassa on sujuva palvelukanava sisäisen sovittelijaverkoston palveluille.
Vaikutukset näkyvät pitemmällä tähtäimellä sairauspoissaolojen määrissä erityisesti haasteellisissa toiminnoissa, F-diagnoosien suhteellisissa määrissä, työkyvyttömyys- sekä työterveyshuollon kustannuksissa sekä työelämän laadun mittarin parantuneena tuloksena.
Lisätiedot
Hankeaika: 1.1.2025-31.12.2025
Keva rahoittaa hanketta 34.000 eurolla.
Yhteyshenkilö: Ville Saarikoski, henkilöstön kehittämispäällikkö, ville.saarikoski(at)keusote.fi
Kuhmon kaupunki: Vaikuttavampaa työkykyjohtamista
Lähtökohta
Kevan kunta-alaa koskevien tilastojen mukaan kokemus henkisestä työkyvystä on laskussa ja vastaavasti vuosittain työkyvyttömyyseläkkeelle jäävien määrä korkea (Kevan tutkimuksia 1/2023: Julkisen alan työhyvinvointi 2022). Vaikka Kuhmon kaupungin sairauspoissaolot ovat olleet alle valtakunnan keskitason kunta-alalla, ne ovat silti olleet korkeita.
Laadukas johtaminen luo perustan työntekijän työkyvylle, mutta pienessä organisaatiossa ei ole yhtä paljon resursseja suurempiin verrattuna, jolloin esihenkilöillä on useita rooleja ja tehtäviä samanaikaisesti. Tämä monimutkaistaa työtä ja vaatii laaja-alaista osaamista. Lisäksi pienemmässä organisaatiossa henkilökohtaiset suhteet ovat tiiviimpiä ja haastavat työkykyjohtamista. Kaupungin esihenkilöt ovat tuoneet ilmi, että he kokevat varhaisen tuen tarjoamisen ja työntekijän kanssa käytävän dialogin haasteellisiksi.
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on kehittää kaupungin esihenkilöiden työkykyjohtamista koko henkilöstöä osallistavan ja sitouttavan prosessin kautta, jonka aikana laaditaan Kuhmon kaupungin ja muiden pienempien organisaatioiden tarpeeseen yhtenäiset ja konkreettiset varhaisen tuen, työkyky- ja osatyökykyjohtamisen toiminta- ja tukimallit. Oheistavoitteena on lisäksi kaupungin strategian kohdan Ihmislähtöinen organisaatio ja vetovoimainen työyhteisö tukeminen.
Hankkeen tuotoksena syntyy varhaisen tuen, työkyky- ja osatyökykyjohtamisen toiminta- ja tukimallit Kuhmon kaupungin ja muiden organisaatioiden käyttöön
Odotettu vaikutus on esihenkilöiden työkykyjohtamisen kehittyminen, joka näkyy etenkin henkilöstön pidempien sairauspoissaoloja vähenemisenä sekä työhyvinvoinnin ja työkyvyn lisääntymisenä. Hankkeen odotetaan myös parantavan Kuhmon kaupungin imagoa työnantajana.
Lisätiedot
Hankeaika: 1.1.2025-31.12.2025
Keva rahoittaa hanketta 10.000 eurolla.
Yhteyshenkilö: Pinja Kyllönen, hallintojohtaja, pinja.kyllonen(at)kuhmo.fi
Kuopion evankelisluterilainen seurakuntayhtymä: Strateginen työhyvinvointijohtaminen osana johtamisen kehittämistä
Lähtökohta
Kuopion ev.lut. seurakuntayhtymä kattaa suuren osan Pohjois-Savon alueesta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan suurimmat erot sairastavuudessa hyvinvointialueiden välillä ovat juuri Pohjois-Savossa, jossa alueen kaikkien kuntien asukkaiden sairastavuus on korkeampaa kuin koko maassa keskimäärin.
Seurakuntayhtymässä tehtyjen selvitysten perusteella työkykyhaasteet liittyvät sairauspoissaoloihin ja työyhteisöjen toimintaan. Hankkeen avulla kehitetään niitä johtamisen toimenpiteitä, joilla edistetään henkilöstön työhyvinvointia, tunnistetaan työkykyriskejä ennakoivasti sekä tuetaan työssäjaksamista.
Tavoitteet
Hanke tuottaa kuvauksen henkilöstön työhyvinvoinnin edistämiseen. Konkreettisena tuotteena luodaan toimintamallit esihenkilöiden johtamisvalmiuksien kehittämiseen, henkilöstön työntekijäkokemuksen parantamiseen sekä työyhteisöjen yhteistyön kehittämiseen. Tulokset ovat myös muiden organisaatioiden hyödynnettävissä.
Hankkeen tuloksena strateginen työhyvinvointijohtaminen on osa Kuopion ev. lut. seurakuntayhtymän johtamisen kokonaiskehittämistä, joka käsittää henkilöstövoimavarojen, palveluiden ja talouden muodostaman kokonaisuuden.
Tulosten seurantaa jatketaan säännöllisesti myös hankeajan jälkeen, koska tavoitellaan pysyvää muutosta organisaation toimintaan.
Lisätiedot
Hankeaika: 1.1.2025-31.12.2026
Keva rahoittaa hanketta 20.000 eurolla.
Yhteyshenkilö: Merja Vihanto, henkilöstöpäällikkö, merja.vihanto(at)evl.fi
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue: Psykososiaalisten kuormitustekijöiden tunnistaminen HIKLU-alueen pelastuslaitoksilla
Lähtökohta
Pelastus- ja ensihoitotyö ovat erityistä sairastumisen vaaraa aiheuttavaa työtä. Työssä kohdataan ennalta-arvaamattomia ja vaativia työtehtäviä, jotka voivat olla psyykkisesti kuormittavia. Väkivallan uhka, autettavien hätä, vuorotyö sekä kumuloituva stressi ja kuormitus ovat esimerkkejä työssä esiintyvistä psykososiaalisista kuormitustekijöistä.
Aiemmat työhyvinvointikyselyt eivät ole huomioineet pelastusalalla tehtävän työn erityispiirteitä riittävän tarkasti, jotta tulosten perusteella olisi päästy käsiksi juurisyihin ja tarvittaviin toimenpiteisiin psykososiaalisen kuormituksen vähentämiseksi.
Tavoitteet
Hankkeen tarkoituksena on vähentää henkilöstön kokemaa psykososiaalista kuormitusta, parantaa työhyvinvointia sekä vähentää mielenterveyssyistä johtuvia sairauspoissaoloja tunnistamalla psykososiaaliset kuormitustekijät sekä keinot, joilla niitä poistetaan tai vähennetään.
Tavoitteena on luoda dynaaminen toimintamalli, jolla henkilöstön psykososiaalista kuormittumista sekä tehtyjen toimenpiteiden vaikuttavuutta voidaan arvioida ja seurata.
Psykososiaalisten kuormitustekijöiden tunnistaminen toteutetaan kyselyillä, jotka on räätälöity pelastuslaitosten ensihoito- ja pelastustyötä tekevälle henkilöstölle. Tulosten analysoinnissa hyödynnetään moniammatillista osaamista pelastuslaitosten sisältä, työterveyshuollosta sekä ulkopuoliselta asiantuntijataholta.
Lisätiedot
Hankeaika: 2.1.2025-30.6.2026
Keva rahoittaa hanketta 11.000 eurolla.
Yhteyshenkilöt: Maria Lundström, henkilöstöresurssien palopäällikkö, maria.lundstrom(at)pelastustoimi.fi ja Oona Hyvönen, suunnittelija, oona.hyvonen(at)pelastustoimi
Naantalin kaupunki: Toimintaympäristön haasteista mahdollisuuksiin
Lähtökohta
Työelämässä toimintaympäristön erilaisia muutoksia on väistämättä jatkuvasti läsnä. Erityisesti varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa sekä oppilaan tuki- ja hyvinvointipalveluissa nämä muutokset haastavat esihenkilöitä ja työntekijöitä. Työssä on paljon psykososiaalisia kuormitustekijöitä. Haitallisen kuormituksen tunnistamista ja torjumista tulee edistää yhdessä, myös henkilöstön tulee olla kehittämistyössä aktiivisessa toimijan roolissa.
Jotta työssä voidaan hyvin ja työkykyä voidaan edistää, tarvitaan osaamisen lisäämistä esihenkilöille ja työntekijöille.
Päivittäinen työkykyjohtaminen, työkyvyn tuki ennakoivassa ja varhaisessa vaiheessa sekä rohkeus ottaa asioita puheeksi ovat esihenkilön välttämättömiä taitoja muuttuvassa toimintaympäristössä. Toimijuus oman työn kehittämisessä ja haitallisen kuormituksen torjumisessa vaatii henkilöstöltä taitoa johtaa omaa työtään sekä omaa ja yhteistä työhyvinvointia työyhteisössä.
Tavoitteet
Hankkeella tavoitellaan esihenkilöiden päivittäisen työkykyjohtamisen osaamisen lisäämistä. Painopiste ennakoivassa- ja reagoivassa varhaisessa vaiheessa. Tiedolla johtaminen työkykyjohtamisessa lisää vaikuttavuutta.
Oman työn johtamisen taidot kehittyvät ja tätä kautta tavoitellaan kehittämismyönteistä, muutoksiin mahdollisuuksina suhtautuvaa Naantalia. Henkilöstön toimijuus ja kokemus vaikuttamisen mahdollisuuksista lisääntyy.
Tavoitteena on myös työterveyshuollon palveluiden oikea ja -aikainen käyttö, työterveyshuollon kustannuksien hallinta sekä sairauspoissaolojen ja niistä aiheutuneiden kustannusten lasku
Lisätiedot
Hankeaika: 1.1.2025-31.12.2026
Keva rahoittaa hanketta 22.000 eurolla.
Yhteyshenkilö: Irmeli Niittymäki, henkilöstöpäällikkö, irmeli.niittymaki(at)naantali.fi
Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy: Hyvinvoinnin lisääminen, työkyvyn palauttaminen ja työurien pidentäminen ikäjohtamisen kautta
Lähtökohta
Päijät-Hämeen Ateriapalvelut oy on ateriapalveluita kunnille, kuntayhtymille, muille yhteisöille ja yrityksille tuottava yritys. Ruokapalvelutyö on fyysisesti raskasta työtä, jossa mm. erilaiset tuki- ja liikuntaelimiin liittyvät työkykyhaasteet korostuvat nuoremmillakin työntekijöillä aiheuttaen poissaoloja ja varhennettuja eläköitymisiä.
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on osaamisen vahvistaminen eri-ikäisten työntekijöiden työurien johtamisessa ja vahvuuksien hyödyntämisessä. Lisäksi tavoitteena lisätä esihenkilön ymmärrystä oman työhyvinvoinnista huolehtimisen tärkeydestä.
Tavoitteita ovat myös työyhteisöjen työhyvinvoinnin parantaminen, sukupolvien välisen ymmärryksen lisääminen, työurien pidentyminen huomioiden esim. osa-aikatyön erilaiset vaihtoehdot sekä työn pitäminen tavoitteellisena ja merkityksellisenä työuran viimeisimpiin vuosiin asti.
Konkreettinen tavoite on myös yhtiön ikäohjelman luominen sisältäen ikäystävälliset HR-käytännöt, jotka jalkautetaan koko organisaatioon ja otetaan aktiivisesti käyttöön.
Lisätiedot
Hankeaika: 5.2.2025-18.2.2026
Keva rahoittaa hanketta 10.000 eurolla.
Yhteyshenkilö: Päivi Lintukangas, henkilöstöjohtaja, paivi.lintukangas(at)paijatateria.fi
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue: Vaikuttava, uudistettu kotihoito – työn mielekkyyttä ja vaikuttavuutta asiakkaille
Lähtökohta
Sairauspoissaolojen määrät ovat viime vuosien ajan olleet kotihoidossa mitatusti suuria, mikä on kuormittanut henkilöstöä ja lisännyt kotihoidon kustannuksia. Se vaikuttaa myös asiakastyön turvallisuuteen ja laatuun.
Samaan aikaan vakituisen henkilöstön vastuu asiakastyön laadusta kerrostaa kuormitusta
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on vähentää kotihoidon sairauspoissaoloja ja kuormitusta, lisätä työn mielekkyyttä ja työssä jaksamista, sekä parantaa asiakastyöhön käytettävää aikaa. Hankkeen aikana kehitetään asiakaslähtöisiä toimintatapoja ja uudistetaan työprosesseja, jotta kotihoidon laatu paranee ja henkilöstö kokee työnsä sujuvammaksi ja merkityksellisemmäksi. Lisäksi vahvistetaan kotihoidon vetovoimaa ja henkilöstön sitoutumista.
Hankkeen myötä syntyy kotihoidon vaikuttavat, työn mielekkyyttä ja välitöntä asiakasaikaa lisäävät prosessit, joita voidaan hyödyntää myös muilla hyvinvointialueilla. Henkilöstön työhyvinvointi ja asiakastyöhön käytettävä aika paranevat, ja sairauspoissaolojen määrä laskee.
Hankkeen odotetaan vaikuttavan kotihoidon välittömän työajan merkittävään nousuun, henkilöstön työhyvinvoinnin kohoamiseen, työkuormituksen kokemuksen vähenemiseen ja kasvaneeseen asiakastyytyväisyyteen. Tavoitteena on vähentää sairauspoissaoloja, kasvattaa asiakastyöhön käytettyä aikaa ja parantaa työntekijöiden kokemusta työn mielekkyydestä. Lisäksi vahvistetaan organisaation kykyä vastata työkykyhaasteisiin pitkäjänteisesti.
Lisätiedot
Hankeaika: 1.12.2024 – 31.3.2026
Keva rahoittaa hanketta 55.000 eurolla.
Yhteyshenkilö: Aila Halonen, palvelualuejohtaja, aila.halonen(at)vakehyva.fi
Vesilahden kunta: Motivoiva hyvinvoiva työelämä
Lähtökohta
Kehittämishankkeella tavoitellaan koko organisaation läpäisevää strategista työkykyjohtamista, jossa työkykyyn vaikuttava johtajuus ymmärretään ja kytketään laajasti koko organisaation toimintaan aina perehdytyksestä työn organisointiin ja oppimiseen asti.
Kehittämishankkeessa luodaan organisaatioon sellaiset rakenteet ja prosessimallit (yhtenäiset johtamisperiaatteet), että työkykyä voidaan jatkossa johtaa strategisesti; suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti ja näin varmistaa henkilöstön jaksaminen sekä työkyky ja työhyvinvointi. Hanke kohdistuu koko kunnan henkilöstöön.
Tavoitteet
Hankkeessa kootaan ja luodaan työyhteisön yhteistyönä esihenkilöiden yhtenäiset johtamisperiaatteet.
Erityisen tärkeää on vaikuttaa esihenkilöiden johtamisen rakenteisiin ja käytäntöihin ja siksi tärkeässä osassa hanketta on esihenkilöiden johtamisen johtaminen sekä tiimityöskentely uudenlaisen strategisemman ajattelutavan sekä uudenlaiseen työkykyjohtamiseen oppimiseksi.
Tavoitteena on muun muassa tukea voimakkaammin työntekijöiden ja tiimien itseohjautuvuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia. Kehittämishanke kattaa laajalti erilaisia työkykyä tukevia osa-alueita, kuten sisäinen viestintä, perehdytys, jatkuva oppiminen ja työn kehittäminen. Hankkeen seurauksena henkilöstön työkyky ja kuormituksesta palautuminen paranevat.
Lisätiedot
Hankeaika: 1.1.2025-31.12.2025
Keva rahoittaa hanketta 36.000 eurolla.
Yhteyshenkilö: Kati Aaltonen, projektipäällikkö, kati.aaltonen(at)vesilahti.fi
Virtain kaupunki: Esihenkilöiden työkyky- ja työhyvinvointijohtaminen uudelle tasolle
Lähtökohta
Virtain kaupungin esihenkilöillä on hyvin erilaiset lähtökohdat ja tietotaidot työkykyjohtamiseen sekä henkilöstön työhyvinvointiin ja työkykyyn liittyvien tekijöiden tukemiseen. Esihenkilöiden puutteellisesta työkykyjohtamisesta ja esihenkilöiden omista työhyvinvointiin liittyvistä haasteista aiheutuu erilaisia kuormittavuustekijöitä sekä esihenkilöille itselleen, että alaisille.
Mielenterveyden häiriöistä on tullut suurin syy suomalaisten pitkille sairauspoissaoloille. Mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöistä aiheutuvat sairauspoissaolopäivät ovat lisääntyneet merkittävästi myös Virtain kaupungilla.
Tavoitteet
Kehittämishankkeen tavoitteena on parantaa esihenkilöiden osaamista ja ymmärrystä työkykyjohtamisesta ja niistä toimenpiteistä, joilla edistetään henkilöstön työhyvinvointia ennakoivasti ja tuetaan työkykyä sen heiketessä. Tavoitteena on myös yhtenäistää ja kehittää esihenkilöiden ymmärrystä heidän oman työhyvinvointinsa, työkykynsä ja työssäjaksamisensa merkityksestä ja vaikutuksista heidän kykyynsä toimia esihenkilönä.
Lisäksi tavoitteena on lisätä koko henkilöstön ymmärrystä omasta työhyvinvoinnistaan ja siitä, että hyvä työilmapiiri on kaikkien vastuulla. Näiden tavoitteiden avulla mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöistä aiheutuvien sairauspoissaolopäivien määrä ei enää nousisi nykyiseltä tasolta tai niiden määrä jopa alenisi.
Lisätiedot
Hankeaika: 1.1.2025-31.12.2025
Keva rahoittaa hanketta 10.000 eurolla.
Yhteyshenkilö: Linda Gonzaga, henkilöstöpäällikkö, linda.gonzaga(at)virrat.fi